från arkiv.

Riksgränsen – här varar vintern ända till midsommar!

Rikgränsen är en mytomspunnen skidort så långt norr man kan komma. Den är mest känd för sin offpist-åkning och många undrar om det verkligen är en plats för barn och oerfarna skidåkare. Jodå, kan Barnens Turistguides Lotta Hellman intyga.

Hela familjen tog flyget till Kiruna och efter en 2 timmars bussresa befann vi oss 200 km norr om polcirkeln. Det är en mäktig syn att blicka ut över den till synes oändliga fjällvärlden. Med rimfrost i träden och snöglitter i luften ser det ut som en vintersaga. Far och äldste son kunde snabbt ta sig upp i liftarna och åka utför, men nu skulle vi andra i familjen (mamma och yngste son) också lära oss slalomåkandets tjusningar. Vid riksgränsen varar skidåkarsäsongen från februari till midsommar. Det säger sig självt att deras skidlärare blir duktiga på en så lång, snösäker säsong. Men de är också skickliga på nybörjare.

Det var väldigt kul att gå i en egen liten skidskola med sin yngste son. Båda var vi nybörjare och kunde peppa varandra. Den bästa nybörjarbacken fanns en bit bort, men varje morgon kunde vi åka skoter genom det fantastiska landskapet. Att investera i tid med en skidlärare är klokt, de grunder man då får garanterar större glädje av skidåkandet. Att erfaren förälder ska lära kan bli slitigt. Roligare då att tillsammans med duktig åkare lära från grunden. Det som gör det tacksamt att vara nybörjare vid Riksgränsen är att det sällan är kö till liftarna. För den familj som vill ta det lugnt, njuta av naturen, slippa lift-, matköer och hålligång så är Riksgränsen perfekt. Det är skidåkningen som gäller, punkt slut. Inte ens under sportlovet så fanns det några särskilda barnaktiviteter, utan man tillbringar tid i backen och stupar i säng.
Hotellet är stort, lite opersonligt och ganska nedslitet, men med en fantastisk restaurang fokuserad på norrländsk gourmémat. Man kan välja på hotellrum eller lägenhet. Båda helt OK. Sen finns också ett Alpint Spa på hotellet som snabbt blev en favorit för de unga. Där kunde vi som familj boka in oss på en gruppbehandling. Den inleddes med bad i bastukåtan och rullning i snön. Till jojkmusik i ett rum med tändaljus fick vi sen fotbad och massage. Skönt för ömma pjäxfötter. Sen blev det skalpmassage och det var härligt att se tonårsson med yngre bror njuta och att tillsammans få en stunds stillhet. Ett annorlunda och lyckat koncept som jag inte sett någon annanstans.

För mer info se www.riksgransen.nu