En cykelsemester i den Åboländska skärgården är ett utmärkt sätt att hålla en avslappnad men aktiv semester med familjen. Under sommarmånaderna erbjuder Åbos turistorganisation, Turku Touring, olika cykelpaket för dem som önskar uppleva skärgården på egen hand.

Åbos turistorganisation, Turku Touring, erbjuder i sommar två olika cykelpaket för dem som vill uppleva skärgårdsmiljön på egen hand. Paketen inkluderar logi, färjeöverfarter, kartor och färdbeskrivningar. Längs vägen finns det många möjligheter att göra små avstickare till någon av skärgårdens badstränder, museer eller naturstigar.

– Efterfrågan på cykelsemester har ökat under de senaste åren och våra cykelpaket är mycket uppskattade. I år kan vi även erbjuda ett längre alternativ, ett sexdagarspaket som dessutom omfattar en dagsutflykt till Åland. Men vi erbjuder också dagspaket för dem som önskar ge sig ut på kortare cykelturer., säger Lena Suominen, marknadschef för turistrådet Turku Touring i Åbo.

Cykelpaketen ”Rundtur längs Skärgårdens Ringväg” och ”Äventyr på Skärgårdshavet” utgår båda från Åbo stad och varar respektive fem och sju dagar. ”Rundtur längs Skärgårdens Ringväg” sträcker sig på totalt 175 km varav den längsta dagsetappen är ca 45 km. Turen går från Åbo till Nådendal, vidare över skärgårdsstäderna Rimito och Houtskär och därefter tillbaka längs Ringvägen genom västra Åboland. Turen ”Äventyr på Skärgårdshavet” är ett längre alternativ på totalt 260 km som också går längs skärgårdens Ringväg. Denna tur omfattar dessutom en del av Ålands öar med en dagsutflykt till Kökar samt en etapp genom Brändö. Den längsta dagetappen är ca 60 km.

Paketen kan bokas hos Turku Touring som även står till förfogande med både cyklar och cykelkartor.

Åbos natursköna skärgård består av över 20 000 öar och skär. En cirka 250 kilometer lång ringväg går genom skärgården och förbinds med totalt 12 broar och 9 mindre färjor med daglig trafik mellan öarna.

Ytterligare information finns på http://www.visitturku.fi/sv