När svenskarna bokar semesterresor är Kanarieöarna en klassiker som ständigt lockar. Nära 9 av 10 (85 procent) har någon gång besökt Kanarieöarna. Av dem har 40 procent besökt öarna 6 gånger eller mer. Populärast är Gran Canaria följt av Teneriffa och Lanzarote. Det visar Vings Resepanel där 5 458 personer svarat på frågor om semesterresor.

Anledningarna till att man väljer att resa till Kanarieöarna är många. När Vings Resepanel svarade på frågan om vad som lockar med de populäraste öarna Gran Canaria och Teneriffa, så uppgav nära 5 av 10 (48 procent) att det är den korta flygresan, medan de allra flesta(63 procent) tilltalas av det behagliga klimatet. Många tycker också att Kanarieöarna passar för alla generationer. Annat som lockar med Kanarieöarna är den goda maten och drycken samt att det finns ett stort och bra utbud av hotell.

Kanarieöarna har länge varit ett populärt resmål bland svenskar och det är lätt att förstå varför, vädret är skönt året runt, det är en relativt kort flygresa och det finns mycket att se och göra för alla generationer. Vi har ett stort utbud av hotell på öarna, vilket gör att våra kunder har mycket att välja mellan, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Ving har arrangerat resor till Kanarieöarna sedan 1958 och vintertid är det dit allra flest av Vings kunder reser. Idag finns 26 resmål och över 300 hotell att välja mellan. Gran Canaria är det största resmålet, följt av Teneriffa och Fuerteventura. Ving erbjuder även de mindre öarna Lanzarote och La Gomera. Enligt statistik från Gran Canarias Tourist Board reser 600 000 svenskar varje år till Kanarieöarna, varav ca 225 000 med Ving.

Hur många gånger har du besökt Kanarieöarna?

1. En gång (16 procent)

2. 2-3 gånger (26 procent)

3. 4-5 gånger (18 procent)

4. 6 gånger eller fler (40 procent)

Så många kan tänka sig att resa dit igen

1. Ja (80 procent)

2 .Nej (4 procent)

3. Kanske (16 procent)

Vilka av följande kanariska öar har du semestrat på? (fler svar möjliga)

1. Gran Canaria (88 procent)

2. Teneriffa (64 procent)

3. Lanzarote (36 procent)

4. Fuerteventura (28 procent)

5. La Gomera (5 procent)

6. Någon av de andra kanariska öarna (2 procent)

Om Resepanelen:

Resepanelen är en kanal mellan reseintresserade och semesterarrangören Ving. Det är en internetbaserad, oberoende och opolitisk panel som speglar åsikter när det gället semester, resor och andra närliggande frågor. Att vara med är frivilligt och helt kostnadsfritt, och man kan när som helst lämna panelen. Den här panelen har besvarats av cirka 5 458 personer, som är medlemmar i Vings resepanel. Undersökningen genomfördes under september 2015. Urvalet är ett s k bekvämlighetsurval och de som svarar väljer själva att göra det via en webbenkät.

Foto: Gran Canaria, fotograf Nicholas Pitt, Ving