Minisemester i Södertälje med besök på Tom Tits och Sydpoolen

Södertälje ligger bara 45 minuter pendeltågsresa från Stockholms central. Den lilla staden har begåvats med flera bra familjeattraktioner.

De två mest kända familjeattraktionerna är nu förpackade i ett mycket prisvärt paket med rubriken ”Upplev Södertälje”. I erbjudandet får två vuxna och två barn en hotellnatt med fri parkering och fri entré till äventyrsbadet Sydpoolen och experimenthuset Tom Tits. Jag och min familj blev väl omhändertagna på Quality Hotel Park, med överraskning till barnen och drinkar till de vuxna (ingår i paketet). Rejält tilltagen frukost och fika kändes också generöst. I hissen kunde man läsa att hotelldirektören minsann inte tänkte hyssja åt glada barn och att de minsta fick nypa honom i baken! Se där, ett annorlunda men charmigt tilltal kontra alla unga hotellgäster. Personalen i receptionen visade sig också vara barnkära och tog sig tid med familjens yngre medlemmar.

Äventyrsbadet Sydpoolen

Vi checkade in och upptäckte att sängarna var härligt mjuka och sköna. Sedan promenerade vi fem minuter längs kanalen för att komma till Sydpoolen. Sydpoolen är en stor anläggning med vanlig motionsbassäng, terapibassäng och undervisningsbassäng. Men det mest intressanta var äventyrsbadet med två ordentliga rutschkanor, en kanal och vågmaskin som drog igång varje hel timme. Bassängen med hopptorn var också till stor glädje. Enligt familjeexperterna på den utmärkta webben www.aventyrsbada.nu kommer Sydpoolen på åttonde plats i deras test av Sveriges bästa bad. Mina barn instämmer i den bedömningen. Fritt översatt; ganska bra alltså. Och en skön start på minisemestern.

Tom Tits Experiment

På kvällen botaniserade vi i Södertäljes internationella restaurangliv. Vi valde mellan att äta som i Grekland, Japan, Italien eller Indien och låtsades att vi var utomlands. Det finns också svensk husmanskost och amerikanska hamburgerkedjor om man önskar det. Hotellets personal har koll, fråga dem var det blir bäst att äta. Vi sov sen gott, för att efter frukosten bege oss till nästa attraktion – Tom Tits. Den spännande industribyggnad där Tom Tits håller till består av fyra våningar fyllda med över 400 experiment. Ett riktigt eldorado för alla nyfikna. Här får besökare prova och undersöka fenomen med anknytning till vatten, luft, ljus, ljud, rörelse och mycket annat. Vidare kan besökare upptäcka människokroppen och testa hörsel, syn, balans. Samt inte minst, se utvecklingen från ägg till människa i riktiga anatomiska modeller. Hela utställningen är mycket interaktiv med spänning och lek som utgångspunkt. Dessutom har de dagliga program med såpbubblevisningar, råttrace, experimentverkstad m.m. Räkna med att upplevelsen tar en hel dag. Tom Tits kan mycket väl mäta sig med liknande anläggningar runtom i världen. För alla äventyrslystna barnfamiljer är Tom Tits ett måste och jag känner ingen som kommit därifrån besviken.

Upplev Södertälje-paketet lämpar sig bra för både små och stora barn. Kanske dock allra bäst för barn i låg- och mellanstadieåldern men även yngre och äldre kan ha glädje av detta minisemesterpaket.

För mer information:
www.parkhotell.com/Paket.htm

www.sydpoolen.se
www.tomtit.se