från arkiv

Lyxkryss till Åbo med Viking Line

Ibland känns det som att man som barnfamilj ständigt jagar lågprisalternativ när man reser. Man kämpar för att hålla kostnaderna nere. Det är förstås nödvändigt, klokt och bra. Men ibland kan det kännas alldeles fantastiskt underbart (för att citera Askungen) att få tänja på de ekonomiska ramarna och unna sig något extra.
Finland har mycket att erbjuda barnfamiljer (som berättats om i artikeln Tema Finland) och vårt grannland i öster är inte bara Helsingfors utan så mycket mer. Det är klokt att välja Åbo som utgångspunkt för utflykter. Dit kryssar man bäst över Östersjön så att man kan ta bilen med sig.

Jag har mina rötter i Österbotten och har färdats med de stora rederierna sen jag var spädbarn, alltid i A, B eller C-hytter, van vi kojplatskänslan. Det är mysigt, men någon gång har jag drömt om att få ta med familjen in i sviten.

Sagt och gjort. Vi äntrade Viking Lines Amorella, åkte upp på nionde däck och öppnade dörren till vår dröm. Längst fram i fören, med stora fönster ut mot den vackra skärgården. Två soffor, TV, fruktfat, drickor och en svindlande rymd och utsikt. Sönerna intog bäddsoffan där de kunde se både hav och TV.

Vi föräldrar hade ett generöst sovrum med dubbelsäng och badrum. Med hall och ytterligare en toalett kändes det som om vi för en kväll var redare på Onassis tid.
Viking Line satsar på barnfamiljer

Viking Line satsar mycket på barn, speciellt under sommarmånaderna, då blir hela deras konferensplan ett eldorado för barn i alla åldrar med lekar, bollhav, ansiktsmålning och bio. Fartygen har också en separat avdelning för de allra yngsta och ett tv-spelsrum för de äldre.

Ombord får man kryssningsprogram med tider för olika barn och ungdomsaktiviteter. I restaurangerna serveras barnbuffé för 60 kronor och taxfree shoppingen lockar förstås. Så man har verkligen fullt upp innan fartyget anländer Finland.A


Frukost på silverfat

Åker man kvällsturen från Stockholm så är man tidigt i land i Finland och då är det alldeles extra underbart att få frukosten serverad direkt på rummet (ingår i sviten). På silverfat! Inte bara Askungen behövde sin bal, även trötta barnfamiljer måste få njuta ibland.

Priserna för en lyxhytt variera mellan 650 kronor och upp till 3 000 kronor och Viking Line skiljer mellan lyx och svit. Billigast är att åka i en lyxhytt söndag – onsdag och kostar 650 kronor. För 2 200 kronor får familjen en svit under samma dagar. Dyrast är en svit fredag – lördag och kostar 3 000 kronor. Priserna gäller fram till sommaren 2007.

Läs mer om Viking Lines kryssningar på http://www.vikingline.se