Artikel från 2017

Liseberg – en av nordens främsta nöjesparker

Liseberg i Göteborg är en av Norden främsta nöjesparker. Otaliga är alla de familjer som passerat entréerna till Liseberg sedan nöjesparken öppnade 1923. Bland 35-talet åkattraktioner finns på Liseberg sedan några år Balder som är en av världens bästa och brantaste berg- och dalbanor.

Är man i Göteborg är det obligatoriskt med ett besök på Liseberg. Enligt egen uppgift är Liseberg Nordens största nöjespark. Göteborgs 83-åring firade för några år sedan med att bygga Balder, en av världens brantaste berg- och dalbanor i trä. Balder har fått utmärkelser som ”världens bästa berg- och dalbana” av entusiaster från hela världen. Bara så du vet när du kliver in i en av vagnarna… Barnens Turistguide har varit på Liseberg flera gånger i två generationer. Första testet gjorde vi redan i början på 70-talet som barn och i nutid har våra egna barn testat vid olika tillfällen. Vad som är trevligt med Liseberg är alla stora och påkostade åkattraktioner, samtidigt som nöjesfältet inte är större än att det lätt går att greppa och det känns ofarligt att släppa iväg de lite större barnen på egna upptäcktsfärder.
Liseberg Kållerado och Kanonen

Bästa tiden för ett besök på Liseberg tycker vi är en tidig sommarkväll. Fåglarna kvittrar och solen värmer så där lagom. Alla utrustas med varsitt åkpass för 270 kronor i form av ett armband som gäller till alla åkattraktioner. Sedan är det bara att rusa runt i parken och åka. Första målet på Liseberg är Kållerado, en vattenkana där man i stora runda farkoster forsar ner för Kålleradofloden. Överens om att regnkappor bara är för tunnisar står vi några minuter senare, efter färden, så där plaskblöta som vi kunde ana innan att vi skulle bli. Ombyte rekommenderas att ha med.


35-talet åkattraktioner på Liseberg

Vidare till nästa av Lisebergs 35-tal olika åkattraktioner. De minsta hittar sina favoriter i form av bland annat Kaninresan, Barnbåtarna och Farfars bilar medan de äldre barnen ger sig i kast med Höjdskräcken, Kaffekoppen, Slänggungan och Kanonen. Kanonen på Liseberg är inget för farträdda. Här skjuts vagnarna ut ur stationen som en kanonkula och når sin toppfart på två sekunder. Efter 90 graders stigning sitter man på toppen av en 24 meter hög puckel. Sedan bär det av rakt ner. Och då är det verkligen rakt ner. Mot vattnet. Tåget rusar vidare över en puckel som gör att man lättar från sätet och tappar andan för en sekund. Sedan en tjugo meter hög loop. Efter ett antal överdoserade kurvor dundrar tåget in i en 360 graders heartroll, vilket innebär att rälsen vrider sig ett varv runt sin egen axel. Lite mer än en minut efter startskottet stannar tåget på perrongen och man kan andas ut. Om man inte tappade andan utefter rälsen, vill säga.

Mätt men inte på Liseberg

Efter en hel del åkande köper vi glass och spunnet socker och strosar omkring i parken och njuter. I Lisebergstornet åker vi cirka hundra meter upp i långsamt tempo (läs lagom tempo, för oss föräldrar) sakta snurrar tornet runt och bjuder på en fantastisk utsikt över Liseberg och Göteborg. Vi tar en bit snabbmat i en av restaurangerna. Snabbt för sedan vill barnen åka mer. Och mer. Och mer. Som många andra nöjesparker har Liseberg en måttstock som avgör vilka attraktioner barnen får åka. Ju farligare desto högre längd krävs. Ett bra sätt att mäta som också gör att de mindre barnen själva inser vilka åkattraktioner de får åka och inte. På Lisebergs hemsida går det förresten att se innan besöket vilka attraktioner man tillåts åka, bara att välja längd och klicka på knappen ”med eller utan vuxen”.

Scenshower och barnteater på Liseberg

När alla åkattraktioner är så där testade som de bara kan bli, är det dags att undersöka vad mer Liseberg kan bjuda på. Under vissa tider och dagar bjuder Liseberg nämligen inte bara på olika åkattraktioner. Det finns även underhållning i annan form. Lisebergsteatern arrangerar barnteater och revyer, och på krogen Rondo visas olika shower. Dessutom finns varje sommar kända artister på Lisebergs scener och här kan man få se kaninvarietéer, krumelurer, parader, jazz, brassband, visor och dansband. Sent på kvällen är det väldigt trötta men nöjda barn som lämnar Liseberg. Under flera timmar har de skrattande snurrats runt, fallit fritt, skjutits ut som kanonkulor, åkt upp och ner och i loopar. Och haft så där kul som man ska ha när man är ledig och befinner sig i Göteborg på Liseberg.


Fakta om Liseberg

Liseberg är Nordens största nöjespark, enligt egen uppgift. Varje år roar sig cirka 3,2 miljoner personer på Liseberg. När den amerikanska tidningen Forbes Magazine 2005 listade de tio roligaste nöjesparkerna i världen fanns Liseberg med som en av dem. Tidningen är känd för sina listor och blir ofta citerad. Parkerna på listan är inte de som tjänar mest pengar eller har flest attraktioner, utan de som har en egen historia och unika attraktioner. För andra gången på tre år har Lisebergs Balder blivit utnämnd till världens bästa berg- och dalbana i trä. Berg- och dalbaneentusiaster från hela världen har deltagit i den årliga omröstningen som rankar alla världens träbanor. Som enda träbergbana placerade sig Balder även före experternas favoritbana i stål, vilket innebär att Balder bedöms vara allra bäst av världens cirka 2 000 bergbanor. Lisebergs Spökhotell Gasten renoverades våren 2006 och då gjordes kusliga upptäckter. Bakom väggarna fanns gamla hotellrum som av någon anledning byggts för och glömts bort, tills nu…

Läs mer om Liseberg på www.liseberg.se