från arkiv

Kul i Kalmar för barnfamiljer

Antingen du semestrar på Öland eller bara vill hitta på något kul är den lilla medeltidstaden Kalmar vid Ölandsbrons västra brofäste en härlig sommarstad som har mycket att erbjuda barnfamiljer.

Kalmar slott som kanske är det främsta kännetecknet för Kalmar ligger idylliskt på gångavstånd ifrån centrum (kan vara svårt att hitta parkeringsplats vid slottet). Ifrån slottet har man en vidunderlig utsikt över Kalmarsund och inne på den lilla slottsgården kan fantasin få fart om hur det var att leva på slottet för flera hundra år sedan. Det sägenomspunna slottets historia sträcker sig 800 år tillbaka. Under lång tid var Kalmar slott på grund av sitt strategiska läge en betydelsefull försvarsanläggning och kallades rikets nyckel. På den tiden gick gränsen mot Danmark bara några mil söder om staden eftersom Skåne och Blekinge var danskt. Våra två barn Elin 12 år och Anton 7 år följde med på en guidad barnvisning genom slottet. En av slottets prinsessor visade runt barnen och berättade inlevelsefullt hur det var att vara prinsessa på Kalmar slott. Guidningen var en spännande rundvandring som fascinerade både stora och små och kan rekommenderas varmt. En del sommarkvällar bjuds det även på familjeteater på baksidan av Kalmar slott.
Kalmar läns museum – Sveriges största skatt av myntat guld

Inspirerade av att lära mer om Kalmars historia besökte vi Kalmar läns museum. Redan i museets entré möter man några av regalskeppet Kronans stora kanoner. Regalskeppet Kronan är en av Sveriges största marina katastrofer som i nutid förvandlats till en arkeologisk skatt. För den blygsamma slanten 50 kronor per vuxen (barn upp till 18 gratis) får familjen ta del av de många våningarna fyllda med fynd från vraket. Berättelsen om regalskeppet Kronan är en spännande historia. Vid middagstid den första juni 1676 exploderade och sjönk skeppet under en drabbning mellan den svenska och den dansk-holländska flottan. Drabbningen skedde strax utanför Öland. Av besättningen på 850 man överlevde endast ett fyrtiotal personer. I augusti 1980 upptäcktes Kronan på 26 meters djup och sedan dess har mängder av fynd bärgats för att numera visas upp på Kalmar läns museum. Här kan Du ”djupdyka” i modeller, bildspel, storbildsvideo, rekonstruerade miljöer och mängder av föremål bärgade från vraket. Du hittar rekonstruktionen av amiralens kajuta, kanondäcket, en skalenlig modell av vrakplatsen med mängder av detaljer. I ett särskilt rum med specialinredning kan du se resterna av de kläder som besättningen bar. I guldrummet finns såväl Sveriges största skatt av myntat guld som Sveriges största marina silvermyntskatt. Båda skatterna naturligtvis bärgade från regalskeppet Kronan. Överallt i utställningen finns mängder med detaljer som berättar om livet ombord: Möbler, smycken, musikinstrument, navigationsutrustning, sybehör, medicinska tillbehör, handeldvapen, tallrikar, bestick, pipor, snusdosor, spelbrickor och mycket mer. Se mer på www.kalmarlansmuseum.se


Tomtens mamma – utställning om Jenny Nyström

Några våningar upp på Kalmar läns museum finns en utställning om Kalmarflickan Jenny Nyström som mest har blivit känd för sina illustrationer av tomtar. Förutom alla de tusentals illustrationer, många med tomtar som motiv, levde Jenny Nyström ett spännande liv och reste till Paris. Att hon med åren skaffade sig en gedigen akademisk utbildning både från Konstakademien i Stockholm och från de främsta akademierna i Paris lär man sig också av utställningen.


Kalmar Sjöfartsmuseum en pärla

Att Kalmar har präglats av havet märks även på Kalmar Sjöfartsmuseum, som ligger gångavstånd från länsmuseet. Kalmar Sjöfartsmuseum är värt ett besök av både ung och gammal och har man tur så får man dessutom en guide som seglat på de sju haven och kan berätta saltstänkta historier. I de överfyllda och ganska trånga lokalerna på Kalmar Sjöfartsmuseum finns tusentals nautiska föremål, skeppsmodeller, målningar och exotiska föremål från när och fjärran. Kalmar Sjöfartsmuseum har cirka 5000 föremål i samlingarna och det räknas som ett av de mest intressanta av landets mindre museer. Här finns flera rariteter och på museet strävar man efter att behålla den genuina atmosfären hos ett litet traditionellt sjöfartsmuseum. Förutom visningen av museet pågår ständigt insamling av föremål samt dokumentation av sjöfarten. Varje år får museet föremål som gåvor från enskilda och företag. Den lokala sjöfarten, rederier, fartyg, båttyper, Kalmar Varv, hamnen, stuveriet och sjöfolk från kalmarbygden är några av de områden som museet försöker att dokumentera. För familjer med små barn som gärna tittar med fingrarna kan besöket kanske bli lite nervöst men den snälle guide som fanns på plats vid vårt besök tog barnens nyfikenhet med ro och gjorde allt för att ta tillvara på barnens närgångna intresse för föremålen.

Medeltidsstaden Salve, en medeltidsfestival

Under 2009 kommer det tyvärr inte att arrangeras någon verksamhet på Salve.

Barnteater i Krusenstjernska gården

Som ett led i att vara en sommarstad för barnfamiljer arrangeras i Kalmar många olika barnteatrar. Förutom familjeteatern Ronja Rövardotter besökte vi också barnteatern. Här bjöds det på teater med Pettson och Findus. Kriusenstjernska gården, där barnteatern spelar ligger 200 meter från Slottet i gamla stan och är ett borgarhem från 1800-talet.  Föreställningen var fullsatt och hade man inte bokat biljett fanns det risk att inte få plats. Under ungefär en timme bjöds det på show i ett fartfyllt tempo som fick barnen att kikna av skratt.


Kalmarflundran sjövägen runt Kalmar

Precis som sjöstäder med tradition har även Kalmar guidade turer till sjöss. I Kalmar heter båten Kalmarflundran och bjuder på en timslång tur runt Kalmar. Turen utgår ifrån gästhamnen intill turistbyrån. Under båtturen får man lära sig en hel del om Kalmar och färden passerar bland annat Kvarnholmen som har många historiska och intressanta byggnader. Turen varvas med berättelser och anekdoter från Kalmars rika historia. En rundtur med Kalmarflundran är en rundtur för hela familjen där det mycket väl kan hända att barnen får prova på att styra båten. För sonen Anton blev det resans höjdpunkt att få förtroendet att (under överinseende av kapten) bli skepparen för en stund och styra den lilla Kalmarflundran. Som alla föräldrar vet är det oftast just de här små detaljerna som blir familjeresornas höjdpunkter.


Personligt experimentlabb

I Kalmar heter upptäckarcentret eXperimentLabbet www.xl.hik.se och ligger centralt på Esplanaden, men det är lätt att missa huset eftersom det är ganska anonymt och blygsamt skyltat. eXperimentLabbet är ett pedagogiskt centrum med syfte att inspirera barn och vuxna till ett ökat intresse för naturvetenskap och teknik. Entrévåningen är ganska trång med mängder av olika mackapärer och saker att testa. På andra våningen är det betydligt generösare utrymme och här finns gott om olika prova-på-stationer. Här kämpar pappor i mängder med att uppfylla barnens önskemål om att bygga den perfekta fallskärmen, balsaflygplanet och modellbåten. Under vårt besök på eXperimentLabbet hade vi turen att träffa en mycket engagerad personal som med stor passion fångade barnens intresse kring olika experiment – experimentstationer som annars snabbt hade passerats. Hur man kan få en liten behållare i en vattenfylld flaska att åka upp och ner av sig själv fängslade hela familjen, precis som hur man kan få majs att simma och om man kan poppa popcorn i vatten.
Mysig medeltidsstad med stort utbud för familjer

Mysig medeltidsstad, varierat utbud och många aktiviteter för barnfamiljer gör Kalmar till en härlig sommarstad för både barn och vuxna. Via turistbyrån kan du också boka speciella upplevelsepaket som passar hela familjen. För mer information om Kalmar, paketerbjudande och fler aktiviteter besök Kalmar kommuns turistsida på www.kalmar.se.