Artikel från 2017

Niedersachsens ”9 städer” bjuder in till traditionsrika julmarknader och stämningsfull julshopping.

 

Den 27 november till slutet av december 2017 lockar romantiska julmarknader med specialiteter för mat och dryck, lokalt konsthantverk och stilfull stämning till Braunschweig, Celle, Göttingen, Goslar, Hameln, Hannover, Hildesheim, Lüneburg och Wolfenbüttel /Autostadt Wolfsburg förvandlas fram till den 7 januari från biltemapark till ett jul- och skridskovinterland

Hannover/Hamburg (9 Städer)

Välkommen till det förtrollade jullandet. I slutet av november öppnar norra Tysklands kanske vackraste julmarknader i de ”9 historiska städerna” i Niedersachsen. Fram till jul och delvis till och med in i januari, förför doften av glögg och pepparkakor julälskare mitt bland idylliska korsvirkeshus, gotiska tegelstensgavlar eller vackra barockfasader på gamla torg och i smala gränder. De välvårdade och charmiga stadscentrumen i Braunschweig, Celle, Göttingen, Goslar, Hameln, Hannover, Hildesheim, Lüneburg och Wolfenbüttel gör dem till avkopplande resmål för stämningsfulla dagar i advent – med julhandel på de vackert utsmyckade gågatorna som välkommen bonus. Ljusslingor, kryddoft och vackert utsmyckade stånd med konsthantverk gör besöket på alla julmarknader till en upplevelse präglad av jul och vinter. Självklart har var och en av julmarknaderna i de 9 städerna något som är unikt.

Unika marknader

Lüneburg exempelvis imponerar i år igen med ett äkta superlativ. På vattentornet i den gamla saltstaden strålar Europas största adventskrans, ”Wichernkranz”. Julmarknaden framför rådhuset fylls varje dag av festlig musik och i små julbyar säljs mat och dryck.
Fridfullt och nostalgiskt är det som gäller i Celle, Göttingen, UNESCO-världsarvsstaden Goslar och Hameln – miljön med alla fackverkshus gör resten. En höjdpunkt i adventstid i Wolfenbüttel är de fem sagolika temagårdarna med 21 sagovitriner med många detaljer. I Göttingen är ett glas ”Glühbier” (öl med glöggkryddning) ett måste för vuxna och besökarna i Hildesheim bör inte missa den förtrollande utsikten från Niedersachsens högsta kyrkotorn.
Med nästan 200 stånd med konsthantverk, mat och dryck m.m. arrangerar Niedersachsens delstatshuvudstad Hannover regionens största julmarknad. Här uppfylls till och med önskningar om man snurrar på den gyllene ringen på Oskar-Winter-brunnen i ”Önskebrunnskogen”. Och i Braunschweig kan man njuta av glöggen på upplysta flottar i vallgraven – en oförglömlig upplevelse.

Också Autostadt Wolfsburg förvandlas återigen från temapark för bilar (också) till ett stort fantastiskt vinterland från december till början av januari. Höjdpunkt på vintermarknaden är den 6 000 kvadratmeter stora isen, där det äger rum shower med internationella isdansare – och även besökarna kan åka skridskor.

Julmarknaderna i de 9 städerna 2017

Braunschweig: den 29 november till den 29 december
Celle: den 30 november till den 27 december
Göttingen: den 27 november till den 29 december
Goslar: den 29 november till den 30 december
Hameln: den 27 november till den 23 december
Hannover: den 29 november till den 22 december
Hildesheim: den 27 november till den 28 december
Lüneburg: den 27 november till den 22 december
Wolfenbüttel: den 28 november till den 23 december
(med reservation för ändringar)
Vintermarknad i Autostadt Wolfsburg: den 1 december till den 7 januari

Mer information om julmarknaderna, evenemang i adventstid och vardera nio tips för de 9 städerna i Niedersachsen finns på 9cities.de