I Harry Potters fotspår

Nu ska vi bege oss på en resa genom JK Rowlings skapelse och vandring i Harry Potters fotspår. Följ med vår familj på deras vandring genom slott och gränder under deras besök i detta mytomspumma land.

Det är inte bara London med omgivning man bör besöka om man har ett elvaårigt Harry Potter-fan i familjen. Även Edinburgh är ett perfekt resmål. Vi flög från Göteborg och landade i Edinburgh mindre än 2h senare. Därifrån var det lätt att ta en spårvagn rakt in i centrum.

Vi stannade tre nätter, vilket var ett absolut minimum. Vi skulle gärna stannat ett par dagar till!

Visste du att….

  • Edinburgh Castle is built on an extinct volcano.
  • The Royal Mile is actually one mile and 107 yards long.
  • Edinburgh was the first city in the entire world to have its own fire service.
  • Edinburgh has 112 parks and more trees per head of population than any other city in the U.K

Harry Potters ”moder” J.K Rowling är både född och bosatt i England, några mil från London. Dock har hon varit mycket i Edinburgh och låtit staden och hela Skottland inspirera henne. Jag och elvaåriga Alve vandrade i Harry Potters fotspår , eller kanske snarare i J.K Rowlings fotspår, för att besöka de platser som inspirerat henne på olika sätt.

Att Edinburgh Castle inspirerat författaren till Hogwarts är lätt att förstå.  När slottet plötsligt uppenbarade sig framför oss kunde vi inte låta bli att säga WOW! (Detta trots att jag som mamma varit där tidigare, innan barnens tid.) Vi traskade upp för oändligt antal trappor och samtidigt som konditionen började ge upp kom vi fram till borggården. Härifrån är utsikten magisk och man ser ända bort till de snöklädda bergen.

Följer man ”The Royal mile”, som är den kullerstensbelagda gatan som går uppifrån slottet så kommer man till ”Edinburgh city chambers”. Här har J.K Rowling 2008 satt sina handavtryck i brons.

I centrala Edinburgh ligger (minst) tre olika ställen där Rowling suttit och skrivit på böckerna. Det sägs att Harry Potter ”föddes” på Nicolsons café. Däremot är det mest kända cafét ”The Elephant House”, som vill sno åt sig äran för Potters födelse. När The Elephant House öppnade var dock redan första boken skriven, så det säger sig självt att detta inte kan stämma. Tyvärr var cafét stängt för renovering när vi var där, men man förstår att detta var ett perfekt ställe att sitta och skriva på. Beroende på vilken del av cafét man sitter i så ser man ut över slottet, starten av gatan som inspirerat till Diagongränden, Gringotts bank samt Greyfriars kyrkogård. (mer om dessa ställen senare).

När sista boken skulle skrivas var J.K Rowling så pass känd att hon inte längre kunde sitta och skriva på ett café. Hon tog då in på Balmoral Hotel där hon fick en svit som numera går att hyra för ca 25 000kr/natt.

Greyfriars kyrkogård ligger ett stenkast från The Elephant House och här finner man många av de namn som figurerar i böckerna; t.ex. Moody, McGonagall och inte minst självaste Voldemort (Tom Riddle). Att kyrkogården är välbesökt förstår man då de gravar som drar till sig turister numera är instängslade för att gräset framför annars snabbt förvandlas till lera när alla går omkring där.

Hurvida det är denna undergång som gett huvudpersonen sitt efternamn är inte bekräftat, men en teori är att ”Potterow port” som ligger alldeles i närheten av Nicolsons café, gav upphov till Harrys efternamn.

Det är lätt att se likheterna mellan Victoria Street och Diagongränden. Här ligger även alla Harry Potter-fans favoritaffär ”Museum Context” där man inte bara kan köpa alla tänkbara och otänkbara HarryPotter-prylar utan den tre våningar höga butiken är inredd för att glädja alla oss Harry Potter-älskare med underbara utsmyckningar i sann trollkarlsanda.
Från The Elephant House ser man även denna byggnad, som tros vara inspirationen till Gringotts Bank.

Något vi verkligen vill rekommendera är att ladda ner appen ”Adventure Lab” och gå in på den virtuella skattjakten ”Harry Potter and the Adventure Lab cache”. Gå till fem olika Harry Potter-inspirerade platser i centrala Edinburgh, enligt appens karta. När du närmar dig en plats låses en fråga upp och på platsen finns svaret på frågan (du behöver alltså inte ha några kunskaper om Harry Potter för att klara detta, utan du hittar svaret på plats!). Skriver du in rätt svar så dyker en av figurerna i böckerna upp på skärmen.

Sista dagen gick vi upp på ”Arthur´s seat”. Hurvida namnet på kullen inspirerat Rowling till att ge Ron Weasley´s pappa sitt namn kan man fundera på…. En fantastisk utsikt över Edinburgh får man i alla fall som belöning när man tagit sig hela vägen upp på toppen. Väl nere i city igen avslutade vi vår resa med att besöka Nationalmuseet.  Här kan man se de schackpjäser som Harry och Ron spelar med i ”De vises sten”.

Ca 100 000 steg senare landar vi på svensk mark igen och är riktigt nöjda med denna minisemester. Det enda som var synd var att vi inte hann besöka Glennfinnan viadukt, den stora bron där Hogwartsexpressen passerar. Från april till oktober kan man till och med åka med ångloket som inspirerade J.K Rowling till Hogwartsexpressen. Vi planerar redan för vår nästa Skottlandsresa, Alve och jag. Skottland är magiskt (!) vackert.

 

Skribent och fotograf  Videline Weber

Boka i förväg och hitta hit

Edinburgh

I närheten av

0,0
Rated 0,0 out of 5
0,0 av 5 stjärnor (baserat på 0 recensioner)
Utmärkt0%
Mycket bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Mycket dåligt0%

Det finns inga recensioner ännu. Bli den första som skriver en.