Glacier Express – en tågresa i Alperna

Schweiz är tågresornas land. På vår Europaresa 2022 bestämde vi oss därför för att resa kollektivt. Vi flög till Zürich med ryggsäckarna packade, gick faktiskt utmärkt och över förväntan med våra två tjejer på 5 och 7 år. Mycket imponerande av deras kämpaglöd, förvisso med mycket stopp och extrabärande från oss föräldrar och lite mutor såklart 😉 men vilket land är då inte det bästa…Schweiz är ett land för choklad gourméer.

Nu ska vi till Schweiz och ta en helt underbar tågresa med slående utsikt

Glacier Express är världens långsammaste snabbtågtåg. Tåget sägs även vara en av världens vackraste tågresor, och erbjuder magnifik utsikt och vyer mellan avgångsorten St. Moritz och slutdestinationen Zermatt, i de schweiziska alperna.

 

Rutten tar ca. 8 timmar och har körts sedan 1930. Hela sträckan är 291 km, vilket vi åkte. Vi passerar 291 broar och 91 tunnlar. Högsta punkten är det 2030 m höga Oberalp-passet, och på det stora hela var det en fantastisk resa. Tyvärr hade vi bara 1,5 timme direkt från starten i St. Moritz med fint väder och sen den sista 1,5 timmen innan Zermatt likaså, annars var resan tyvärr mulen, delvis även med regn. Vi såg nog inte riktigt alla toppar och dalar som vi önskat kunnat göra och som kunnat förgylla vår resa än mer, men vädret rår ingen av oss på så med ritblock, musik och sagor på paddan så tog både vi föräldrar och barnen oss igenom 8 underbara timmar på detta tåg med fantastisk panoramautsikt. Vi blev överväldigad av alla intryck. Gulliga små byar, branta stigningar, kor och getter som betade på sluttningarna. Snötäckta toppar, forsande vattenfall och den delen av sträckan som finns med på UNESCO:s världsarvslista och som formellt heter Albula-linjen var verkligen en fin sträcka.

Det finns förhandsinspelad information om alla sevärdheter som gör tågresan roligt informativ och lärorik.

Tåget har en bar som är öppen under hela resan för drinkar och små snacks av lokal karaktär. Man kan också serveras en speciell trerätters lunch på sin plats, där specialtränade (tror jag 😉 ) servitriser skickligt hanterar tallrikar, kaffe och glasbrickor i stundtals svängande och krängande kurvor.

En magisk resa med slutdestination Zermatt, som i sig tog oss alla med mer än storm. Matterhorn och vandring nerför Gornergat i strålande sol var värt varenda droppe och mulen sekund som Glacier Express bjöd oss på.

0,0
Rated 0,0 out of 5
0,0 av 5 stjärnor (baserat på 0 recensioner)
Utmärkt0%
Mycket bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Mycket dåligt0%

Det finns inga recensioner ännu. Bli den första som skriver en.

Boka i förväg och hitta hit

CONTACT

Railservice Glacier Express
Bahnhofstrasse 25
CH -7000 Chur

E-Mail infoglacierexpress.ch

Telefon +41 (0)81 288 65 65

Sankt Moritz

Zermatt

I närheten av