Från halländska västkusten till spanska solkusten

Har du någon gång bara velat släppa allt och följa dina drömmar? Vi gjorde det. Hösten 2021 tog vi äntligen steget vi velat ta länge. Jag, min man och våra 3 döttrar lämnade då livet i Sverige för att flytta till solen och ett helt nytt liv i Spanien. Häng med på vår resa från dröm till verklighet.

Bakgrund

I nästan 10 års tid funderade vi på att flytta från kalla Sverige. Antingen på heltid eller några månader på vintern. Vi undersökte alla möjliga alternativ där det fanns godkänd svensk skola. Allt från USA, Thailand och olika delar i Spanien. Efter många år kom vi till slut fram till att testa Spanien/Teneriffa under 3 månader, januari-mars 2020. Där fick tjejerna gå på svenska skolan i Los Cristianos. Vi älskade verkligen livet där nere och tanken var att fortsätta och göra detta varje vinter men Halmstad kommun stoppade det. Man ansöker om att gå tillfällig skolgång utomlands hos sin kommun och här skiljer det sig konstigt nog extremt mycket mellan våra olika kommuner i landet. Vi fick avslag andra vintern vi sökte med anledning att vi inte hade ”särskilt giltiga skäl”.

Där stoppades drömmen om vintrarna i solen och vi fick tänka om. Vi blev väldigt besvikna då vi tyckte vi hade en perfekt lösning med det bästa av två världar. Men vi fick tänka om och det slutade i en permanent flytt i stället. Vi valde fastlandet eftersom vi ville ha lite närmare till Sverige och åka hem på skolloven. Lite kortare flygtider och kunna ta bilen om man skulle vilja.

Från tanke till handling

Vi hade, redan för många år sedan, kikat runt i Marbella, Fuengirola, Mallorca och Torrevieja, och valet föll till slut på Fuengirola av olika anledningar. Tanken var först att tjejerna skulle gå i svensk skola så vi sökte dit. Vi fick besked att det var lång kö och att de förmodligen inte skulle komma in. Då hade vi redan kommit så långt i planeringen så det var bara att köra plan B – spansk skola! Det var blandade åsikter och känslor om det för våra äldre tjejer på 9 och 11 år. Den ena var taggad och den andra inte. 3-åringen fick bara haka på och för henne sökte vi privat spansk förskola eftersom dom inte får börja i vanlig här förrän det året dom fyller 3, vilket blir till hösten.

Vi kom i kontakt med en svensk familj på facebook som hade sina barn på spanska skolan uppe i Mijas Pueblo ca en kvart från Fuengirola. De var väldigt nöjda med den och trivdes superbra i byn. Under våren bokade vi två fix;- och rekaresor till Mijas/Fuengirola, träffade familjen som vi klickade med direkt, förälskade oss i Mijas, fixade nie nummer, (spanskt personnummer) hittade lägenhet och skrev hyreskontrakt, skrev in oss i kommunen och fick hjälp att ansöka till skolan.

Livet på solkusten

Nu har vi bott här i cirka ett halvår, kommit in i rutiner, träffat vänner och skapat oss en vardag. Vi trivs otroligt bra och njuter varje dag av det enklare livet här. Man umgås mer, träffas ute och hittar på saker tillsammans.
Det är självklart tufft att rodda med allt också när man har 3 barn i olika åldrar som ska hitta vardag, vänner och trygghet m.m. Skolan har varit lite kämpig med nytt språk, och att gå upp en årskurs eftersom dom börjar skolan ett år tidigare här. Men det börjar släppa lite nu. Tjejerna har börjat prata spanska och det har gått väldigt fort. Jag är otroligt imponerad och stolt över hur mycket dom lärt sig och även vuxit i självförtroende på den korta tiden!

Det som varit lite tufft för oss vuxna har varit att flytta runt och inte hitta en fast punkt. Vår plan från början var att hyra något första året men det var så svårt att hitta något bra att långtidshyra så vi började leta efter något att köpa i stället.

Nu har vi precis köpt ett hus i ett mysigt familjevänligt område som heter La Sierrezuela, i Mijas.
Ett litet radhus från -86 som behöver mycket kärlek. Vår dröm har alltid varit att ha ett eget litet ställe med trädgård där det finns apelsinträd, citronträd, palmer och massa bougainvilleas. Nu är det äntligen dags att skapa oss ett riktigt hem här nere.

Jag är tacksam att vi till slut tog steget och gjorde denna flytt även om allt inte varit lätt. Man blir tajtare som familj, växer så mycket som människa och får perspektiv på saker.
Målet i livet är att samla många fina upplevelser att spara ner i minnesbanken för att sedan kunna ta fram när man är gammal och känna; jag levde verkligen!

Följ deras vardag på Instagram

I april förra året startade jag ett instagramkonto om vår flytt för att inspirera andra som också sitter och drömmer om en utlandsflytt men även för tips och information eftersom jag själv tyckte det var svårt att få tag i. Kontot innehåller allt från tankar och känslor kring flytten, mål och drömmar, utflykt och restaurangtips, boende och skola/förskola blandat med vardagen här nere.

Följ oss här på: @livetpasolkusten

Mijas

0,0
Rated 0,0 out of 5
0,0 av 5 stjärnor (baserat på 0 recensioner)
Utmärkt0%
Mycket bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Mycket dåligt0%

Det finns inga recensioner ännu. Bli den första som skriver en.