En vecka i Idre

Vi ska till fjällen… på sportlovet är det skidåkning som gäller. Vi har valt att åka till Idre och har där bokat en stuga för familjen. Här ska åkas, njutas och kopplas av i fulla muggar. Sitt ner i liften och följ med till Idre.

 

 

..

Det blev AirBnB

Vår familj har varit i Idre och åkt skidor en vecka. Vi – det är mamma Sofia, pappa Daniel, Emilia 12 år, Axel 11 år och Harry 6 år. Vi valde att boka boende via Airbnb i stugbyn fjällfoten ca 5 km från Idre fjäll och 3 km från Himmelfjäll. Vi valde att boka ett kombinerat liftkort för 5 dagar som gäller både i Idre, Himmelfjäll samt Fjätervålen. Kostnaden för stugan 6 nätter var 7000 kr och liftkorten för 5 dagar för vuxen kostar 1775 kr, ungdom 8-15 år 1385 kr. Barn under 8 år åker gratis. Vi var i Idre v 8 vilket är sportlovsvecka och det märktes att det var ganska många sportlovsfirare i Idre, det var betydligt lugnare i liftarna och backarna i Himmelfjäll. (priser gällande 2022)

Utförsåkning är det som gäller

Vi har åkt på flera skidsemestrar tidigare så barnen är vana skidåkare och klarar de flesta backar och alla typer av liftar. Vi har planerat att endast åka utför. Förväntningarna vi har är att det ska finnas olika typer av backar som passar olika typer av åkare. Barnen vill åka i snowpark med gupp och grinds. Föräldrarna vill ha långa backar. Vi vill också uppleva fjällen med mycket snö, vackra vyer och gärna sol.

Målgruppen är personer som gillar skidåkning i alla åldrar. Det finns backar för nybörjare och det finns backar för mycket avancerade åkare i Idre.

I Idre finns många olika restauranger samt möjlighet att köpa fika, exempelvis våfflor i backen. Det finns också en Ica supermarket vid torget. I himmelfjäll finns en restaurang; Renen och älgen, där vi åt pizza en kväll. Mycket god pizza som man kan ta med hem också. Här bör man ha framförhållning och boka bord några dagar i förväg.

Harry 6 år tyckte det var roligast att åka i Askestigen där man kan åka över två broar och titta in i en bäverhydda. Han tyckte också att det var bra med en lekpark i backen så att man kan ta en paus från skidåkningen och leka lite. Emilia 12 år tyckte det var roligast att åka svarta backar och Axel 11 år tyckte det var roligast med guppen i snowparken.

Passar väldigt många

Det som är bra med Idre och himmelfjäll är att det är ganska långa backar på många ställen. Man kan också som familj åka i samma sittlift och sedan välja olika svårighetsgrad på backar men ändå komma ner till samma lift vilket är bra. Det finns många sittliftar och många olika backar i olika väderstreck vilket gör att det är mycket att välja på och det finns något för alla.

Bra med ett liftkort så att man kan åka i flera olika system. Tyvärr hann vi inte med Fjätervålen. Vår uppfattning är att lite större barn och avancerade åkare kommer trivas bäst i Idre fjäll medan familjen med mindre barn samt nybörjare troligtvis trivs bäst i Himmelfjäll som har betydligt lugnare tempo och inte lika mycket folk och liftköer.

Vi gillade att det finns bra värmestugor i Idre fjäll. Det var två ganska kalla dagar när vi var där och då är det gott att kunna komma in och värma sig samt äta lite medhavd mat och varm dryck. Det finns också flera grillplatser i backarna där personalen tänder upp eldar så att man snabbt och smidigt kan grilla exempelvis korv.

Vi upplevde att det var ganska långa sträckor där man fick staka sig fram, det vill säga backen var för flack. Exempelvis på toppen på Idre samt om man åkte de gröna backarna ner på nordsidan. Även på något ställe på Himmelfjäll var backarna för flacka på slutet.

Vi kommer troligtvis att återkomma till Idre och Himmelfjäll igen, och då kommer vi att prova att bo i ett ski in- ski out boende, vilket gör att man kan skicka ut barnen i förväg i backarna och någon kan gå hem tidigare och börja med maten.

I Idre finns också möjlighet att bada i badhus och bowla i aktivitetscentret. Man kan också hyra skoter, åka hundspann samt det finns flera olika längdskidsspår. Omgivningarna är vackra med fjällkänsla och fina vyer och utsikt över fjälltopparna Städjan och Nipfjället.

 

 

 

 

Skribent och foto Familjen NY

Idre Fjäll

Idre Fjäll
0,0
Rated 0,0 out of 5
0,0 av 5 stjärnor (baserat på 0 recensioner)
Utmärkt0%
Mycket bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Mycket dåligt0%

Det finns inga recensioner ännu. Bli den första som skriver en.