Att campa i Österrike kan kanske bli årets familjeäventyr för familjen. Landet har satsat mycket på campinggäster och möjligheterna är många.

Till exempel kan den som inte vill köra hela vägen själv hyra husbilen nära Alperna. Eller vad sägs om att campa och cykla vid floden Drau? Dessutom har flera nya kataloger och broschyrer trycks upp som kan beställas från Österrikes turistbyrå. Semesterresan med husbil eller husvagn från Sverige till Österrike kan kännas lång. Bekvämare är att flyga till München och därifrån fortsätta med hyrd husbil. För exempelvis göteborgarna innebär detta en inbesparad körsträcka på 1240 km och då är hemvägen inte medräknad. Inräknat kostnaden för bränsle och färjetransporter blir resan både bekvämare och många tusen kronor billigare i jämförelse med att köra hela vägen med en hyrd husbil. Företaget Husbilsresor i Europa AB har som affärsidé uthyrning av husbilar och samarbetar med lågprisbolaget FlyNordic som bland annat flyger direkt från Stockholm till München. Mer information: www.husbilsresor.se

Campa och cykla vid floden Drau

Förbundslandet Kärnten, Österrikes sydligaste, har en rad välbelägna och topputrustade campingplatser. En av dem är Camping am Waldbad vid floden Drau i Dellach. Luftkurorten Dellach med 1.800 invånare ligger vid Kärntens viktigaste flod Drau. Själva campingen har 200 husvagnsplatser uppe i skogsbrynet med floden nedanför. Dess läge ungefär mitt emellan staden Lienz i Osttirol och Spittal i Kärnten gör platsen utmärkt för utflykter åt olika håll. Och inte nödvändigtvis per bil. När man bor på Camping am Waldbad är det nästan ett måste att ta en cykeltur längs floden – på medhavd eller hyrd cykel. Campingplatsen ligger nämligen vid cykelleden R1, också känd som Drauradweg. Den 366 km långa leden börjar i Toblacher Feld i Italien och fortsätter utmed floden Drau genom Osttirol och Kärnten i Österrike. och vidare till Marburg i Slovenien.

Marburg i Slovenien

Man kan naturligtvis cykla åt ena eller andra hållet och vända när man kommit halvvägs. Ett roligare alternativ är ta tåget tillbaka tillsammans med cykeln – något som vare sig är särskilt dyrt eller komplicerat i Österrike. Upplysningar om tider och vilka tåg där man får ta med sin cykel lämnas på ortens lilla station. Sen kan man förstås också gå eller åka rullskridskor på den bilfria vägen utmed floden. Mer information: Camping am Waldbad www.camping-waldbad.at.

Ny broschyr om camping i Kärnten

Österrikes sydligaste förbundsland Kärnten är känt för sina vackert belägna och välutrustade campingplatser. Man är långt hemifrån, men har det bekvämt som hemma. Till det kommer friheten från vardagens alla förpliktelser, att kunna resa runt utan tidspress och utan ett spikat program. Man kan välja mellan att ta det lugnt och vila ut – eller vara aktiv så svetten lackar. Camping i Kärnten är detsamma som en semester med mycket sol och många badvarma sjöar – några blir upp emot 26 grader – i ett underbart vackert bergslandskap. Det är förhållandevis enkelt att köra bil till Kärnten. Via Tauern-Autobahn kommer man dit även med en tung husvagn på släp utan att behöva åka över några höga bergspass. Till ovärderlig hjälp vid planeringen av semestern är den nya broschyren ”Camping” med bilder, campingplats- och vägbeskrivningar, information om trafikradio och utflyktsmöjligheter. Mer information: Kärnten-Information www.kaernten.at.

Badliv och bergsvandring

I semesterregionen Alpbachtal & Tiroler Seenland går det utmärkt att kombinera bergsvandringar med badliv, till och med utan att alltid använda bilen. Orten Kramsach ligger lättillgängligt i Inndalen. Här finns tre vackert belägna campingplatser med internationell standard att välja mellan, Seeblick Toni, Seehof och Stadlerhof. Från de tre campingplatserna kommer man direkt till sjön och till privatstranden. Dessutom är Kramsachsjöarna varmast i Tyrolen, med upp till 27 graders temperatur i vattnet. En bit upp på floden Inns motsatta sida ligger byn Reith med badsjön Reither See. Och ännu högre upp ligger Alpbach med ett fantastiskt äventyrsbad. Vilt – och kallt – vatten finns naturligtvis också i regionen, exempelvis där Branderberger Ache rinner fram, även det en upplevelse! Alla campingarna anordnar aktiviteter och underhållning för sina gäster. Allt från vandringar med värdfolket i de förtrollande Rofanbergen till traditionella folklorefester. Stadlerhof har dessutom ett skönhets- och vitalcenter med en stor bastuavdelning, uppvärmd simbassäng och olika sorters medicinska behandlingar.
Mer information: Alpbachtal & Tiroler Seenland www.tirol-pur.at.

Tyrolens campingbroschyr

Tyrolens campingbroschyr en guldgruva inför semestern. Information om 38 campingplatser i Tyrolen ingår i den nya broschyren. Varje camping har en egen sida, med bilder och all nödvändig information. Dessutom innehåller broschyren en guide över de 30 bästa utflyktsmålen och en karta som gör det enkelt att hitta vägen till respektive ställe. Via en Tyrolenkarta där man klickar på respektive campingplats hittar man snabbt fram till relevant information på tyska, engelska, holländska eller franska. Hemsidan innehåller också upplysningar om förbundslandet Tyrolen och dess befolkning samt länkar till sidor om vägbeskaffenhet, väderutsikter, evenemangskalendrar m.m. En väg- och stadskarta, där man kan zooma in olika detaljer, gör det lätt att hitta till semestermålet. Internetsidorna ger också andra tips inför semestern, till exempel om de vackraste vägarna, 350 utflyktsmål och sevärdheter, familjeutflykter, intressanta museer och de bästa sommar- och vintersportmöjligheterna. Sedan ska det hela förstås upplevas också i verkligheten!

För mer information om Österrike besök www.austria.info/se