Bö Sommarland – Skandinaviens största vattenpark

När vi anländer till Bø Sommarland en sval dag i juli månad, är förväntningarna skyhöga på det stora badlandet. Efter ett par timmar i bil rusar våra tre barn mot ingången och man kan nästan ta på deras höga energinivåer, dom är så laddade. Väl inne i parken blir ingen besviken. Vi har aldrig skådat något liknande. Det är så stort. Och så mycket roligt att göra! Vi byter snabbt om och duschar av oss innan vi kastar oss ut i ett fantastiskt roligt äventyr! Trots att det är 16 grader ute så fryser vi inte. Iallafall inte barnen. Dom är så uppslukade av äventyret. Den här resan glömmer vi aldrig.

Bö Sommarland – Skandinaviens största vattenpark

Parken

Testfamiljen som besöker Bø Sommarland består av två föräldrar och tre barn i åldrarna 5,9 och 11 år. Familjen har tidigare besökt några olika vattenparker men ingen av de tidigare besökta parkerna kan jämföra sig med Bø Sommarland. Den här parken är större, häftigare och vi hinner inte ens med allt vi har tänkt på en dag. Parken ligger på en bergssluttning vilket gör att hela parken består av backig terräng. Stigarna som leder oss fram i parken är asfalterade så trots den backiga terrängen upplevs parken tillgänglighetsanpassad. Parken omgärdas av en fantastisk natur och runt omkring oss ser vi vackra bergslandskap.

Bo_sommarland_vattenpark_Norge_2

Bø Sommarland är Skandinaviens största vattenpark, och har varit i drift varje sommar sedan öppningen år 1985. Parken består av ett antal stora områden, med attraktioner och badland för både stora och små. Förutom de många vattenattraktionerna finns här en stor lekplats. Runt om i parken finns lounger att hyra i mån av tillgänglighet. Här finns bord och stolar under tak, infravärme och solstolar. Det finns också möjlighet att köpa All-inclusive för en extremt smidig dag i parken.

I parken finns omklädningsrum, toaletter och duschar väl strategiskt utplacerade. Något vi uppskattar är omklädningsrummen, där vi har egna omklädningsbås med egen dusch. På ett par platser i parken finns möjlighet att låsa in sina värdesaker i värdeskåp.

Bo_sommarland_vattenpark_Norge_1

Attraktionerna

Trots att det är en kall dag när vår familj besöker anläggningen, är det mycket folk. Trots det är det inga nämnvärda köer till de attraktioner vi vill åka. Barnen fattar snabbt tycke för en särskilt utmärkande attraktion, nämligen Europas längsta vattenberg- och dalbana ”Mot i Brøstet”. Här åker barnen på en dubbel badring i en accelererande våg som för dem både upp och ned i rasande fart. Vansinnigt roligt enligt grabbarna!

Bo_sommarland_vattenpark_Norge_17

I parken finns klassiska vattenrutschkanor i alla former och olika intensiteter. Här finns både branta, flacka, slingrande och vrålsnabba rutschkanor. Det finns verkligen något för alla. Minsta barnet som är fem år gammal, hittar sin favorit i barnområdet med många olika sorters rutschkanor och vattenlek. I området Bøverstranda finns en hinderbana, sprutande vattenkanoner och en fors som vi sysselsätter oss med i timmar. För de allra minsta barnen finns en helt nytt område, Kånns Tiki. Området är enormt stort, och är som en stor plaskdam med många vattenrutschkanor och olika typer av vattenlek.

Våra större barn på 9 och 11 år, far runt i parken och åker de flesta av attraktionerna. En av favoriterna är Sjøormen Tjur, där de i skräckblandad förtjusning åker på badringar genom ett rör som liknar en orm, i en hög hastighet.

I attraktionen Flow rider kan du testa att surfa på en jättelikvåg. Det ser riktigt roligt ut!

Tips om du planerar att besöka parken

Ett tips om ni tänker besöka anläggningen är att ta med badrockar. Vi är så glada att vi beslöt oss att ta med badrockar till hela familjen. Det gjorde att vi kunde spendera hela dagen i badlandet trots att det var svalt ute. Parkens pooler är uppvärmda, vilket är tacksamt när man ska bada länge. I området Bøverstranda, finns ett antal varma bubbelpooler att värma upp sig i.

Mat och dryck

Parken har flera restauranger och kiosker runt om i parken. Precis som i övriga Norge, står sig priserna högre på mat och dryck än vad vi är vana vid i Sverige. Det går bra att ta med en matsäck till parken, men det finns inte möjlighet att grilla inne på anläggningen. Det finns generöst med bord och bänkar runt om i parken, och även sittmöjligheter under tak.

Bo_sommarland_vattenpark_Norge_16

Priser och öppettider

Priserna varierar under säsongen, men under högsäsong kostar en biljett för en person över 140 cm 459 NOK, för barn mellan 80-140 cm kostar en biljett 429 NOK. Barn under 80 cm går in gratis. Parken har öppet från början av juni till mitten av augusti.

Hitta hit

Bø Sommarland ligger i Midt Telemark kommun i Norges södra inland, ca 2 timmars bildfärd sydväst om Oslo och ungefär 5 km från kommunen Bø. Landskapet runt sommarlandet är helt fantastiskt vackert. När vi resar hit införlivas alla förväntningar vi har kring Norges vackra natur. När vi åkte till Bø Sommarland, kom vi från Oslo, och valde att på ditvägen resa över bergen. Vi passerade Notoddens kommun och fortsatte till Yli, där vi åkte på Reshjemsvegen, fram till vår destination. Resan över bergen var verkligen en upplevelse. Smala, smala vägar, men en enorm stigning, och en helt makalös utsikt när vi kom upp till toppen. Under resan hem från sommarlandet valde vi istället väg 360 som till skillnad från ditresan, gav oss en annan typ av utsikt. Väg 360 går längs med sjön Heddalsvatnet, och gav oss en fantastisk utsikt från marknivå över vattnet och de höga bergen. Helt makalöst vackert!

 

Foto och skribent

Familjen Wiik

5,0
Rated 5,0 out of 5
5,0 av 5 stjärnor (baserat på 1 recension)
Utmärkt100%
Mycket bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Mycket dåligt0%

det var kul

Rated 5,0 out of 5
7 mars, 2024

jag älskade den

alexander

Boka i förväg och hitta hit

Steintjønnvegen 2, 3804 Bø i Telemark
– Tlf. +47 35 06 16 00 

– Epost informasjon@sommarland.no

Bø Sommerland

Steintjønnvegen 2

I närheten av