7 av 10 föräldrar låter barnen vara med och bestämma vad man ska göra på semesterresan. Aktivitetslistan toppas av bad och berg- & dalbanor medan datorspel och sport får bottenplaceringar. Destinationen är det dock mamma och pappa som råder över. Det visar Stena Lines resebarometer som kartlägger svenska folkets semestervanor.

Vill du ha glada barn på semestern? Undvik datorspel och sportaktiviteter. Ta istället med barnen till stranden, ett äventyrsbad eller en nöjespark så blir du en favoritförälder i sommar. Stena Lines resebarometer visar att 7 av 10 föräldrar låter barnen vara med och bestämma över vad man ska göra på resan. En av tio svarar att barnen sällan är delaktiga i beslut och två procent säger att man bara gör det barnen vill.
Destinationen är dock en fråga främst för mamma och pappa. Varannan svarar att ”jag och min partner” bestämmer resmål, tre av tio svarar att familjen fattar beslutet tillsammans. Ingen säger att barnen bestämmer resmålet.

På Stena Line märker man tydligt av barnens bad- och lekbegär.  Paketresorna till Legoland Billund Resort, som förra året slog bokningsrekord, fortsätter att öka i år. Även bokningar av paketresor till äventyrsbad som The Reef i Frederikshavn och sommarland som Djurs Sommerland slår rekord denna sommar. Även linjerna till Tyskland märker av det ökade intresset för bad och lek.

– Personalen i vår bokning får fler och fler förfrågningar om bra nöjesparker och lekland i Europa. Ska familjen ner till Italien eller Spanien bor man ofta en natt eller två på vägen och då vill man passa på att göra något som barnen tycker om, säger Claes Berglund, chef på Stena Lines Tysklandslinje.

Fakta Stena Lines Resebarometer:
Stena Lines Resebarometer har genomförts av undersökningsföretaget ScandInfo på uppdrag av rederiet Stena Line. Undersökningen genomfördes i februari 2011. Urvalet av respondenter representerar den svenska befolkningen mellan 18-70 år. Sammanlagt har 1 037 personer svarat på ett 20-tal frågor med hjälp av internetintervjuer. Bland dem var 480 föräldrar. Internetpanelen bygger på ett slumpvis sannolikhetsurval och ingen av deltagarna är självrekryterade.

Barnens semestertopplista:
1. Bada i hav eller sjö, 29 %
2. Äventyrsbad, 20 %
3. Nöjespark, 18 %
4. Djurpark, 8 %
5. Shoppa, 8 %
6. Sporta, 2 %
7. Spela datorspel, 1 %

Vilken aktivitet är barnens favorit på semesterresan?
1. Bada i hav eller sjö, 29 %
2. Äventyrsbad, 20 %
3. Nöjespark, 18 %
4. Djurpark, 8 %
5. Shoppa, 8 %
6. Sporta, 2 %
7. Spela datorspel, 1 %

Hur anpassar ni semesterresan efter barnen?
– Barnen är med och bestämmer till viss del, 66 %
– Barnen är sällan delaktiga i beslut, 9 %
– Barnen är aldrig delaktiga i beslut, 9%
– Vi gör bara det barnen vill, 2 %

Vem bestämmer resmålet?
– Jag och min partner, 48 %
– Hela familjen gör det tillsammans, 27 %
– Jag, 19 %
– Min partner, 2 %
– Barnen, 0 %