Att flyga med barn kan vara en stressig upplevelse för hela familjen, men det finns det flera saker man kan göra för att för att slippa raseriutbrott och tårar under resan. Här får du 15 konkreta tips.


Innan du flyger

 1.  Då du bokar biljett på nätet eller över telefon, välj en barnbiljett så är personalen på flygplatsen och ombord väl förberedd. Låt gärna barnen vara med så de känner sig delaktiga från början!
 2.  Planera och boka i förväg genom att använda flygbolagens hemsidor.
 3. Om du flyger långväga, överväg att boka nattflyg, så att barnen kan sova en större del av resan.
 4. Överväg att uppgradera dina biljetter för att få mer plats.
 5. Fråga flygbolaget om du kan boka avskilda säten på planet. På dessa platser kan det finnas skiljeväggar som separerar planet i olika sektioner – de påminner om väggarna som exempelvis finns mellan affärs- och ekonomiklass.
 6. Gör en lista över det du behöver ta med dig på planet som till exempel snacks, nappar, våtservetter, leksaker, böcker eller en extra uppsättning kläder. Undersök även noggrant vad du själv behöver ta med dig, och vad som redan finns tillgängligt på flygplanet. Besättningen hjälper oftast gärna till att värma barnmat och mjölk som föräldrar tagit med sig åt sina barn.
 7.  Ät små och enkla måltider innan du flyger och försök få hela familjen att lägga sig tidigt kvällen innan.
 8. Berätta dagarna innan flygresan vad som är på gång för barnen. Det finns bra barnböcker att låna på biblioteket som visar hur det går till att flyga eller hur ett flygplan fungerar.
 9. Försök åka till flygplatsen i god tid för att undvika en rusning i sista minuten mot gaten. Försök även att passera säkerhetskontrollen och gå ombord på planet med god tidsmarginal innan avgång. På många flygbolag prioriteras alltid föräldrar och barn vid ombord- och avstigning.
 10. Se till att få barnen att göra av sig med energi innan ombordstigning. Exempelvis kan de ”leka av sig” vid gaten i väntan på att komma på planet.

Ombord

 1. Skydda ditt barns öron under start och landning. De kan exempelvis suga på en flaska eller napp. Att placera en varm handduk på vardera öra kan även lätta tycket på trumhinnorna. Det finns även speciella öronproppar för barn och vuxna att köpa på Apoteket som minskar trycket i öronen. För de lite äldre barnen är tuggummi bra att ha till hands.
 2. Se till att ditt barn sitter bekvämt och säkert genom att begära en barnstol. Stolarna kan bokas i förväg. En sarong eller mindre filt är mysigt att kura under efter ett par timmar på planet och tar inte så stor plats i väskan.
 3. Se till att barnet underhålls, speciellt under start och landning, vilka ofta är de mest påfrestande stunderna under flygresan. Många flygbolag erbjuder gratis aktivitetsbok med kritor eller pennor. Kul för de små men inte för äldre barn. På långflygningar erbjuds ofta filmer men på inrikesflyg kan det vara bra att ta med mp3-spelare med ljudböcker, bärbar DVD-spelare med filmer  eller böcker. Det finns speciella hörlurar som reduceras det annars störande flygplansbruset om barnen ska lyssna på musik eller ljudböcker. Kortlek är också en bra sysselsättning.
 4. Undvik hungerrelaterad stress genom att ge barnen mat först. Flera flygbolaget har en regel som garanterar att barnen serveras mat först. Russin eller frukt är alltid bra att ha med sig om maten drar ut på tiden.
 5. Till hemresan kan man passa på att använda tiden på flygplanet att prata om resan man varit på, måla bilder, skriv små texter i en ”dagbok” som minne.