Sugen på semester med gratis boende utomlands? Barnens Turistguide tipsar om vad du ska tänka på när du byter eller hyr bostad. Slott eller koja, det mesta finns att välja på och du kan spara en stor del av familjens semesterkassa.

Att byta eller hyra boende när familjen reser på semester kan ha flera fördelar. Förutom att du kommer ifrån opersonliga jätteanläggningar till hotell kan du spara en hel del slantar. Speciellt om du väljer att byta boende med en annan familj så är boendet gratis. Att byta boende betyder att du lånar ut ditt hem till en annan familj och i gengäld får du tillgång till den andra familjens boende. Smart även om det första gången kan kännas konstigt att ha en främmande familj boende i sitt hem när man inte där. En familj som Barnens Turistguide talat med uttrycker så här:

– Man kan kanske säga att det råder en slags ”terrorbalans” mellan familjerna för precis som du vill att den familjen som lånar din bostad sköter sig, vill den andra familjen att du göra detsamma hos dem. Det man vill ha ifred plockar man bara undan eller skriver en lapp på.

Att som barnfamilj komma till ett annat boende där allting som en barnfamilj kan behöva är värdefullt tycker många familjer. I synnerhet barnen tycker att det är kul med andra leksaker än hemma. Andra

Värt att tänka på

1. Är det första gången och du känner dig osäker så kan du börja med att hyra bostad.

2. Är ni två eller flera familjer är det prisvärt att hyra boende tillsammans.

3. Använd ett etablerat bytes eller hyrföretag som borgar för erfarenhet, kvalité och trygghet.

4. Det är en fördel om företaget har sin bas i Sverige eller åtminstone representater om du behöver ställa frågor eller i värsta fall reklamera.

5. Ta referens på familjen som ska hyra er bostad, så slipper du riskera att få en oseriös familj.

6. När ni byter bostad, fundera på att även byta bilar så slipper du hyra.

7. Var tydlig med vad familjen får och inte får göra i din bostad. Sätt undan saker du är rädd om.

8. Var medveten om att kulturer skiljer mellan länder. I många länder är det till exempel självklart att röka och ha skorna på sig inomhus.

fördelar är att du får hjälp med brevlådstömning och att familjer som har husdjur kan få hjälp med passningen.

Bli medlem i bytesklubb

Den som vill prova på att byta boende gör klokt i att bli medlem i en bytesklubb för cirka 1000 kronor. Idag finns flera klubbar på internet. En av de äldsta organisationerna är Intervac, www.intervac.se som har ungefär 11000 medlemmar världen över. Du betalar din medlemsavgift och fyller i uppgifter om vad ni har att erbjuda för boende och vad ni själva önskar och när. Ett tips är att vara ute tidigt eftersom allt närmre semestrarna blir det mest attraktiva upptaget. Innan ni ingår avtal om utbyte bör ni lära känna bytespartnern genom till exempel mejlkontakt. Det är också klokt att ta referenser från tidigare utbyten eller från grannar.

– När vi la ut vår lägenhet som finns i en obetydlig småstad trodde vi aldrig att den skulle bli intressant för någon men det dröjde inte länge förrän en familj hörde av dig och ville byta, berättar en familj för Barnens Turistguide.

Finns det då inga nackdelar? Jodå, du måste till exempel börja din semester med att städa er bostad eftersom den familj som kommer vill möta den i bra skick. Vidare måste du skriva tydliga förklaringar på hur till exempel hushållsapparaterna fungerar och kontaktuppgifter till grannar samt förslag på sevärdheter uppskattas också. Många kan känna ett obehag inför första bytet att lämna ut sin bostad och tillhörigheter till en främmande familj. Och så finns det alltid en risk att du får en familj som missköter sig. Men de familjer Barnens Turistguide talat med säger att det bara är första gången som man känner sig orolig, sedan ser de flesta bara fördelarna.

En familj som fått blodad tand säger:

– Första gången var vi tveksamma till att byta bostad. Men eftersom vi haft så positiva erfarenheter passar vi numera också på att byta bil. Vi lånar vår värdfamiljs bil och de vår, då har man en möjlighet att se sig om utan att behöva hyra bil.

Att hyra bostad

Den som inte vill byta bostad kan istället välja att hyra. Perfekt om ni är några familjer som vill semestra tillsammans. Med över 40 års erfarenhet är Interhome idag den största förmedlaren i Europa av kvalitetssäkrade semesterboenden. Enligt uppgift från Interhome väljer varje år fler än 500 000 personer att boka sin semesterbostad via dem. Tack vare stjärnklassificeringssystem kan företaget erbjuda kvalitetsboenden med hög standard.

– Vi ser ofta flera familjer som går ihop och hyr ett stort hus. Möjligheten att äta middag ”hemma” på terrassen istället för att alltid gå ut och äta öppnar dörren för fler att faktiskt kunna förverkliga sin drömsemester, säger Susanne Elmquist som arbetar med försäljning och marknadsföring på Interhome.

Enligt Susanne Elmquist på Interhome är det också ett tillfälle att bo lite lyxigare privat till lägre pris. Andra fördelar är att bostäderna är utrustade med kök, tvättmaskin och större utrymmen än hotellrum. Dessutom kan man ofta ta med sig husdjur.

Många lyckosökare

I takt med att internet har utvecklats och det blivit vanligare att boka både flyg och boende själv har antalet företag som förmedlar privata boenden ökat i samma omfattning. En del av företagen är lycksökare och det kan det därför vara klokt att välja de mer etablerade företagen. Att företaget har sin bas eller representanter i Sverige underlättar också om man blir missnöjd och vill reklamera boendet.

– Vi har bara kontrollerade och kvalitetssäkrade semesterbostäder på våra 30 000 objekt utspridda i Europas vackraste områden, samt i Florida i USA, säger Susanne Elmquist.

Att byta eller hyra boende är ett uppskattat sätt att till lågt pris få ett boende som är både personligt och ger en möjlighet att uppleva något riktigt annorlunda – vad sägs om en vecka för familjen i ett italienskt slott byggt år 1000?

 

Länkar – byta bostad

Svenska Intervac www.intervac.se

Home Exchange www.homeexchange.com

Homelink www.bostadsbyte.com

Home Xchange Vacation www.homexchangevacation.com

Länkar – hyra bostad

Interhome www.interhome.se

Air bnb www.airbnb.se