Vad sägs om flygbiljett till London för futtiga EN krona? I det förlovade lågprisflygets internetland är inget omöjligt för resenärer som är på hugget.

När flygkrisens värsta höst någonsin inträffade 2001 trodde många att de reguljära flygbolagen snabbt skulle komma igång igen. Men ända sedan dess har det gått knaggligt och nya lågprisuppstickare har kommit in på marknaden. Allt eftersom har det ena stora flygbolaget efter det andra insett att det finns en gigantisk efterfrågan på lågprisflyg. Den resenär som är på hugget kan därför hitta resor för så lite som en krona och många andra resor kostar inte mer än ett par hundralappar. Perfekt om man som barnfamilj vill passa på att ta en weekendtur till exempelvis London eller Paris. Värt att notera att till enkronorskampanjerna tillkommer avgifter och skatt, så i praktiken kostar dessa resor några hundralappar – vilket ändå är mycket billigt.


Kampanjer på internet

För priset av några hundralappar är det värt att biljetten bara kan bokas på Internet, inte ger möjlighet till återköp eller att mat inte ingår. Flygbolagen har olika rutiner så det är klokt att titta extra noga på resevillkoren. Var uppmärksam på olika kampanjer som förekommer hos de olika flygbolagen och vilka datum samt avgångar som är extra billiga.


Håll koll med nyhetsbrev

Ett smart sätt att hålla sig uppdaterad på flygbolagens kampanjer är att prenumerera på deras nyhetsbrev. Ett annat sätt är att regelbundet besöka bolagens sajter eftersom det ofta är först till kvarn som gäller på ett begränsat antal biljetter. Vid några tillfällen har vi åkt med Ryan Air till London (landar i Stansted några mil utanför London). Resorna har bara kostat några hundralappar och allting har flutit på hur bra som helst. När det gäller att ta sig vidare från Stansted till själva London går det både buss och tåg.

Ett urval av lågprisflyg

Norwegian (före detta Flynordic). Flyger till en rad inrikes städer och närliggande länder. www.norwegian.no

Iceland Air. Flyger till Island och USA. Studera Iceland Airs Lucky Fares resor. www.icelandair.se

Ryanair. Det klassiska lågpris-flyget som startade det hela. www.ryanair.se

SAS. Jätten som länge kämpade mot lågpris men till insåg att lågprisbiljetter kan bli lönsamt. SAS säljer idag 10 000 lågprisbiljetter varje månad. www.sas.se