Att ta med husdjuret utomlands har sedan sommaren 2004 förenklats betydligt, speciellt för hundar och katter i och med att sällskapsdjurspass införts. Men trots att det nu är enklare finns det fortfarande en hel del att tänka på.

Dels gäller det att ha koll på vilka regler som råder i det eller de länder du ska till. Det finns både lågrisk- och högriskländer. EU-länder har också speciella listor. För valpar och handelsdjur (djur som reser utan följeslagare och resa med sex djur eller fler) finns särskilda regler.

Förutom att det, trots den förenklade pappershanteringen är risk för smittor utomlands, kan det vara värt att tänka på att resan lätt blir varm och påfrestande för ditt djur och att det kan ta tid innan passet är klart. Ibland ända upp fyra till fem månader om hunden saknar giltig rabiesvaccination. Från Norge får dock hundar och katter tas in fritt, utan pass. En utlandsresa med hund eller katt förutsätter att du tar kontakt med veterinär både i Sverige och utomlands, vilket kan tära på semesterkassan.

Pass för sällskapsdjur

Hund, katt och tam-iller som reser utomlands ska ha ett sällskapsdjurspass. Passet skaffar du hos en veterinär, som i sin tur beställer passet från Jordbruksverket. I passet finns veterinärens noteringar om utförda vaccinationer och behandlingar. Passet är en värdehandling, om det kommer bort eller förstörs måste du skaffa ett nytt.

Veterinären vet

Veterinären i Sverige utfärdar sällskapsdjurspass, id-märker, rabiesvaccinerar och kan ge råd inför resan. Veterinären utomlands ska 1-10 dagar före hemresan avmaska hunden eller katten mot dvärgbandmask. Vid gränsen tillbaka in i Sverige ska du ”gå på rött” i tullen och säga till att du har en hund eller katt med dig. Om resan går genom flera länder ska bestämmelserna följas för varje land. För sådana upplysningar, kontakta landets ambassad eller veterinärmyndighet. Något införseltillstånd krävs inte längre för hundar och katter från EU-länder eller lågriskländer.

Valpar och kattungar

Hundvalpar och kattungar får fritt föras in till Sverige från Norge. Införsel är också fri från Storbritannien och Irland, förutsatt att djuren har sällskapsdjurspass och id-märkning och att resan görs direkt med flyg eller båt och inte via kontinenten – då gäller andra regler. Jordbruksverket kan bevilja dispens för att föra in hundvalpar och kattungar som är yngre än tre månader från vissa andra länder, trots att djuren ännu inte vaccinerats mot rabies.

Olika regler

Låt oss säga att vi ska ta med vårt sällskapsdjur till Danmark. Då behöver du tänka på att ordna följande:

1. Sällskapsdjurspass
2. Id-märkning
3. Rabiesvaccination inkl. blodprov med godkänd mängd antikroppar mot rabies
4. Avmaskning mot dvärgbandmask
5. Anmälan till tullen vid gränspassagen.

Åker du däremot till Storbritannien gäller andra regler. Då räcker det med att ha sällskapsdjurspass, id-märkning och anmälan till tullen vid gränspassagen.

Tänk också på att hemresan kan ställa till det. Har familjen varit i ett högriskland (vilket i praktiken är alla länder utom så kallade lågriskländer och EU-länder) gäller att hundar och katter alltid måste hållas i karantän. Det är därför sällan aktuellt att ta med sällskapsdjur på sådana utlandsresor.

Lågrisk-, högrisk- och EU-länder

Vilka länder är då låg- respektive högriskländer? Listan ändras ibland men när denna artikel skrivs gäller följande med avseende på risk för rabiessmitta.

Lågriskländer: Andorra, Antigua och Barbuda, Argentina, Aruba, Ascension, Australien, Barbados, Bahrein, Bermuda, Caymanöarna, Chile, Fiji, Falklandsöarna, Franska Polynesien, Förenade Arabemiraten, Guam, Hong Kong, Island, Jamaica, Japan, Kanada, Liechtenstein, Mauritius, Mayotte, Mexiko, Monaco, Montserrat, Nederländska Antillerna, Nya Kaledonien, Nya Zeeland, Ryssland, Saint Helena, Saint Kitts och Nevis, Saint Pierre och Miquelon, Saint Vincent och Grenadinerna, San Marino, Schweiz, Singapore, Taiwan, Trinidad och Tobago, USA, Vanuatu, Vatikanstaten, Vitryssland, Wallis och Futuna.

EU-länder:Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark (inklusive Grönland och Färöarna), Estland, Finland (inkl. Åland), Frankrike (inklusive Franska Guyana, Guadeloupe, Korsika, Martinique och Réunion), Grekland, Gibraltar, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal (inkl. Azorerna och Madeira), Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien (inklusive fastlandet, Balearerna, Kanarieöarna samt Ceuta och Melilla), Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

Högriskländer: Alla länder som inte finns med som lågriskland eller EU-land.

Köp inte ett smuggeldjur

Ett varnande finger är värt att höjas för att köpa husdjur utomlands och för alla smuggeldjur som har börjat cirkulera till försäljning. Under senare tid har det blivit vanligt att hundvalpar som annonseras ut på Internet har smugglats till Sverige med falska eller inga papper från länder där hundvalpar av olika skäl är billiga att köpa. Detta framgår förstås inte i annonsen eller när köpet görs upp.

Alltför många köpare är helt ovetande om att de blivit lurade ända tills de besöker veterinären för första gången och blir tillfrågade om djurets bakgrund, köpehandlingar etc. För att undvika att köpa en insmugglad valp kan du tänka på att:

  • Begär att få träffa valpens mamma i hemmet. Många smugglade hundar säljs via mellanhänder och utan att du får se hunden i hemmiljön och istället får hunden levererad på t.ex. en parkeringsplats. Åk aldrig till en sådan plats ”bara för att titta”, det är svårt att motstå små söta valpar.
  • Begär att få en köpehandling där säljarens namn, adress och telefonnummer finns. Acceptera inte bara mobilnummer. Många mellanhänder anger bara mobilnummer till ett betalkort, och ett förnamn. När köpet är genomfört går det inte att spåra säljaren.
  • Begär att hunden är grundvaccinerad och har ett högst sju dagar gammalt friskintyg. Många smugglade hundar säljs ovaccinerade och insjuknar snabbt efter köpet. Andra har diarré redan vid leveransen. Köp inte en hund som inte är helt frisk!
  • Tänk på att det är förbjudet att kupera öron och svans på hundar i Sverige. Om du erbjuds en sådan valp ska du tacka nej, den är inte född i Sverige.
  • Hundar över fyra månader ska vara ID-märkta. Om hunden anges vara chipmärkt ska intyg om märkningen följa med vid köpet. Chipnumret ska framgå av besiktningsintyget.
  • Om säljaren inte vill gå med på villkoren ovan ska du inte köpa hunden. Låt inte säljaren lura dig att det är fult att begära korrekta handlingar, eller att det är att misstro säljaren. Det är självklart för alla seriösa försäljare av såväl rasrena som blandrashundar att ovanstående villkor gäller vid försäljning.
  • Köp inte bara med hjärtat! Om du misstänker att allt inte står rätt till ska du låta bli att genomföra köpet, även om du ömmar för hunden.

Läs mer om att ta med husdjuret på semester och smuggeldjur på Jordbruksverket och www.travelpets.com