Just nu bokar barnfamiljer runt om i Sverige resor för fullt. En del reser för första gången med barn, andra som globetrotters. Beroende på barnens ålder och vart ni ska resa finns mängder av saker att tänka på. Kan man värma välling på flyget, vilket solskydd behövs och vart ska man resa, är några vanliga frågor. För att göra resan lite enklare har Barnens Turistguide ställt samman frågor och svar.

Vart ska man resa med barn?

Det beror på i vilken ålder barnet/barnen är och intressen. Är barnen små räcker det med en solig strand eller en pulkabacke. Det finns ingen anledning att resa till pyramiderna med en tvååring. Däremot kan äldre barn tycka det är spännande att se platser de läst om i skolan. Tonåringar kan vara svårare att tillgodose. Modelystna och partysugna tonåringar uppskattar om det finns ungdomsvänliga discon och modeaffärer i närheten. Djur är något som lockar de flesta barn oavsett ålder.

När ska man resa?

Som regel är det alltid dyrast att resa kring storhelger. Jul och nyår kan det vara dubbelt så dyrt. Efterfrågan styr och när jobb och skola är stängt passar de flesta på att åka, vilket innebär att efterfrågan påverkar priset. Med skral plånbok är det smartare att vänta in lågsäsong. En familj kan också spara många tusenlappar genom att åka några veckor innan eller efter storhelgerna istället.

Hur hittar jag billigaste resorna?

Leta, leta, leta. Surfa på Internet, ring runt och kontakta resebyråerna (webben är inte alltid billigast). Sista minuten kan vara ett bra alternativ för att boka familjens resa men tänk då på att det som ibland kallas ”sista minuten” inte alltid i ärlighetens namn är det. Billigast resa får du som regel några timmar innan avgång direkt på flygplatsen. Ett annat sätt att hitta billiga resor är att prenumera på resebolagens nyhetsbrev.

Packning

Vad ska man ta med i packningen?

Ta med sig så lite som möjligt. Reser du med små barn blir det ändå mycket att bära. Ofta kan du få kläder tvättad på plats (är billigt i många länder). En liten ryggsäck som varje barn själv kan bära är bra. I ryggsäckarna kan barnen ha nappar, leksaker, kramdjur, ett ombyte kläder och en liten matsäck med dryck och frukt (tänk på begränsningen av vätska på flygplanen). Större barn kan ha glädje av böcker, game boy, mp3-spelare och kamera. I ditt eget handbagage kan det vara klokt att ha våtservetter, plastpåsar (för smutsiga kläder och blöjor), plåster, litet reseapotek, frukt, kex och varför inte en överraskning att ha till hands vid ”akuta behov”. Glöm inte att märka favoritnallar och allt värdefullt med namn, adress och mobilnummer.

Hur packar jag barnvagn och större saker?

Fundera på om paraplysulky är ett alternativ. En hopfällbar sulky tar mindre plats och fungerar bra under kortare tid men många länder höga trottoarkanter som gör sulky och barnvagn till ett elände att köra. Flygplatsen har speciella plastsäckar som du stoppar skrymmande föremål i som barnvagn, sulky och skidor. Detta packas innan du checkar in ditt bagage. Är det inte lämpligt att ta med en paraplysulky finns det olika sorters bärselar att köpa.

Reseapotek

Ett måste på resan och bör innehålla plåster, värktabletter, tabletter mot turistmage (koltabletter), myggolja, idominsalva, sterila kompresser och solkräm. Tänk på att inte ha tuber i handbagaget på grund av flygreglerna. Reser du till mer avlägsna länder kan det vara klokt att köpa ett par sprutor på apoteket att ta med ifall du akut måste injektera läkemedel.

Flygresan

De flesta barn tycker om att flyga men start och landning när det slår lock för öronen på grund av tryckförändringar kan vara jobbigt. Problemet för småbarn motverkas om de ammar eller suger på något under stunden. Näsdroppar kan också hjälpa. Större barn kan tugga på frukt, godis eller tuggummi. Är du i slutet av din graviditet gäller speciella bestämmelser och det är inte säkert att du får flyga – kontrollera med resebyrån.

Mat på flyget

På praktiskt taget alla flyg går det att få hjälp med att laga till välling. Du kan beställa specialmat men måste ha bokat denna innan resan. Lämpligast gör du det i samband med att du köper dina flygbiljetter.

Att göra på flyget

De flesta flygbolag med självaktning har lite nödtorftig lekutrustning i form av av ritblock och pennor till barnen. Kul en stund för små barn men ingen höjdare för äldre. Ofta visas filmer på långflyg men lite större barnen har roligare med en bok, ipad, iphones, ljudböcker eller andra tidsfördriv.

Försäkring

Ingår det ett resskydd i din hemförsäkring ger det som regel ett bra grundskydd i 45 dagar. Samma brukar gälla om du betalar resan med betalkort – men fråga för säkerhets skull. Kontakta ditt försäkringsbolag och be om ett servicekort i tid innan resan. Ska du vara borta längre eller inte har något resskydd i hemförsäkringen behöver du köpa reseförsäkring innan du ger dig av. Det går inte att köpa en försäkring när du redan är på resande fot. Saknar du försäkring och har otur kan det bli en mycket kostsam historia.

Försäkringskassan

Försäkringskassans regler säger att barnbidraget får man behålla om barnet inte vistas i annat land längre än sex månader, medan föräldraförsäkringen ger dig ett år på dig att resa. Längre resor ska därför anmälas till försäkringskassan. Barnbidraget får man sedan igen månaden efter hemkomsten. På Försäkringskassan webbplats www.forsakringskassan.se kan du också beställa Europeiska sjukförsäkringskortet som du ska ha med på resan.

Pass och visum

Pass och visum behövs även till småbarn. Sedan några år tas passfotot hos polisen men personbeviset får du genom Skattemyndigheten. Var ute i god tid innan resan. De nyare passen innebär att visum inte behövs i lika många länder som med de äldre passen. Men visum krävs fortfarande till en del länder. Ansök i god tid hos landets ambassad i Sverige, väntetiden kan vara lång, ibland veckor.

Kopiera värdehandlingar

Ta kopior på pass, visum, betalkort etc och ta med en uppsättning kopior på resan och förvara en extra uppsättning hos någon anhörig i Sverige. Det är oumbärligt att ha om du skulle bli av med något. Och givetvis har du skrivit upp serienummer på digitalkameran och mobilen om den blir stulen, eller hur?

Reselitteratur

Känner du dig osäker på att resa med barn kan du hitta stöd och hjälp i följande böcker: Nya Resa med barn av David Isaksson och Ann Keve Isaksson (Global Reporting Books), Barnreseguiden av Sara Beer och Helene Öberg (Natur och Kultur), Resa med Aron av Cecilia Lindqvist (Bonniers) och Travel with children av Maureen Wheeler (Lonely Planet).

Praktiska detaljer

Solskydd

Små barn som kan få brännskador om man inte är försiktig. Solen är mycket starkare på de varma breddgraderna och mitt i vintern är huden inte van vid strålarna. Keps, tunn t-shirt och byxor kompletterat med solkräm med hög solskyddsfaktor (se gärna till att de har skydd både mot UVA- och UVB-strålning) och vattentålig ger ett gott skydd. På senare år har badkläder med UV-skydd dykt upp men som tumregel räcker det med keps och vanliga tunna kläder och måttlig vistelse i solen lika bra.

Kläd- och beteendekod

Reser familjen till framför allt ett asiatiskt eller muslimskt land är det väl värt att innan lära sig lite om vilka kläd och beteendekoder som gäller. I religiösa byggnader är det till exempel inte tillåtet att vistas med bara ben. Långbyxor som kan rullas upp till shorts bör ingå i packningen. I andra länder som till exempel Thailand är det en grov förolämpning att klappa någon på huvudet – även om det är ett barn eller att peka med fötterna. I en del stater i USA är det olagligt att amma på offentliga platser. Knepet att accepteras är ofta att visa respekt och ha kunskap om lokala lagar och seder. Den som vill lära sig mer rekommenderas läsa Do’s and Taboos Around The World.

Vaccinationer

De första vaccinationerna får barnet redan som baby men det skyddet är inte alltid tillräckligt. Vid fem månaders ålder och vid ett års ålder fylls skyddet på och blir bättre. När barnet sedan ska åka på utlandsresa bör du alltid prata med din BVC eller din läkare om vilka vaccinationer som kan vara nödvändiga. Rekommendationerna om vaccinationer är olika för olika länder. Planera därför också eventuella vaccinationer i god tid före avresan.

Blöjor och barnmat

På de vanligaste turistorterna finns det ofta blöjor och barnmat men ta med för att klara flygresan. Kvalitén och pris varierar beroende på land. Be din resebyrå undersöka saken åt dig, du kan också mejla turistbyrån eller ambassaden och fråga.

Dricka och äta

Vatten

Vattenkvalité. Drick inte vattnet eller isbitarna om du inte känner till kvaliteten – gäller även tandborstningen. Orsaken är att vattnet är den vanligaste infektionsrisken. Roligare kan du ha än att tillbringa semestern på toa. Köp mineralvatten i butiken utanför hotellet istället. På en del platser kan det kanske vara svårt att hitta vatten på flaska, då får du koka vattnet eller använda vattenreningstabletter som finns att köpa på Apoteket.

Vätska

Glöm inte att dricka mycket när du är i varmare länder. Speciellt barn behöver mycket mer vätska i varma länder.

Maten

Man bör vara på sin vakt när det gäller maten på mer exotiska resmål eller i u-länder. Det säkraste är alltid väl tillagad mat som fortfarande är riktigt varm – ända in i mitten av maten. I värmen dör bakterier och parasiter. Råa livsmedel är alltid en risk, precis kall och lätt uppvärmd mat. Mjölkprodukter kan vara ett problem och det är bra om mjölken kokas innan man dricker den och undvik grädde som finns i glass och bakelser. Yoghurten är sur i sig och innehåller som regel inga skadliga bakterier. Frukt och grönsaker som ska ätas råa bör tvättas i rent vatten (i länder med dåligt vatten utgör även tvättade frukter och grönsaker en risk) allra bäst är frukt som skalas. En extra varning för majonnäs eftersom det innehåller råa ägg som i sig kan innehålla sjukdomsalstrande bakterier, kokta, stekta och ägg som är tillagade utgör inte en fara.

AD-droppar

Även om du reser till ett land med stekande sol så ska små barn ha sina AD-droppar. Barn kan nämligen inte producera vitaminerna på samma sätt som vuxna när deras hud utsätts för sol.

Diarré och tarminfektioner

Om ditt barn trots allt drabbas av en tarminfektion kan den behandlas som vid diarré. Barn kan få feber och kräkningar i samband med diarrén. Är ditt barn under sex månader och drabbas av akut diarré bör du ta kontakt med läkare. För äldre barn kan man vänta med läkarkontakt och prova med tabletter mot turistmage. Vid diarré kan inte tarmen ta upp tillräckligt med vatten och salter. Största faran med diarré hos barn är alltså vätskeförlust. Pulver för vätskeersättningen finns att köpa på Apoteket. Vätskeersättning kan också lagas till på följande sätt: 1 liter vatten, 2 msk socker eller druvsocker och 1/2 tsk salt. Drycken kan smaksättas med saft eller läsk.