Antingen du är grön på skidor eller rena lavinfaran finns det alltid något att lära när man åker skidor med barn. Ta del av Barnens Turistguides tolv tips inför skidresan. 

 1. Boka din skidresa i god tid. Många anläggningar har riktigt bra erbjudande under hösten. En del veckor inkluderar skidhyra,skidskola och liftkort för barn. dessa veckor blir snabbt fullbokade. Håll koll på erbjudanden och nyheter här på vår sida.
 2. Hyr utrustning. Barn växer och behöver ofta byta pjäxor från år till år. Skiduthyrningarna erbjuder ofta fri service, du kan byta utrustning om den inte känns rätt eller om du vill testa olika skidor eller snowboard. Ni slipper även ta med skidor som tar mycket plats i bilen. Åker du bara skidor någon gång då och då är det klokt att hyra istället för att köpa titt som tätt.
 3. Vilken skidanläggning passar er bäst. Man behöver inte åka till de stora kända anläggningarna. På många ställen finns mindre, lugnare och barnvänligare alternativ. Ta gärna del av våra artiklar för att hitta er skidanläggningsfavorit.
 4. Är det kallt ha koll på barnens kinder. Börjar de få vita fläckar är det hög tid att gå in och värm sig en stund, annars är det risk för förfrysning. Inne i värmestugorna eller restaurangerna brukar det finnas roliga aktiviteter för barn och inte minst smakar matsäken extra gott efter en aktiv dag i backen.
 5. Barnen ska bara ha på sig ett par strumpor i pjäxorna och de ska sitta tight. Sluta med andra ord att propsa på flera lager sockor för att fötterna ska hållas varma eller de förstora pjäxorna ska passa. Ta gärna ett extra stopp i någon värmestuga.
 6. Glöm inte hjälm och skidglasögon eller solglasögon till barnen, och givetvis har alla i familjen hjälm. I de flesta backar får inte barn åka utan hjälm – och som förälder föregår du så klart som förebild. En del skidanläggningar ger gratis liftkort till alla barn med hjälm.
 7. Skippa stavarna i början. De är bara i vägen innan man har fått styr på skidorna. Tids nog blir det dags att börja trixa med stavar också.
 8. Sätt barnen i skidskola. De har kul, träffar andra kompisar och skidlärarna är otroligt duktiga med barn, dessutom har skidlärarna som regel änglars tålamod. Kostar visserligen en slant extra men är som regel en väl investerad peng.
 9. Det finns ofta många kul aktiviteter för hela familjen, både i och inte minst utanför backen. Ha koll på aktiviteterna innan du åker iväg.
 10. Många anläggningar har liftkort till barnen där du kan fylla i namn och mobilnummer, ifall de skulle komma bort. Om det inte finns, stoppa en lapp i fickan på ditt barn med namn och mobilnummer, en klassiker som fungerar lika bra i skidbacken som på andra anläggningar där det är lätt att tappa bort varandra.
 11. Våga fråga. Vi har inte hittat någon ”Dummies för nybörjare på skidor” när vi skulle åka skidor första gången och för den oinvigde känns det som en helt ny värld med olika sorters liftar, skidor, och en mängd andra oskrivna regler i skidbacken – men våga fråga. Hellre fråga och verka knäpp för en stund, än att inte fråga och förbli dum resten av livet.
 12. Tänk på att alla barn är olika, orkar olika mycket och lär sig olika fort. Skynda långsamt och ha kul!