Reportage av familjen Åberg 2009

Ibland drömmer man om att resa riktigt, riktigt långt bort till en exotisk ö fjärran från vardag och stress. Sedan några år har Aruba i Karibien marknadsförts som just en sådan plats. Barnens Turistguide har testat Aruba som familjeö.

Efter att först flugit ifrån danska Kastrup till Amsterdam och sedan mot Västindien och Aruba är vi trötta men förväntansfulla när vi stiger av planet 20 timmar senare och kommer ut i den karibiska sommarnatten. Vi möts av den leende turistguiden Ricardo Croes som hälsar med ett glatt ”Bonbini”, som betyder välkomna på papiamento. Papiamento är det lokala språket på Aruba och låter som en korsning av engelska, portugisiska, spanska och holländska. Huvudspråket är papiamento men det officiella är nederländska – engelska och spanska talas också flitigt. Vi har läst på i reseboken och vet att Aruba är den minsta av ABC-öarna (Aruba, Bonaire och Curaçao) och ligger drygt två mil norr om Venezuela. Ön är bara två mil bred och sex mil lång. På väg till hotellet berättar vår guide att Aruba upptäcktes 1499 och tillhörde Spanien till 1636 då den blev holländsk. År 1848 införlivades ön i Nederländska Antillerna men från 1986 är den en autonom del. Öns olika ägare har bidragit till att det blivit en blandning av flera olika kulturer, här om någonstans möts Europa, USA och Karibien. Mixen innebär en avslappnad stil med ett positivt förhållningssätt till det mesta i livet. För många är Aruba synonymt med bröllop. Varje år reser tusentals hit för att gifta sig och vad kan bli mer romantiskt än bröllop på sandstranden i Västindien där vackert väder är lika självklart som azurblått hav? Närheten till USA betyder också att många kryssningsfartyg stannar till på Aruba.

Satsningar på barnfamiljer

Det pågår flera nya satsningar för att Aruba ska bli ett perfekt familjeparadis. Kanske planerar ön för återbesökande brudpar? Många av familjeaktiviteterna sker längst med de till synes ändlösa kritvita sandstränderna och i det kristallklara havet. Varje hotell med självaktning har sandstrand och pool. Ett spännande äventyr som familjen absolut ska prova på är en snorkeltur med någon av de många båtarna i hamnen. Givetvis har vi bokat in en halvdagstur med Red Sail Sport www.redsailaruba.com på en katamaran. Snorklar, cyklop och simfötter lånas på båten och allt du behöver göra är att plumsa i plurret när det blir dags. Men hajar då? Ingen fara, lugnar Skipper barnen (och även oss vuxna). Det är för varmt i vattnet runt Aruba för att hajarna ska trivas så de håller till längre ut. Känns tryggt att veta, hoppas hajarna också känner till det, tänker vi. Första stoppet på turen sker efter någon halvtimmes segling på ganska grunt vatten för att alla ska vänja sig vid snorklingen och kunna få tips av besättningen. Det känns lite ovant att snorkla men vi är i gott sällskap, många gör det för första gången. Värt att tänka på är att du inte kan ha glasögon på samtidigt som cyklopet, därför är det bra att ha med kontaktlinser i packningen. Nästa stopp blir på lite djupare vatten för att vid tredje uppehållet, en lunch senare, ankra vid ett skeppsvrak på cirka tio meters djup. Nu känner vi oss mer självsäkra och provar på att dyka ner mot vraket men inser snart våra begränsningar och simmar tillbaka till ytan för att istället flyta omkring och titta ner mot botten. Antingen du är van snorklare eller nybörjare är det lika spännande att hänga med på en snorkeltrip. Dessutom svalkar det härligt med ett dopp när solen gassar som mest mitt på dagen.

Promenad på havsbotten

Ett än mer rafflande äventyr är att åka den korta turen över till ön De Palm www.depalm.com. Här kan du och din familj besöka äventyrsbad, snorkla och framför allt – testa Sea Trek. Sea Trek innebär att ni tillsammans i grupp med guide promenerar på havsbotten sju meter under vattenytan med hjälp av speciella dykarhjälmar. Hjälmarna ser ut som ett mellanting mellan dykarhjälm och rymdhjälm. Medan vi sitter och väntar på vår tur undrar vi om vi inte både bildligt och bokstavligt tagit oss vatten över huvudet. Mamma Lena försöker dra sig ur och skyller på risk för astma och känsliga öron. Men när det sedan är dags blir hon istället den mest exalterade. Efter en kort instruktion på engelska om några dykartecken som är viktiga att känna till (jag vill upp, allt är OK och jag har problem) och lärarens förmaning om att det är viktigt att hålla huvud och hjälm rakt hela tiden för att inte få vatten i hjälmen, klättrar vi en efter en ner för stegen de sju metrarna till botten. Där går vi sedan på led längst en utmärkt bana. Utmed promenaden, som vara ungefär en halvtimme, kan vi se ett sjunket fartyg, ett flygplan och en buss! Hur i hela fridens namn bussen kommit dit, eftersom det inte finns några broar till De Palm, kan man ju undra. Givetvis är svaret att föremålen har placerats ut där för att sätta lite extra krydda på upplevelsen. Det är en obeskrivlig känsla att vandra omkring på havsbottnen. Låt gå för att det känns lite väl arrangerat men för oss landkrabbor är det en ny erfarenhet att ”dyka” och tankar som far genom huvudet är att det är nog precis så här det känns att komma till en främmande planet. Utmed vandringen lockas mängder av färgglada småfiskar fram med hjälp av fiskmat. De medföljande dykarna filmar och fotograferar. Efteråt får vi en CD-skiva att ta med hem som minne. Undervattenspromenaden kan barn ifrån cirka tio år vara med om och du behöver inte kunna simma, men det gäller att gå ner sakta för stegen så att lufttrycket jämnar ut sig i öronen annars kan du få rejält ont. Luft pumpas ner genom slangar till hjälmarna och det hela är ganska enkelt om man bara tar det försiktigt – det är frestande många gånger att böja på huvudet för att se var man sätter fötterna.

Med ubåt till 30 meters djup

Tredje dagen regnar det på morgonen men det gör ingenting för vi har planerat att hålla till under vattnet i en ubåt. Ubåtsfärden, precis som de flesta turer, utgår ifrån Oranjestad som ligger på gångavstånd ifrån hotellet. Vid kajen ligger en passagerarbåt av spättanmodell som för oss ut till ubåten Atlantis som ligger och guppar på vågorna en bit ifrån land. Ubåten är av mindre storlek och försedd med stora runda fönster längst sidorna. Både barn och vuxna är lika förväntansfulla när vi dyker mot 30 meters djup. Vi spanar ivrigt ut genom rutorna. Små färgglada fiskar kilar förbi och det är inte utan att det känns som i filmen Nemo. Vi passerar ett av de många vrak som omger Aruba (många är sänkta fartyg från andra världskriget) och känner oss som riktiga upptäckare. Vi filmar och fotograferar och till och från hörs ett ”åhh” eller ”ahh” när någon ser en märklig fisk simma förbi. De flesta fiskar vi ser är mindre och förhoppningarna att se lite större och farligare firrar infrias inte. Kanske är det trots allt sant som skepparen på katamaranen sa att hajarna håller till längre ut. Ubåtsturen tar inklusive resan från land och tillbaka några timmar och när vi kommer tillbaka till Oranjestad skinner solen och torkar snabbt upp regnpölarna. Vi passar på att strosa runt i den lilla staden och köper ett par suvenirer på den lokala marknaden, går in i några exklusiva smyckesbutiker och svalkar oss i luftkonditioneringen. Snabbt är butikspersonalen framme och vill sälja, men respekterar artigt att vi tackar nej – förmodligen förstår de att vi inte är några dollarstinna jänkare. Priserna i affärerna är överlag som i Sverige vilket innebär att det inte går att fynda. En del vi talar med tycker till och med att det har blivit för dyrt på Aruba.

Här tillverkas världens bästa Aloe Vera

Efter några dagar på Aruba har vi blivit så där ”falu-röd-färgs-brända” som det är lätt att bli när man inte är van vid den starka solen. För att hålla oss i skuggan ägnar vi dagen åt att upptäcka ön från jeep. Den som inte vill köra själv kan följa med på någon av de många rundturerna som utgår ifrån hotellen. Flera turer kör samma sträcka och du kan välja att antingen åka buss, jeep, köra fyrhjuling eller till och med rida – valet är ditt. På turen ser vi en överkörd pytonorm och gör stora ögon. Det är alltid intressant att ta del av olika attraktioner men varken ruinen av guldsmältverket Bushiribana som minner om Arubas hundraåriga guldhistoria, fristaden för pensionerade åsnor, California lighthouse som är populärt vykortsmotiv, indiangrottorna eller klippbron ”Natural Bridge” som var Arubas största sevärdhet fram till 2005 då den rasade är speciellt lockande sevärdheter. Då är det roligare att besöka fjärilsmuseet och Aloemuseet som visar hur världens bästa Aloe tillverkas. Båda museerna ligger nära varandra. På det lilla fjärilsmuseet kan familjen gå runt och följa hur fjärilarna utvecklas från puppa till fullvuxen fjäril. I Aloemuseet och fabriken får du följa hela tillverkningsprocessen från Aloe Vera-växt till kosmetika både i historiska händelser och i nutid. Aloeshoppen som finns i anslutning är för övrigt en perfekt plats att köpa presenter på.

All inclusive att föredra

Åker ni som barnfamilj till Aruba kan det vara smart att välja ”all inclusive”. Det kostar visserligen mer vid bokningen men på plats är det bekvämt för barnen att springa mellan bad och strandbar för att hämta läsk, äta pizza eller andra munsbitar. Det går åt mycket dricka i den heta solen. Som förälder känner man sig också riktigt generös när det bara är att säga till barnen att äta och dricka så mycket de vill. På kvällen är dessutom allting förberett för middag – välj vilken hotellrestaurang ni vill gå till eftersom ”all inclusive” inkluderar flera restauranger med olika matstilar. Under vår vecka på Divi Village www.divivillage.com äter vi oss igenom de flesta all-inclusive-restaurangerna och betyget är hyggligt gott. Ingen toppenmat men heller inte underkänt. Själva maten på Aruba är för övrigt ganska ”tam” och inte särskilt kryddad. Det mesta i matväg finns att välja på även om det ibland känns som det kommit en båtlast av något speciell mat eller frukt, vilket snabbt avspeglar sig i menyerna. Restaurangen Nos Cunucu utanför Oranjestad är en klassiker och serverar äkta arubisk mat med devisen ”Vår mat får de döda att stiga upp ur gravarna”. Restaurangen är välbesökt, speciellt under helgerna då det är musikunderhållning i trädgården. Prov till exempel ”cabrito stoba” som är en mustig stuvning med getkött och concomber, små gurkliknade grönsaker.

One happy island

Valspråket för Aruba är ”One happy island” och om någon skulle missa det är det bara att titta på bilarnas nummerskyltar som har devisen inpräglad. De första dagarna undrar vi om det bara är påklistrade leenden vi ser överallt, ungefär som amerikanska ”have a nice day”, men det verkar finnas något genuint och spontant i gästfriheten. Ibland tycks den lilla ön visserligen ha nått en stagnation och turisttrötthet, för det är mycket turister ständigt och överallt, men som regel möts vi av idel glada människor. Spontanitet och att ha roligt tillsammans värderas högt på ön. Vid ett tillfälle blir vi utan vidare inbjudan till vår guides hem och vid ett annat tillfälle bjuds vi in till en konsert med världspianisten Alwin Toppenberg som kommer ifrån Aruba och är hemma på en gästspelning. Eftersom vi får inbjudan ”bara sådär” hinner vi inte byta om utan är iklädda skrynkliga shorts och t-shirts. Vi blir dessutom som gäster placerade på främsta raden. Men ingen av de förnäma konsertbesökarna i aftonklänningar och smokings verkar uppröra sig över vår minst sagt avvikande klädstil. Sådant imponerar. Musik på Aruba och i Karibien är annars ett kapitel för sig själv men förvånansvärt nog är det lite vi ser av de annars så omtalade limobdansarna och oljefatspelarna – precis som piratteamt som lyser med sin frånvaro. Ett mer lokalt tillfälle istället som samlar många av lokalbefolkningen för att lyssna på musik är en kväll i veckan när det arrangeras Bon Bini Festival i Oranjestad. Vid skymningen bjuds det på härlig västindisk musik och underhållning både med och för barnen. Väl värt att besöka.

Paradis för golfare

Trots att vi inte är några golfare kan vi inte låta bli att nämna de fina golfanläggningarna som finns på Aruba. Några av banorna är 18-hålare och håller världsklass. Sådär spontant som tycks vara vanligt på Aruba bjuds vi in till Divi Golf Court av anläggningens försäljningschef Rensley Zijlstra. Rensley visar runt på hotell och golfanläggning och ger oss en chans att smygtitta in i några av de lyxiga andelslägenheter som finns att köpa vid golfbanan. De flesta som äger en lägenhet på Aruba är rika amerikaner. Vi kör ett varv utmed golfbanan och tittar på de få golfare som trotsar värmen och puttar på banan. Kvällen avnjuter vi i det runda tornets femstjärniga restaurang med utsikt över golfbana och i fjärran går solen ner i ett guldfärgat hav. Vill ni kosta på er lite extra en kväll är restaurangen på Divi Golf Court rätt plats.

Badstrand för barn och vatten-aktiviteter

En av dagarna passar vi på att köra en tur till öns sydöstra del. Under de sex milen ser vi att det är flera familjeaktiviteter som håller på att byggas. Ett vattenparadis och äventyrsminigolf utanför Oranjestad kommer säkert att bli populära när de är klara. I sydöst finns också en uppskattad badstrand för barn. De flesta dagar på året är det sol på Aruba och det ska vara otur ifall man lyckas pricka in regniga dagar. Ibland kan det komma in orkaner över ön men egentligen ligger Aruba utanför deras ordinarie stråk. En plats som vi tyvärr inte kan besöka är den stora nationalparken som finns i sydöstra delen av ön. Vår guide berättar att den är stängd för renovering men är annars ett utmärkt besöksmål för familjer. Utmed resvägen stannar vi istället för att fotografera ett av de divi-divi träd som är klassiskt arubamotiv och till och med varumärket för det lokala ölet. Divi-divi trädets märkliga form kommer av de konstanta pålandsvindarna som böjer träden i 90 grader. En sak som slår oss är att Västindien annars är förknippat med pirater, men på Aruba har man inte anammat det. Det närmsta på detta tema är är en tur med ett ”piratskepp” som gör dagliga utflykter och inkludera det angenäma nöjet att ”gå på plankan” och plaska ner i havet. Mycket kretsar kring havet på Aruba och andra saker att göra är att paddla kajak, vindsurfa, eller varför inte åka ut på en fisketur och fånga dagens middag själv? Aruba erbjuder en härlig mix av solig avkoppling med havet inom promenadavstånd och många spännande upplevelser.


Snabbfakta

Resa till Aruba: Flera olika resebolag har resor till Aruba, bland annat Ving. Annars gäller holländska KLM, via Amsterdam. Via Amsterdam tar flygtiden cirka 14-15 timmar och med direktflyg från Sverige cirka 10-11 timmar.

Valuta: Arubisk florin, US dollar används också. Bankomater för bland annat Visa och MasterCard finns i centrum och på en del hotell.

Visum: Behövs inte för svenska medborgare.

Resa runt: Det är lätt att ta sig runt på Aruba. Hyr bil, ta en taxi, häng med en lokalbuss eller någon av de många turer som utgår ifrån hotellen. Ön är bara två mil bred och sex mil lång. Flest sevärdheter finns i västra delen av ön och kring Oranjestad.

Utflykter: Finns varje dag och plockar upp vid hotellen. Utfärderna bokar du lättast på hotellet dagen innan. Hotellen ordnar också aktiviteter för de mindre barnen. Många aktiviteter sker vid och i vattnet. Missa inte ett besök på den lilla ön De Palm.

Bo: Hotell och stränder finns framför allt på den nordvästra sidan. Norrsidan är karg och klippig. Rumsstandarden är bra och internet finns på rummen. En av de större hotellkedjorna är www.divivillage.com.

Befolkning: Huvudorten är Oranjestad med cirka 30 000 invånare,. Totalt bor drygt 100 000 invånare på Aruba. Befolkningen är van vid turister och håller ett lugnt tempo. Det är många turister på ön, flera är amerikaner men även många européer hittar hit. Stämningen är god och det är låg kriminalitet.

Väder: Det är som regel varmt och soligt året runt. Under svensk vinter har Aruba regnperiod, vilket inte märks så mycket då de korta regnskurarna oftast kommer på natten eller tidig förmiddag. Aruba ligger utanför orkanbältet men sällsynta fall kan det förekomma storm. Tänk på att solen bränner ordentligt så använd solkräm och skydd.

Tidsskillnad: – 5 timmar vintertid (– 6 sommar).

Språk: Papiamento, engelska, spanska och holländska. Nästan alla pratar bra engelska.

Pris: Det är ganska dyrt på Aruba. Priserna är ungefär motsvarande svensk nivå.

Att handla: Aruba är känt för smycken, klockor och kläder samt världens bästa Aloe Vera. Priserna är som i Sverige, med andra ord inte köpläge.

Mer info: www.aruba.com som är den officiella webbplatsen. Turistbyråns webbplats www.arubatourism.com och www.visitaruba.com har en hel del restips. Boende hittar du på www.divivillage.com som är en av de större hotellkedjorna. Sea Trek och ön De Palma hittar du på www.depalm.com. Båtturer med bland annat snorkling arrangeras av bland andra Red Sail sport www.redsailaruba.com.