Trollbus, snölek, hundspann och massa skidåkning så sammanfattar vi en härlig vecka i Kläppen. Inte konstigt att Kläppen Ski Resort har blivit en favorit hos barnfamiljer.

Ett skidområde som utgår från Tranantorget där barnaktiviteterna avlöser varandra. På Tranantorget finns flera knappliftar till blåa backar, ett rullband för dem minsta skidåkarna, en skidkarusell och en lekplats. Värmestuga och Tranan restaurang och café med lekrum, afterski och wifi. Med andra ord ett perfekt utgångsläge för barnfamiljerna där alla har sina behov och åker skidor på olika nivåer.

Skid-bus med Trolle och Trolla

Nästan varje dag var det nya bus med Trolle och Trolla. Trollsafari, Trolldisco och Trolle Cup var snabbt favoriten hos vår fyraåring. Att åka på skattjakt med Trolle och busa med trollen blev veckans höjdpunkt för Mille. Medaljen han stolt fick efter Trollecup hängde runt halsen i flera dagar.

Kläppen har satsat på barnfamiljer under flera år och fått till det riktigt bra. Området känns tryggt men samtidigt roligt och varierande. En stor nyhet var givetvis den nya Gondolen som tar oss ända upp på toppen. Detta är den första gondolen i Sälen och tar 10 personer i varje kabin man kan lätt få plats med barnvagn och rullstol. Gondolen startar nere vid välkomstcentret har en mellanstation vid Tranantorget för att sedan åka vidare upp till toppen. Härifrån är det härlig utsikt över fjällen. Fin skidåkning ner till botten eller om man hellre vill så går det fint att ta gondolen tillbaka ner. Uppe på toppen finns toppstugan, en mysig restaurang med mycket god varm choklad. Restaurangen håller även öppet på kvällstid och då med underhållning av flera kända band och sångare.

Kläppen junior snowpark blev genast en favorit hos Felix, 8 år. Lagom stora hopp, rails, boxar och andra trix testades och kördes under hela veckan. Felix ville även testa på snowboard och blev snabbt biten av detta. 120 minuters intensiv snowboardskola gav resultat och numera är han en riktig brädåkare. Under veckan finns flera skidskolegrupper att vara med på, lätt att hitta rätt grupp till era barn. Skidskolelärarna är riktigt pedagogiska och barnen har roligt samtidigt som de lär sig grunderna i skidåkning. Ett extra stort beröm även till liftvärdarna som tålmodigt hjälpte barnen med liften på ett roligt och snällt sätt.

Sälen Hund & Aktivitet

En förmiddag tog vi en paus i skidåkningen och begav oss till Smågan. Allmänt känd som fösta kontrollen på Vasaloppet. Men denna gång var vi där för att möta upp Ulrika och hennes hundspann. Ulrika driver företaget Sälen Hund & Aktivitet med sina 11 hundar. www.hundaktivitet.se Att få ge sig ut på fjället i en hundspann bakom 8 stycken fina hundar, kändes underbart. Otroligt vacker natur och en mycket uppskattat äventyr hos hela familjen. Alaskan Malamute, Siberian Huskys, samt en vorsteh drog oss framåt och bjöd på stor underhållning och efter turen även lite hund-kel. Ulrika har en ”fairtrade-märkt” hundhållning; hos oss ska man kunna veta att hundarna mår bra och tas väl om hand året runt, då de är en del av familjen. Vi blev snabbt kompisar med hundarna och barnen pratar fortfarande om Moa som hade skor och om gosiga Hawk som dem kelade med efter turen. Ulrika som även är utbildat fritidspedagog har många olika turer. En del utgår från Kläppen medans andra runt Sälen. Hon arrangerar kortare turer men också längre turer med middagar och även övernattning. Tillsammans med er hittar hon på olika aktiviteter som passar allas önskemål.

Ensamtid med morgonskidåkning

Sista dagen på vår skidresa anordnande morgonskidåkning. Redan kl 07.30 öppnades liftarna och ett gäng morgonpigga föräldrar stod redo att ge sig ut i de ny preparerade pisterna. Att få några timmar för sig själv och att susa ner för pisterna i sin egen takt är värt varenda krona. Detta kan varmt rekommenderas. Morgonskidåkningen avslutas med frukost uppe på Toppstugan.

Ett tips är att boka ert boende i så god tid som möjligt. De stugor som ligger närmast pisten blir snabbt uppbokade. Vi bodde i en stuga som låg ca 200 m från Tranatorget, den sträckan gick vi flera gånger per dag bärandes på skidor, ryggsäckar och barn. Hade gärna bott ännu närmare backen.

Att välja att åka till Kläppen Ski Resort är ett mycket bra val för barnfamiljer som söker en lätttillgänglig skidort med trygghet och variation för barn i olika åldrar. Detta är en skidort som man gärna återkommer till och som man vet att barnen uppskattar och kommer ha roligt på. Ett riktigt toppenställe. Vi klappar för Kläppen!

Läs mer pm Kläppen Ski Resort på www.klappen.se