Magen är mätt, underställen är på, pjäxorna ordentligt knäppta, tre förväntansfulla barn med skidorna över axeln stapplar mot Gondolen lagom till grindarna öppnar på morgonen. Nu kör vi, tjoar testpatrullen.Skattjakt, björnbusar och hundspann i Branäs. En välskött destination som har mycket att erbjuda där barnen är i fokus. Barnens Turistguides vecka i Branäs bjöd på fin skidåkning och en hel del spänning, inte minst det liftvärden Jonatan gör som får barnen att tappa hakan!

 

Barnen i fokus

Branäs erbjuder 31 pister (13 blå, 12 gröna, 5 röda och 1 svart) och 21 liftar, och nya backar tillkommer ständigt. Här finns tidtagningsslalom, fun parks, airbags och omåttligt populara Nintendoland med roliga skogsspår. Liftsystemet bygger huvudsakligen på knappliftar som barnen tycker är lättare än ankarliftar. Men Gondolen och sittliftarna är favoriterna hos testpatrullen där de får en chans att vila aktiva ben. Även i liften är det fokus på barnen, i Ovansjöliften träffar de bland andra Lucas som gör high five och hejar glatt på alla barn. I lilla Amundsbacken står Moa och annonserar deras tävlingsstart med en kortare intervju i högtalarsystemet under Björnbusencupen.

Jonatan, en av alla säsongare som arbetar här berättar att det som skiljer Branäs från många andra ställen är just fokus på de mindre barnen. Väl uppe i pisten stilar Jonatan lite genom att åka ner på en skida till barnens stora förtjusning. Testpatrullen försöker sig på samma manöver med lite blandat resultat.

Det finns varm saft vid många av liftarna som ger ny energi och värmer gott inifrån även när termometern visar neråt -17 grader. Vi hittar också flera olika ställen att gå in och värma tårna när det behövs. På serveringsställena går försäljningen av varm choklad med grädde, marshmallows och chokladsås extra bra idag när kylan gör sig påmind.

Björnbusarna

Björnbusarna dyker plötsligt upp framför oss och barnen kastar sig i armarna på dem. De är mycket populära hos de mindre skidåkarna. Nu är det aktivitet på gång och idag är det snögraffitti. Med hjälp av vattenfärg skapar vi konstnärliga mönster i snön, Elvira målar av Björnbusen som blir mycket nöjd med resultatet.

Varje dag finns olika aktiviteter att ta del av för barnen, ansiktsmålning, slalomcup, barnens after-ski, mini­-disco, snowracers mm. Det gäller att vara på rätt plats vid rätt tid men om man har lite tur kan man stöta på busarna i backen lite när som helst.

Nu är det dags att leta reda på de sista sakerna i Busarnas äventyrssakjakt i Branäsappen. Vi har letat saker i fyra dagar, nu har vi snart sett alla hörn av Branäs och när alla saker är hittade ska vi gå till skidshoppen och få ta del av skatten!

Effektivt och enkelt

Allt i Branäs är effektivt och genomtänkt. När vi anländer till Ski Lodge är liftkort och nycklar till lägenheten redan förberedda och väntar i entrén, det är bara att kliva in. Om man förbeställer skidhyra står även den utrustningen och väntar, en smidighet som uppskattas mycket av barnen som aldrig behöver stå och vänta i långa köer i varma skidkläder.

Branäs erbjuder många olika boendealternativ, lägenheter, stugor, husvagnsplatser etc. att bo på Ski lodge är väldigt smidigt och nära till allt. Matalternativ finns i byggnaden där vi kan välja mellan tre restauranger med olika utbud och prisklass, samtliga erbjuder naturligtvis en bra barnmeny. Det går alldeles utmärkt att laga mat i lägenheten men det är en fördel om man har förberett en meny eller till och med lagat några maträtter innan avfärd. Ta reda på hur utrustat köket är i din lägenhet, om det finns ugn och storleken på kyl/frys. Skulle man ha missat att handla något så finns ett närlivs praktiskt nog i samma byggnad.

Inte bara skidor

Det finns också andra aktiviteter utanför skidbacken. Till exempel badhuset i Sysslebäck, snöskoter och vår favorit hundspann. Hike Husky tours tar med oss på ett spännande äventyr med glada hundar. Vi far med ett 10-spann över fjället på en av de turer de erbjudande under vintersäsong. Glatt berättar hundföraren Rick om hundarna och livet med att köra hundspann. Han varnar oss innan att det är helt naturligt att hundarna gör sina naturbehov i farten, något vi snart blir varse till barnens förskräckelse och förtjusning.

Janke och Leo driver Hike Husky tours sen 13 år tillbaka vid Branäs och har idag ett trettiotal hundar. För dem är det mer viktigt med glada och sociala hundar som älskar barn än att de är de bästa draghundarna. Vi kan skriva under på att dessa hundar är glada, gosiga och väldigt sociala men vi tycker också att de är riktigt bra draghundar då det susade om öronen när vi for fram över fjället. En riktig naturupplevelse för både stora och små. Läs mer om äventyret med Hike Husky tours här.

Rekommenderas av Barnens Turistguide

När Barnens Turistguide gör ett besök på en destination vill vi dela med oss av så mycket som möjligt av upplevelsen. För att få en rättvis bedömning mellan destinationerna kikar vi lite extra på olika områden utöver själva upplevelsen. Dessa är service & bemötande, tillgänglighet, städning, prisnivå, hållbarhetsarbete, utbud i relation till målgrupp.

Vi ställde relaterade frågor till Mikael Elford, marknads och försäljningschef på Branäs.

Bemötande & service

Hur arbetar ni kontinuerligt med att förbättra upplevelsen för era gäster?

Alla våra gäster tillfrågas om de vill utvärdera sin vistelse i en gästenkät. Enkäten hjälper oss i vårt förbättringsarbete både direkt och i ett längre perspektiv. Vi arbetar mycket gränsöverskridande mellan anläggningarna för att hjälpa varandra med den samlade kunskapen vi har inom företaget.

Barnens kommentar: Vi gillade personalen, de var snälla och hjälpte till.

Tillgänglighet

Hur arbetar ni med tillgänglighet för personer med särskilda behov och tillgänglighet gällande språk?

I alla våra byggnader följer vi de riktlinjer som finns för tillgänglighet. I skidområdet har vi bla sk sitskis för uthyrning till dem som har licens för dessa.

När vi rekryterar så söker vi personer med god kunskap i svenska och i engelska, danska är en merit. Övriga språk är än så länge marginella i vår anläggning och vi har inte sett något behov av att göra några insatser här.

Barnens kommentar: Moa kunde prata med alla barn på olika språk. Det är lätt att hitta i området med tydlig skyltning och pistkartor på smarta platser.

Hållbarhet

Vi ser att ni jobbar med hållbarhet och erbjuder sopsortering, att ni har grön el etc. Hur fungerar det, upplever ni att besökarna hjälper till?

Svenskar är överlag väldigt duktiga på att tänka hållbart och gästerna kräver att vi erbjuder ex sortering. Samtidigt är gästen på semester och är kanske något slarvigare än hemma när det gäller det hållbara tänket.

Föräldrarnas kommentar: Branäs är en destination som tar hållbarhet på största allvar. De erbjuder sopsortering och återvinningsstationer. På grillplasterna i backarna finns sorteringskärl väl synliga. Det är lätt att göra rätt i Branäs. Bra jobbat Branäs!

Prisnivå

Hur tänker ni kring prisnivå? Hur skulle ni säga att ni ligger i förhållande till era konkurrenter?

Vi försöker vara ett prisvärt alternativ och jämför oss ofta mot andra fritidsaktiviteter. Vi ligger nog på ungefär samma prisnivå som våra konkurrenter.

Föräldrarnas kommentarer: Prismässigt ligger boende och liftkort som Mikael säger, i ungefär samma nivå som liknande anläggningar. Men till det ska vägas in flera olika aspekter. ’Det är kort väg till långa åk’ som är Branäs devis. Mindre tid i bilen uppskattas generellt av barnfamiljerna. Aktiviteter, boende och skidåkning håller hög kvalité och fallhöjden är högre än t.ex. Sälen. Detta är en stor aktör bland skiddestinationer och det är inte för intet Branäs har vunnit stora Barnsemester priset fler år i rad. Priserna varierar också när på säsongen man väljer att åka, som på de flesta ställen är priserna högre i anslutning till skolloven. Om man har möjlighet att välja kan vi verkligen rekommendera att åka en av de veckor som är lite lugnare, både för plånboken och för att slippa för mycket folk i backen.

Avslutande frågor

Vad skulle ni säga är er största styrka, varför ska man välja er destination?

Fokuset på barnfamiljen. Branäs har åkning för alla men ett starkt fokus på att familjen skall ha en bra semester. Tid tillsammans – är ett mantra för oss!

Hur ser era framtidsplaner ut, är det något på gång som ni vill dela med er av?

Branäs skall bli dubbelt så stort inom tio år. Vägen dit är spännande!

Barnens kommentar: då måste vi åka tillbaka!