Precis bredvid Liseberg ligger Universeum . Innan vi visste bättre trodde vi att Universeum bara var ännu ett av alla dessa upptäckarcenter som varje stad med självaktning har idag. Det visade sig att Universeum är mycket mer.

Istället för ett besök på några timmar tillbringade vi två halvdagar på Universeum www.universeum.se (bra med tvådagars GöteborgsPass). Speciellt lockade den fantastiska och varmfuktiga regnskogen som är uppbyggd inomhus som en riktig regnskog. I regnskogen finns mängder av djur och plötsligt står vi öga mot öga med en liten kolibri som likt en helikopter står still i luften och nyfiket tittar på oss. Vattentanken där man får klappa rockor ägnar barnen åtskilligt med tid vid. Att få klappa rockor är en sådär lagom mysspännande upplevelse. Rockorna har inte vanliga fiskfjäll utan så kallade hudtänder och att klappa dem kändes som att ta på sandpapper. På Universeum finns såväl små söta djur som riktiga mördarmaskiner. Anläggningen är praktiskt uppbyggd och det är egentligen bara att följa pilar och fotspår till de olika avdelningarna. Förutom att uppleva alla djur och miljöer har Universeum även traditionella upptäckaravdelningar. Här heter avdelningarna Kalejdo och Explora. På Kalejdo är temat från mikrokosmos till makrokosmos och det är fritt fram att utforska allt som är mindre än du själv eller varför inte göra en färd ut mot allt som är större – jorden vi bor på och rymden omkring oss. Temat kommunikation finns lite här och var över hela Universeum, men det har sin bas på avdelningen Explora. På Explora finns uppfinnarhörnan, färgrummet ”Se färgen” och ljudrummet. Du kan bygga egna uppfinningar eller titta på andras. Under våra två halvdagar på Universeum hittade alla i familjen sina favoriter. Elin, 13 år, fascinerades mest av regnskogen, mamma Lena av området ”Vattnets väg” och pappa Johnny fastnade vid hajtanken och utställningen farliga skönheter medan Anton, 7 år , utforskade shoppen med alla udda och spännande leksaker.
Havets hus i Lysekil

Efter besöket på Universum var vi sugna på att lära oss mer av västkustens hav och vi körde till Havets Hus i Lysekil några mil norr om Göteborg. Åk med Vägverkets gratis bilfärja över Gullmarsfjorden så slipper du de extra milen runt viken.

Havets hus www.havetshus.se är fokuserad fisk- och djurlivet i Gullmarsfjorden och Västerhavet. Men tro inte att det för den saken blir långtråkigt, tvärtom. Man fascineras över allting som man inte kände till. Du kan upptäcka över 100 olika arter och lära dig mer om dem. Det största akvariet innehåller över 140 000 liter vatten och du går genom en tunnel och kan se pigghaj, torsk och rockor simma ovanför ditt huvud. På Havets Hus finns Sveriges största cylinderakvarium. Här simmar makrill, taggmakrill, småfläckig rödhaj omkring i 40 000 liter vatten. Sätt dig i ”teatern” och fängslas av det marina livet. ”Teatern” blir biosalong flera gånger dagligen då kortare marinbiologiska filmer visas. När vi kom dit höll personalen på för fullt med att ställa i ordning utställningen ”I huvudet på en torsk”. I denna utställning kan du gå in i huvudet på en låtsastorsk och uppleva hur en torsk fungerar och lever – skildrat från torskens synvinkel! Under vårt besök på Havets Hus fick vi flera aha-upplevelser hur lite vi kände till om vårt eget hav och så otroligt mycket det finns att upptäcka.