En svalkande och spännande avstickare för den bilande familjen är Tykarpsgrottan i Tykarp utanför Hässleholm.

tykarpsgrottan utanför hässleholm

Att gå ner i underjorden på den guidade turen känns nästan lite overkligt. Ute är det 35-grader varmt men redan ett tiotal meter in i grottan sjunker temperaturen snabbt till åtta grader och man börjar ångra att man inte tog varmare kläder på sig. Tykarpsgrottan är egentligen mer än en grotta. I själva verket är det 10 000 kvadratmeter stor underjordisk labyrint som skapats av traktens bönder när dom bröt kalk från 1100-talet fram till 1888. På 50-talet öppnades grottan för turister. Idag är det 40.000 turister som varje år svalkar sig i de konstant åttagradiga gångarna.

Känd från filmer

De allra yngsta besökarna kan kanske uppleva grottan som kuslig medan de något äldre tycker det är spännande. Och nog för att en och annan mörkerfigur har smugit omkring i labyrinterna. Den som minns filmen Kullamannen känner kanske igen sig. I filmerna Kullamannen och Ronja Rövardotter användes just Tykarpsgrottan för att filma en del scener. Under den guidade turen passeras Tomtehålet. Enligt legenden kan man krypa genom hålet och önska sig något, har man sedan varit snäll hela året går önskningen i uppfyllelse.


Kaffestuga med hembakt

Väl uppe från promenaden i grottan, finns det möjlighet att fika i kaffestugan som serverar hembakt bröd. Det går också utmärkt att ha med egen picknickkorg och fika i grillstugan eller i gröngräset. I anslutning till kaffestugan finns kiosk och presentbutik. Ett utemuseum visar kalken och brytningens historia. Den som vill övernatta kan göra det. Kommer man med husvagn finns uppställningsplats men det går också att hyra en stuga, priset varierar mellan 260-500 kronor.


Specialarrangemang

För de mer avancerade besökarna ordnas på beställning olika specialarrangemang. Efter välkomstdryck och guidning är buffébordet dukat i grottans stora sal. Storsalen är upplyst med levande ljus och ger en känsla av Bergakungens sal. Arrangemang med snapphaneöverfall med aktörer från de berömda snapphanespelen anordnas på beställning i samarbete med Hässleholms turistbyrå. Förutom grottan finns kafe, kiosk, grillplats, matplatser för egen mat, microugn, övernattning i stuga eller med egen husvagn, vissa tillgänglighetsanpassningar för funktionshindrade är gjorda (undantag för grottan). Parkering finns i anslutning och är gratis.

Läs mer om Tykarpsgrottan på www.tykarpsgrottan.net