Smålands egen James Bond i Nybro utanför Kalmar äger världens första 007-museum. Museet är en personlig hyllning till den engelske agenten 007. Numera har ägaren Gunnar Schäfer också bytt namn till, just det, James Bond!

Även om du lyckas hitta till Nybro, som ligger tre mil väster om Kalmar, är det knepigt att hitta rätt till museet. Orsaken är att det inte är ett museum i vanlig bemärkelse utan inrymt som en avdelning i den biltillbehörsfirma Gunnar Schäfer äger. Museet är så ”hemligt” att inte ens turistbyrån tycks känna till det.

Det är sällan man möter en mer sympatisk samlare och museeägare än Gunnar Schäfer. Tålmodigt tar Gunnar sig tid att berätta och hjälpa alla besökare som hittar till museet. Allt medan han med jämna mellanrum säljer en och annan bilreservdel i den andra disken.

– Det hela började 1964 när jag var med min storebror och såg filmen Goldfinger, berättar Gunnar för Barnens Turistguide.

Gunnar började samla föremål om sin idol James Bond. En samling som under de 40 åren bara växt och växt och till slut 2003 blev ett museum.

– Jag kände att det fanns en magi kring James Bond. Eftersom min pappa försvann 1959 till Tyskland kunde jag som sjuåring fantisera att han var på hemligt uppdrag precis som James Bond. Då såddes ett frö. Ju längre tiden gått, desto mer har Bondförfattaren Ian Fleming blivit som en far, säger Gunnar.


Internationellt känt museum

Inne i det numera mer än välfyllda lilla museet finns idag mängder av föremål. Alla med någon koppling till agent 007. Här finns Nintendospel med James Bond, böcker, foton, bilder, artiklar, samlarbilar, affischer, autografer och till och med en av de guldtackor som användes vid en av filminspelningarna. Nämn något med anknytning till James Bond och det finns förmodligen här. Den som vill kan passa på att shoppa en äkta Bond-pryl ur det rika sortimentet.

Som ägare till världens första 007-museum har Gunnar väckt mer uppmärksamhet internationellt än på hemmaplan. Utomlands har det varit stort intresse för museet och Gunnars kunskap. Något som lett till att han brevväxlat med medarbetare till James Bond-filmerna. Vilket i sin tur har fört med sig att Gunnar bjudits in till audition i Pinewood studios, där 18 bondfilmer har spelats in, av självaste producenten Barbara Broccoli. Utan tidigare erfarenhet av skådespel tilldelades han där dessutom en skurkaktig roll i de nu bioaktuella bondfilmen där han spelar en skurk som sätter käppar i hjulet för Bond.

– Bond är mitt liv. Jag har ett hus i Kalmar som heter Golden Eye precis som Flemings, klär mig i smoking och fluga, kör samma bilar som i bondfilmerna. Jag är som Bond, säger Gunnar, som också har en inspelningsbar penna som kan spela in avslöjanden.

Vill du uppleva ett annorlunda och spännande museum är 007-museet i Nybro utanför Kalmar absolut något för dig.

För mer information besök Gunnars sajt: http://www.007museum.com/