Oavsett om du vill spara till en familjeresa eller vill kunna skicka iväg barnen själva på exempelvis ett ridläger eller seglarläger behövs pengar. Så hur sparar en barnfamilj ihop pengar när det regnar räkningar och man redan jobbar mer än önskvärt? Här följer några spartips för att förverkliga drömmen.

Spara med barnen

Att lära barn om pengars värde och att ta ansvar är en viktig del av uppfostran, så ta chansen att involvera barnen i sparandet. Barn kan lära sig och bidra i sparandets ädla konst redan från ganska unga år. Förutom att det är lärorikt för dem blir det lättare för er vuxna att spara ifall barnen är införstådda med att de inte kan få allt de pekar på eftersom ni tillsammans sparar till ett gemensamt mål.

Spara in på barnen

Det kan verka hårt att snåla in på utgifter för sina barn, för alla föräldrar önskar ju det allra bästa för dem. Ofta kan man dock spara rejält många tusenlappar utan att ge avkall på kvaliteten.

Ta barnvagnar som exempel. Idag är det inte ovanligt att man betalar 15 000 kronor för en vagn. Begagnade vagnar finns på Blocket för några hundralappar trots att det enda som skiljer är att den begagnade har en fransig tygkant eller en missfärgad plastdetalj. Kanske tar det lite längre tid att hitta drömvagnen på det sättet, och kanske behöver man komplettera med något nytt tillbehör, men det kan det vara värt.

Samma sak gäller cyklar, som ofta inte använts många kilometer innan cyklisten behövt en större modell. Och leksaker! En leksaksbil är inte ett dugg roligare för att den kommit direkt från affären än en som köpts begagnad på nätet eller en loppmarknad för en bråkdel av priset. Många bäckar små…

Sälj barnsaker

På samma sätt är det med era barnartiklar. Undersökningar visar att svenska hushåll har saker för runt 25 000 kronor i sina förråd. Mycket av detta är leksaker, cyklar, skridskor och kläder som barnen växt ur och aldrig mer kommer att använda, men det som är sopor för er har ett värde för någon annan. Sälj därför barnens leksaker, böcker och kläder som de ledsnat på eller växt ur.

Skaffa en sparplan

Nästan alla vill spara, men många misslyckas eftersom de saknar tydliga mål. Sätt er ner och planera sparandet tillsammans: hur mycket, hur länge, till vad.

På Consector är fler tips för en lyckad sparplan.

Denna artikel är skriven av gästskribent på Consector.