Sverige kan vara nog så exotiskt. I Järvsö finns Järvzoo, välkänd djurpark där bara djur som finns eller har funnits i vilt tillstånd platsar. I nära anslutning till entrén, har Järvzoo byggt ut med Sveriges finaste rovdjurscentra med namnet: ”De 5 stora”.

I en modern, interaktiv utställningsmiljö förmedlas fakta och känslor kring våra utrotningshotade fyrfota rovdjur som nu är på väg tillbaka. Varg, björn, järv och lo väcker starka känslor. Människa är också ett rovdjur och vem är egentligen det största hotet mot mänskligheten? Vem har dödat flest?

Det är en begåvad utställning som inte tar ställning utan med hjälp av fakta, bildspel, ljud och verkstad, låter besökarna tänka och själv ta ställning. Detta är ett oberoende informations och kunskapscentra finansierat med EU-pengar och i samarbete med bl. a Världsnaturfonden, LRF, Svenska Samers Riksförbund med flera.

 

Öga mot öga med varg

I den inglasade soffhörnan ut mot djurparken kan man öga mot öga möta vargarna som nyfiket betraktar besökarna. Bara en glasvägg skiljer människa och varg. Mycket fascinerande för stora och små.
Här finns också en världsunik skyttesimulator där man i ett projicerat dataprogram på en helvägg kan träna sig i ett skarpt möte med en björn.

I verkstaden finns ”fall” och mysterier för hela familjen att lösa. Vems är spåren? Vem har lämnat denna avföring? Vems skelett? Fakta, känslor och upplevelser blandas på ett bra sätt.

Sedan kan man gå ut i Hälsingelandskapet på den 3 kilometer långa träbron som slingrar sig runt djurparken. På den bekväma vandringen kan man möta alla rovdjuren, dessutom typiska djur och fåglar från hela Norden.

Vintertid finns facklor uppsatta längs trätrottoaren, det är som att gå i ett sagolandskap i vinterskrud, snön hänger tungt på trädgrenarna. Efter en knapp kilometer kommer man till Skogskojan. En mysig timrad stuga där brasan sprakar hemtrevligt och man kan grilla den medhavda matsäcken. Sen är man redo att fortsätta vandringen.

Det här var ett besök alla i familjen ( mamma, pappa och söner, 9 och 12 år) gav höga betyg. I all enkelhet gav det mycket, kunskap, upplevelser och uteliv. Det var en bra utflykt att samlas kring med något för alla åldrar.

Orbaden Konferens och Fritid säljer Rovdjurspaketet som är att rekommendera. Man har även tillgång till deras spa-avdelning, nog så skönt efter en dag bland rovdjur. Bra skidåkning erbjuds också i den intill liggande Järvsöbacken.

För mer info se: www.orbaden.se, www.de5stora.com, www.jarvzoo.se