Blekinge består till stora delar av skärgård och öar. På Tjärö som ligger mellan Karlshamn och Ronneby finns många mysiga platser att upptäcka. Tjärö är en pärla i Blekinges kustlandskap.

Den som har båt lägger till vid Tjärö för egen maskin. Vi ”bilburna” får istället parkera bilen intill vandrarhemmet i Järnaviks hamn. Till Järnavik kommer man antingen via gamla riksvägen mellan Karlshamn och Ronneby eller genom att svänga av https://www.barnensturistguide.se/absolutenm/articlefiles/354-tjaro_skargard.jpgmodernare E22 och följer skyltarna. Själva båtturen till Tjärö tar ungefär 15 minuter. Barnens Turistguide packade picknick-korg och bokade övernattning på STF:s vandrarhem.


Unik skärgårdsmiljö

STF äger hela ön och driver även båttrafiken. Tjärö, så liten ön är, är ett härligt naturreservat med kor, hästar, får och getter som betar fritt i hagarna – och så grisen som tar hand om matavfallet. Mobiltelefonen har dålig täckning och hela ön är tillgänglig för dig. Här finns inga privata sommarstugor, inga vägar, ingen trafik – med undantag för öns traktor som transporterar bagage och varor från båten. Ön består av unik skärgårdsmiljö med enbart bebyggelse från 1700-1800-talet i väl bevarat kulturlandskap och här kan familjen inget annat än njuta när solen gassar.

 

Upplevelser och avkoppling

Tjärö är som gjort för barnfamiljer. De stora fälten och ängarna inbjuder till lek och picknick. Spännande grottor, höga klippor, rundspolade hällar, lövskogslundar erbjuder upplevelser och avkoppling. Olika natur- och strövstigar leder runt öns skiftande natur. Den som vill kan hyra roddbåt eller kanot och utforska de närmaste holmarna och skären eller hitta en egen badvik. Varför inte försöka att fånga gammelgäddan i vassen eller meta abborre medan solen sjunker i havet? På ön finns många grillplatser. Grilla din fångst eller prova en komplett grillkorg från https://www.barnensturistguide.se/absolutenm/articlefiles/354-tjaro_mat.jpgrestaurangen – fisk eller kött. Och runt omkring dig har du en del av Blekinges underbara skärgård med sina öar och kobbar. Vår favorit blev badbryggan på östra västra sidan av ön där man hoppar rakt ner i brådjupet, så det krävs att barnen är simkunniga. För mindre barn finns sandstranden.


Visaftnar och naturguidning

Vissa kvällar ordnas visafton och ibland är det dans på logen. Naturguidning eller båtutflykter till närbelägna viltreservatet Eriksberg är andra aktiviteter. Några högsommarveckor finns det bild- och formverkstad samt seglarskola och andra aktiviteter för barn. På Tjärö väljer du själv vilken service du vill ha. Ett modernt självhushållskök står till ditt förfogande och i det väl tilltagna självhushållsköket råder en trevlig stämning och utanför finns flera matplatser. Basvaror finns i den lilla butiken. Vill du koppla av från vardagsbestyren kan du passa på att bli bortskämd och uppassad. I serveringen bjuds på hembakat och hemlagat, oftast på lokala råvaror. Matsal och café är öppet hela dagen och har dessutom fullständiga rättigheter.


Härlig atmosfär

Under vår tvådagar på Tjärö bodde vi på STF turiststation och njöt i fulla drag. Rent och snyggt såväl på rummet som i det gemensamma storköket och en härlig atmosfär gjorde det till en av våra bästa sommardagar. Sover du över på Tjärö turiststation kanske tuppen väcker dig på morgonen men annars råder den stillhet och det lugn som kallas semesteravkoppling.