Parken Zoo i Eskilstuna är ett populärt utflyktsmål för barnfamiljer. En av fördelarna med parken är att det är precis lagom stort för en heldagsutflykt.
Mia Korhonen med familj är en av Barnens Turistguides testfamiljer, Mia berättar här om familjens intryck av Parken Zoo i Eskilstuna. Vi, familjen på fyra personer och barnens morfar, tog bilen och körde mot Eskilstuna i regn och rusk och var beredda på att få oss en ordentlig dusch när vi klev ur bilen men på något magiskt sätt tittade solen fram precis när vi svängde in mot Eskilstuna. Det var lätt att hitta till Parken Zoo och riktig bra skyltat. Det finns en parkeringsplats för 40 kronor dagen precis vid parken, men om man gör som vi, råkar parkera vid shopping centrumet intill får man både en liten promenad och parkerar gratis…

Vi började med Fantomenlandet där självaste Fantomen kan ses smyga omkring iklädd sina trikåer. I Fantomenlandet kunde flickorna springa och leka av sig all extra energi som samlats under den långa bilfärden. Vi gick in i Fantomens grotta, klättrade i den stora klätterställningen, men barnen bangade och vågade inte åka ner för kanan så vi fick klättra ner istället. Roligt äventyr för barnen och bra träningspass för föräldrar. Efter att ha lekt och svingat i lianer en stund bestämmer vi oss för att göra allt i ”fel ordning” och åt vår medhavda picnic-korg innan besöket i själva djurparken.

Vita tigrar och showande apor

Mätta och belåtna betades sedan alla djuren av i tur och ordning. En av fördelarna med Parken Zoo är att det är lagom stora avstånd mellan djuren så att även korta ben orkar gå. Såvida de inte drabbas av ren lathet vilket vår minsting råkade ut för. Vi hade hyrt en skrinda för att slippa bära på packningen och Emilia tyckte det var jättedumt att ha en skrinda utan att någon satt i så hon tog sig friheten att bli en liten latmask. Höjdpunkterna i djurväg var de vita tigrarna, getterna som man fick klappa och aporna. Särskilt en av aporna var en publikfriare och showade för publiken och trånade efter applåder. Comodovaranen skulle också ha varit en favorit om den visat lite mer än sin bakdel. Vad som var extra trevligt i Parken Zoo var alla små aktiviteter för barnen. Lite här och var fanns det jättepussel och tittluckor som småttingarna kunde roa sig med och små byggnader att titta in i.

 
Nöjespark med karuseller
Vi avslutade besöket med karuseller eftersom vi hade åkband. Något som kändes lite onödigt för oss vuxna att ha eftersom det inte fanns mycket att åka på för oss. Men för de mellanstora barnen som kunde åka det mesta (en del karuseller var bara roliga för de allra minsta) var det bra, men lite väl dyrt. Barnen tyckte mycket om att åka radiobilarna men tyvärr fanns där något större barn som gärna krockade med oss som hade småbarn (fyra och sex åringar). Det är i och för sig inte parkens fel, men de som jobbar vid bilarna skulle varit lite strängare och sagt ifrån. Jag vet, radiobilarna är till för att krockas med, men man kan ju ändå vara lite försiktig, jag såg en liten flicka gå därifrån med sin pappa, gråtandes med en sprucken läpp. Barnen åkte de flesta karusellerna flera gånger om och precis lagom när vi började bli trötta mulnade det till igen. När vi efter våra glassar satte oss i bilen började det droppa från himlen igen.
Mia Korhonen med familj, testfamilj för Barnens Turistguide
 
Fakta om Parken Zoo
 All information om parken, karta och öppettider finns på hemsidan www.parkenzoo.se.