Osby ligger mitt i snapphanebygd bland skogar och sjöar i nordligaste Skåne. Under ytan sjuder Osby av aktiviteter och här kan en familj hitta flera intressanta saker – bara man tar sig tid att leta. Vad sägs till exempel om Brio lekomuseum, Stall Stingson, kameramuseum och kanotleder.

När Barnens Turistguide blev kontaktad av Pia på Stall Stingson www.stallstingson.se kände vi inte till mycket om Osby. Därför blev vi glatt överraskade när Pia bjöd in oss under en helg och satte ihop ett ambitiöst tvådagarsprogram. Överst på programmet stod ett besök på familjens hästanläggning, Stall Stingson. Redan 1978 började Pia och hennes man att föda upp travhästar, allt eftersom har verksamheten breddats och idag erbjuds en mängd hästaktiviteter för barn och familjer.

Vill man till exempel ordna ett annorlunda kalas hjälper Stall Stingson till att fixa ett westernkalas. För familjer på genomresa erbjuds ridning i olika former – perfekt för familjer som ska besöka Ikea i Älmhult. Pia och hennes man är noga med att betona att de tar ansvar för barnen och inte bara släpper ut dem vind för våg på hästarna. Vill du inte rida själv går det utmärkt att åka sulky. Stall Stingson är tillgänglighetscertifierade av Svenska Equality vilket innebär att anläggningen är godkänd för funktionshindrade. Efter att vår dotter ägnat en halvdag åt att rida och sköta om hästarna begav vi oss vidare till Osby centrum. På Pizzeria Viking njöt vi varsin pizza. Skriv att vi serverar godaste pizzorna i Skåne, sa ägaren innan vi fortsatte till Fotomuseet i Osby.

Fotomuseet i Osby

Fotomuseet i Osby www.fotomuseetiosby.nu sägs vara Sveriges äldsta ”rena kameramuseum” och här finns mängder av både nyare och äldre fotoutrustning. Familjen behöver inte vara fotofantaster för att finna museet intressant. Innehavaren Sven-Olov Sundin, som passande nog också driver Osby fotoaffär, berättar med stort engagemang om fotografins utveckling. Sven-Olov Sundin är förresten norra Europas enda Daguerreotypist. Dageurreotypie var världens första fotografiska patent från år 1839 och den som vill lära mer om detta ska absolut tala med Sven-Olov. I anslutning till fotomuseets har Sven-Olof också en mekanikutställning där många av Brios sällsynta mekaniklådor visas upp.

Äventyr på Bejstorps gård

Under vårt besök i Osby besökte vi Bejstorps gård www.bejstorp.com som ligger lite utanför Osby. Här kan familjer till exempel gå en äventyrsrunda med olika kampstationer och köra crosskart. Crosskartbanan är en kilometer lång grusväg som slingrar sig fram i skogen. I samma skog går äventyrsrundan och med jämna mellanrum finns lagom kluriga uppgifter som ska utföras. Här gäller det att skjuta prick med blåsrör, gå balansgång på ett rep över en göl och balansera på styltor. Bejstorps gård ordnar även arrangemang och övernattningar för skolklasser och ungdomsgrupper.

Idylliskt på Osby Camping

Vi övernattade på Osby Camping www.osbycamping.se som ligger idylliskt vid Osbysjöns östra strand ungefär två kilometer söder om Osby. Osby Camping är en trestjärnig campingplats med cirka 120 campingtomter och sex stugor. Osby Camping är en renodlad familjecamping med barnen i centrum. Här finns badplats, minigolfbana, skog och vatten och en gård med islandshästar ett stenkast från campingen. Den som vill kan hyra roddbåt, trampbåt eller kanot. Fisket i Osbysjön sägs också vara mycket bra. Är det dåligt väder finns det möjlighet att låta barnen göra sina egna suvenirer i form av målade muggar och handmålade äggkoppar.

100 år med leksaker

Inget familjebesök i Osby är fulländat utan ett besök på Brio lekomuseum www.brio.net. Brios huvudkontor finns just i Osby och i centrum har företaget inrett ett museum som visar produktionen under 100 år. För mindre barn är leksaksmuseet en guldgruva och barnen kan leka så mycket de orkar här. Eftersom Brio varit återförsäljare för Märklin sedan 1938 finns även en samling modelljärnvägar på museet. Besökare kan ta plats i en SJ-vagn och själva köra ett elektriskt modelltåg. Brio lanserade även Barbie på den skandinaviska marknaden och här kan du se Barbie i hennes olika tidsepoker samt en världsunik samling från början av 1960-talet. Missa inte heller Tomtens leksaksverkstad med maskiner och verktyg som funnits i Brios fabriker tidigare.

Natursköna kanotleder

Eftersom Osby kommun består av 75 procent skog och massor av sjöar är det perfekta möjligheter till naturaktiviteter för familjer här. Helgeåns kanotled erbjuder omväxlande paddling från Småland ner till Osbysjön och du paddlar nära naturen med ett antal små forsar där det kittlar lite extra i magen. Kanotleden genom Älmhults och Osby kommuner är fint iordninggjord och på lämpliga avstånd längs leden finns iordningställda rastplatser. Ett tips är att paddla sträckan Kornberga – Osbysjön som normalt är en lätt paddlingstur med lugna forsar. Du som är intresserad av att paddla kan få mängder av tips på www.osby.se/turism.

Snapphanebygd

Som vi skrev inledningsvis ligger Osby i snapphanebygd. Den som såg tv-serien om snapphanarna känner sig säkert inspirerad att lära mer – kanske speciellt om man är grabb i tioårsåldern. Men förvånansvärt nog har inte Osby satsat på snapphanar som turistattraktion. Med undantag för information om Snapphanarna på kommunens sajt lyser de med sin frånvaro i Osby. Däremot går det bra att på egen hand via kommunens hemsida leta sig fram till kända snapphaneplatser. Mer tips och inspiration om snapphanebygden kan familjen också få på den utmärkta sajten www.snapphanar.nu.

 

Svarta Bergen

Vid vår hemfärd stannade vi mellan Osby och Lönsboda i Svarta Bergen www.svartabergen.nu. Svarta Bergen är ett dagbrott där det från 1800-talets slut brutits svarta diabas, svart granit – därav namnet Svarta Bergen. Nu, över 100 år senare, bryts inte mycket men kvar är ett imponerande minnesmärke och naturmuseum som invigdes 1994. Det sägs att Svarta Bergens stenbrott vara världens största dagbrott för svart diabas och hade den imponerande längden av 900 meter, 50 meters bredd och 75 meters djup. Svarta Bergen är ett storslaget monument över en epok som varit. Eftersom barn gärna vill upptäcka med fingrarna är Svarta Bergen ett bra ställe att besöka eftersom de tåliga granitblocken tål handgriplig granskning, enda faran kan vara de höga höjderna som utgör dagbrottet.

Intresserad av att besöka Osby? Här är några länkar:

Osby Turistbyrå www.osby.se/turism

Stall Stingson www.stallstingson.se

Kvarnbacka islandshästar www.kvarnbacka.se

Bejstorps gård www.bejstorp.com

Brio lekomuseum www.brio.net

Om snapphanar www.snapphanar.nu

Svarta Bergen www.svartabergen.nu

Stugbyn www.bergakungen.nu

Osby Camping www.osbycamping.se