Bara någon kilometer efter brofästet på Öland ligger Ölands djur- och nöjespark. Anläggningen är uppdelad i olika områden och består av både djurpark, nöjespark och vattenland.

År 1975 satsade Boris allt han hade på en nedlagd liten bondgård i Möllstorp en knapp kilometer norr om Färjestaden på Öland. Till gården hörde boningshus, ladugård, stallbyggnad och omkring 30 000 kvadratmeter mark varav Ölands största ekskog. Knappt tjugo år senare passerade parken drömgränsen med 300 000 besökare. Det stora vattenlandet byggdes, en mångmiljoninvestering av flera i raden genom åren och så har det fortsatt.

En av de större parkerna i Sverige

Från att varit en ganska blygsam anläggning har den under åren vuxit och är idag jämförbar med många av de största i Sverige. Till skillnad från flertalet andra djurparker i Sverige är Ölands Djur- och Nöjespark uppbyggt enbart på entréavgifter (barn under en meter går in gratis) i avgiften ingår en hel del aktiviteter i tre olika parker. En fördel som många parker inte erbjuder är att familjer med hund kan lämna den på parkens hunddagis. På detta sätt kan man utan problem ströva omkring. När man väl passerat entrén kommer man först till djurparken. Och här är det lätt att bli kvar. Det finns ungefär 100-tals olika djurarter, allt ifrån små söta husdjur till ”bestar” i form av krokodiler och ormar av olika sorter. Vår erfarenhet är att man kanske dröjer för länge i djurparken och sedan glömmer bort resten. När vi väl kom vidare stannade vi på en av parkens restauranger och åt lunch, vilket inte var någon höjdare, och dessutom dyrt. Bättre är att ha med sig en egen fikakorg. I parken finns sju restauranger utspridda med olika inriktningar; från Kvarnstugan där det serverar dagens rätt till gatuköket, ölandsgrillen, pizzeriagrottan, grottgrillen och restaurang Safari Camp. I nöjesparken kan man åka karuseller, skjuta med luftgevär, fiska i fiskdammen, skjuta bollar med kanoner, kasta bollar, spela på chokladhjul, köpa lotter och leka i leklandet där det finns klätterställningar, gungor, sandlådor rutschbanor. Extra uppskattat av sonen Anton 6 år, var den avdelning som kallas Dinoparken och är en promenadslinga där det har placerats ut ett antal dinosaurier i naturliga storlekar i skogen.

Häftigt badland

Framåt sen eftermiddag kom vi så småningom fram till den plats vi kanske borde ha börjat på – Badlandet eller Pirat Island som det heter på Ölands djurpark. Badlandet är en egen liten värld fylld med äventyr och spänning för alla. Vattenrutschbanor med tillhörande pooler, en grund barnpool och en 25 meter lång badpool där alla kan bada, leka, stänka vatten och kanske rentav ta en simtur. En av de sex vattenrutschbanorna var då den importerades till djurparken Sveriges längsta vattenrutschbana med hela 90 meter. Men häftigast av allt är att ta sig upp i den stora vattenanläggningen med vattenkanoner, jättehinkar som vräker vatten över en när de är fulla och alla andra vattenprylar. Under högsäsongen erbjuder Ölands Djur & Nöjespark har en cirkusshow. Biljetterna ingår i parkens entrépris och här får du chansen att se internationella artister, nya för varje år, utföra spännande och helt otroliga shower. Akrobatik, magi och musik av hög kvalité får hela publiken i svängning. Cirkusen visas varje dag under högsäsongen.


Tips

Fundera innan besöket på vilket ni är mest intresserade av – är det djuren, badlandet eller tivoli? Det är svårt att hinna med allt på en dag. Ta med egen mat och njut vid något av borden som finns utplacerat. Att köpa mat i parken kostar rätt mycket. Vill du förhöja upplevelsen så bo över en natt i campen, som är så nära afrikas savann du kan komma eftersom djuren strövar strax utanför i hägnet.

För mer information om Ölands Djur & Nöjespark Möllstorp, besök www.olandsdjurpark.com