I samband med att upplevelsevågen drog över Sverige fick även Karlshamn i Blekinge 1999 sitt eget upptäckarhus – Kreativum. På Kreativum finns bland annat en storfilmsbio som visar film på olika teman varje dag och en kreativ park.

Den som lyckas hitta till Sveriges minsta län Blekinge i sydöstra hörnet bör absolut besöka upptäckarcentret Kreativum i Karlshamn. Kreativums upptäckartorg på två våningar är handikappanpassat och inrymt i ett tidigare bomullsspinneri vid Mieån. I de stora före detta spinnsalarna får numera besökarna handgripligen lära sig hur verkligheten fungerar. Här får du upptäcka teknikens och naturens värld genom att besöka olika upptäckartorg och prova att undersöka hur saker fungerar. Vid den första stationen som heter ”Människans sinnen” finns stationer för hörsel, syn, lukt och reaktion. Här kan du till exempel prova hur bra luktsinnet är genom att försöka identifiera olika dofter. Det går även att prova reaktion genom att se hur snabbt du kan trycka in olika knappar som tänds slumpartat på en vägg.


Jorden universum

Vid avdelningen ”Jorden i universum” kan man bland annat få reda på hur mycket en liter mjölk väger på månen och andra planeter, hur en 4 500 miljarder år gamla meteoriter ser ut på riktigt och vad kosmisk strålning är. På den andra våningen går det att vid på stationen ”Vad jorden ger” följa trädets liv genom skogsbrand och avverkning, sågverk och papperstillverkning. Här hittar man den populära skogsavverkningsmaskinen som man med hjälp av simulering kan prova att fälla träd med. Vidare kan man fånga de stora fiskarna i en uppskattad fiskesimulator och kör några olika modellbåtar i en stor bassäng.

Vad människan utvecklat

Det fjärde torget visar något av ”Vad människan utvecklat”. Där finns gamla och nya uppfinningar, olika kommunikations-medel såsom båten, bilen och flyget och olika sätt att kommunicera med varandra från morse och talrör till Internet. Slutligen passerar man genom det stora sopberget som visar en del av resterna av det människan utvecklat. De stora ytorna på andra våningen är perfekta för barn med mycket spring i benen. Här går det bra att ”springa” mellan olika teststationer. Med jämna mellanrum pågår olika tävlingar och experiment, som till exempel att bygga en liten segelbåt med hjälp av smörpaket, blompinnar och papperssegel för att se hur snabbt den tar sig fram i en ränna. Under dagen pågår till och från också andra handledda experiment. Men bäst tycker säkert många det är att köra de radiostyrda båtarna i en stor inomhusbassäng.


Storformatsfilm

I Kreanova kan du, mot att ha betalat extra vid entrén, se film i storformat i en kupol med elva meters diameter. Du sitter bekvämt tillbakalutad i mjuka fåtöljer omsluten av bild och ljud och får följa med till platser du aldrig tidigare besökt. Missa inte 3D-filmerna som på ett hissnade sätt får tittarna att känna sig som en del av filmen.

Handgripligt bäst

Vi har besökt Kreativum vid flera tillfällen genom åren och vår uppfattning är att även om det för en vuxen kan upplevas som pedagogiskt upplagt blir det gärna så att barnen oavsett ålder hellre avverkar anläggningen i snabbt tempo för att stanna upp när de ser något som lockar – vilket framför allt är en handfull saker som man handgripligen kan göra något med, som fiskesimulator, de fjärrstyrda båtarna och inte minst shoppen där det finns chans att upptäcka intressanta saker att köpa och ta med hem. Även de mer handgripliga ”lärarledda” experimenten är uppskattade, som till exempel att göra slime. Några andra fördelar med Kreatium är det matrum med mikrougn där medhavd matsäck kan ätas om man inte vill köpa fika i cafeterian. Lekparken på baksidan är också en upplevelse för sig. Här finns framdelen på ett Viggenplan och barnen kan fantisera att de är piloter. Speciellt bra med Kreativum är att man tänkt på både inomhus och utomhusaktiviteter.


Vägbeskrivning

Kreativum ligger i Strömma i Karlshamn längs med väg E 22, 60 km öster om Kristianstad, 60 km väster om Karlskrona och 90 km söder om Växjö. Det är skyltat från E22, vid infarten Karlshamn Norr, samt från väg nr 29. Det finns gott om gratis parkeringsplatser både för bussar och bilar och åker man med buss heter hållplatsen heter Janneberg.

För mer info: www.kreativum.se