När familjen började tala om att åka till Sälen på vintersemester var hundspann ett önskemål som snabbt hamnade högst upp på barnens önskelista. Att båda barnen är mycket djurintresserade gjorde säkert sitt till. Men även hos oss vuxna växte bilden fram av att nästan ljudlöst färdas fram genom ett exotiskt snötäckt fjällandskap.

Ludvig Lind som är en av drivkrafterna bakom Fjälläventyr i Sälen är uppväxt med slädhundar. Familjeföretaget Fjälläventyr startades av Ludvigs far och förutom att arrangera turer med hundspann erbjuds också en stor bredd av andra äventyr där några av dem är klättring, paintball och skoterturer. På plats vid Högfjällsgården strax bredvid Högfjällshotellet fick vi en kort genomgång av hur ett hundspann fungerar. Konsten att köra hundspann visade sig inte vara så svårt. Viktigast var att ha koll på bromsen i form av en metallplatta med piggar på som trycks mot marken, för att hålla avstånd och inte slacka repen i nerförsbackarna. Äventyret kunde börja.


Befriande naturupplevelse med hundspann

Det märktes att våra åtta draghundar var vana vid glada amatörer och hundarna följde snällt efter Ludvig och hans spann som körde först. Som tur var vi rejält påbyltade med varma kläder och väl var det eftersom det blev rejält kallt när vi kom en bit upp på fjället – det var inte utan att man önskade att man virat en halsduk kring ansiktet också. Att köra hundspann (barnen kan prova att köra om en vuxen hjälper till), består som sagt framför allt i att parera med bromsen och bitvis behövdes det rejält med kraft att bromsa.


Paus för värmande mat och dryck i Hemfjällstugan

Efter att kört ungefär en timme genom ömsom snöklädd granskog och öppen terräng med snö som gnistrade i solen hade vi avverkat första delen av turen på 5,5 km. Vi var då framme vid Hemfjällstugan, en mysig fjällstuga att stiga in och värma sig i. Framför den sprakande brasan kunde vi avnjuta varsin kopp varm gulaschsoppa och dryck för att tina upp.


Exotisk vintermiljö

Ute fick solen snön att explodera i miljoner ljusreflexer och det karga snötäckta landskapet gav en hissnade känsla av exotisk naturupplevelse. Tänk så otroligt vacker och omväxlande naturen i Sverige är. När vi kom ut från stugan började slädhundarna att yla och släktskapet med varg var tydlig. Både vi och hundarna var nu sugna på att åter komma i rörelse för den sista timmens färd tillbaka till Högfjällsgården, där vi startat några timmar tidigare. Allt eftersom resan fortsatte och vi blev mer vana vid att köra kändes det som man smälte ihop med naturen och tillsammans med spannet blev en del av en helhet. Att åka en fjälltur med Fjälläventyr Hundspann i Sälenhundspann var en precis så härlig upplevelse som vi hade tänkt oss när vi satt hemma och planerade resan till Sälen.


Olika långa turer

Att göra en halvdagstur med hundspann som vi gjorde på ungefär tre timmar med stopp i den gemytliga Hemfjällstugan var precis lagom för barnen. En tur med hundspann var ett givande avbrott i skidåkningen och något som barnen minns bäst. Förutom halvdagarsturer arrangerar Fjälläventyr också längre turer på heldagar och till och med övernattningsturer för den som vill prova på men för att klara av så långa turer bör barnen vara minst 15 år.

För mer information: Fjälläventyrs hemsida www.fjallaventyr.com