Reportage av familjen Åberg

Karlsborgs fästning byggdes på 1800-talet och var en del i en riksomfattande försvarsplan. Bland annat skulle Sveriges guldreserv förvaras här om det blev krig. Och det är här äventyret börjar…

I fästningens bekväma biosalong får vi se hur guldreserven anländer till Karlsborg och allt stök som det medför. Syskonen Sara och Björn som är tjänstefolk på fästningen passar på att få en skymt av allt guldet. Men plötsligt hör de hur sergeant Stålhammar planerar att stjäla guldet! Förskräckta försöker de smita undan, men Stålhammar upptäcker dem och jakten börjar. Här kommer Björn inrusande i biosalongen och uppmanar oss alla att skynda oss att följa med, och ett fartfyllt äventyr börjar. Vi springer ut ur salongen och skyndar oss in i gångarna under fästningen. Samtidigt hör vi hur Stålhammar och hans hejdukar förföljer oss, ibland till och med skjuter de efter oss!

Hela tiden är Björn med oss och vi blir jagade genom soldaternas logement, förbi Bulta-Majas krog där vi får lite tips om var guldet kan vara och vid fler än ett tillfälle hamnar vi i fällor med låsta dörrar. Det är här vi tillsammans får hjälpas åt att lösa olika problem för att dörrarna ska öppnas igen. Bland annat får vi komma på och bokstavera rätt lösenord och i ett nyskapande dataspel får vi samla guld och släcka bränder på ett lite annorlunda sätt.

Spännande äventyr för medelålders barn

Äventyret är i första hand tänkt för barn i åldern 7-12 år, men vår 12-åring var nästan för gammal för att tycka det var spännande. Jag tror att 7-10 år är den perfekta åldern för det här äventyret, och även en tuff 6-åring kan ha jätteroligt. För mindre barn är det nog i läskigaste laget. Det finns även en vanlig guidad tur runt Karlsborgs fästning. Eller vanlig och vanlig –  den är faktiskt rätt annorlunda och väldigt rolig att följa med på.

Även här får vi börja med att titta på en film om ett påhittat anfall på Karlsborgs fästning på 1860-talet. Därefter påbörjar vi rundturen på insidan av fästningsvallen. Plötsligt när guiden står och berättar hörs skott på andra sidan muren – det är fienden som anfaller! Nu får vi skynda oss ner i gångarna under vallen. Väl nere i gångarna får springa mellan soldater i strid, det hörs dunder och dån, golvet skakar av kanonskott och på sina ställen ligger krutröken tät.

Så småningom är vi i säkerhet längre in i fästningen. Guiden lotsar oss ner i Gravkaponjären där autentiska miljöer är uppbyggda. Här får vår guide hjälp av sergeant Tomas Månsson från 1860-talet att berätta om de olika rummen vi ser, och det visas också en kort infofilm till varje miljö. Rundturen är väldigt välgjord med dockor och ljudeffekter. Däremot är den ganska lång, närmare två timmar och man går långa sträckor, så för mindre barn passar den inte så bra.

För de mindre barnen

Har man mindre barn i familjen finns det en lekplats som är väl värd ett besök ungefär 500 meter ifrån Karlsborgs fästning. Lekplatsen ligger precis vid en lång sandstrand med bryggor ut i Vättern, så ta med badkläder för säkerhets skull. En annan aktivitet som uppskattades väldigt mycket av vår 3,5-åring var när vi bakade vår egen pizza hos Marie och Peter i Bakstugan. Vid ett stort bakbord i det mysiga bageriet fick hela familjen ta på sig förkläden och sedan själva kavla ut sin pizzabotten och lägga på den fyllning var och en ville ha. Pizzorna gräddades i vedeldad stenugn och smakade himmelskt gott efter en lång dag på fästningen.

När ni är i Karlsborg, missa inte heller

• Bulta-Majas glasscafé på fästningstorget. God glass i charmig miljö.
• Fästningsmuseet. Intressant historik för de vuxna och en lekhörna för barnen.
• Slussen i Forsvik och det gammaldags caféet intill där du kan sitta alldeles intill kanalen och se båtarna glida förbi.
• Att bo i en stubbe! På Karlsborgs Camping finns två stubbar med mycket hög stug-standard.
• Geocaching, antingen turistbyråns egen geocachingbana eller också någon av de många ”vanliga” cacherna i området.

Förlåt, vad sa du? Om vi hittade guldet?
Det kanske vi gjorde… eller också ligger det kvar och väntar på att du ska komma och hitta det!