Överallt längst med kusten i Blekinge kan familjen hitta fina badstränder. Det är dessutom enkelt att ta en färja eller bilen via broar till flera av de många öar som utgör Blekinges fantastiska skärgård.

Alla turistbyråerna i Blekinge har på sina hemsidor tips på bra stränder – enda problemet är att alla andra turister också läst om dom där och hittat dit, vilket innebär att de kan vara välfyllda i synnerhet om badplatserna ligger nära campingplatser. Barnens Turistguide bjuder därför här på ett antal av både populära och mindre kända förslag.

Sölvesborg – Sandvikens långgrunda sandstrand

I östra Blekinge finns utanför Sölvesborg www.solvesborg.se mot Hällevik och Nogersund en fantastisk sandstrand som följaktligen heter just Sandviken. Den till synes ändlösa finkorniga sandstranden är långgrund och perfekt för barnfamiljer med små barn. Innan du släpper ut de små i myllret av badande så sätt på barnen baddräkt och kepsar i lysande färger så dom syns i mängden. I närheten av stranden finns förutom camping också kiosk, toaletter, lekplats och dungar med träd som ger svalka åt de allra minsta.

Karlshamn – inte stilla i Stilleryd

En av de populäraste är Stilleryd Sandvik som ligger naturskönt med fina promenadstråk i närheten en bit utanför Karlshamn www.karlshamn.se. Stilleryd badplats kunde ha varit roligare, speciellt havsbotten och är inte lika fin för en barnfamilj som Sölvesborgs Sandviken men så är det inte heller lika mycket folk. En annan badplats i Karlshamn är den som ligger bredvid campingen i Kollevik. Här är det sandstrand, badplatsen är ganska liten men ligger gemytlig i ett marint område med gångavstånd till rökerier, båthamn och centrum.

Ronneby – Tjärö ett hemligt tips

I ”mitten av Blekinges kustremsa” finns Ronneby www.ronneby.se. Några havsbad som vi kan rekommendera (med varning för att det är många besökare) i Ronnebys närhet är Gökalv med sandstrand och klippor som ligger cirka 17 km väster om Ronneby och Järnavik som har sandstrand, klippor och två bryggor, 22 km väster om Ronneby.

På Karön finns sandstrand, restaurang, stugby och turbåt från Ekenäs sommartid. Karön ligger 7 km söder om Ronneby och är barnvänligt med brygga. Ett annat alternativ är också Millegarne som har sandstrand, 15 km öster om Ronneby.

Men vårt hemliga tips är att ta färjan över från Järnavik till Tjärö. Ön är ett paradis och har både vandrarhem och en fantastisk badplats, men här krävs att barnen kan simma eftersom djupet är sådär hissnande. Det finns också en vanlig strand på Tjärö men den har sett sina bästa dagar.

Karlskrona – havsbad i centrum

I Karlskrona kommun www.karlskrona.se som består av inte mindre än 33 öar är det alltid nära till havsbaden även från centrum. På promenadavstånd från centrum finns till exempel följande badstränder; Studentviken, Knösö (klippor), Stumholmen (vid Marinmuséet), Långö och slutligen Dragsö som är handikappvänligt och ligger vid campingen.

Vill man längre ut i havsbandet kan man åka till bland annat Aspö, färjan går centralt nedanför kommunhuset och är en gratis ”vägfärja” vilket innebär att man kan ta med bilen. Tänk bara på att det under sommaren är många som åker med färjan, så var ute i god tid. Färjan går varje timme och tar ungefär 30 minuter. På Aspö finns några badplatser men tyvärr är de inte speciellt underhållna.

Med båtarna från fisketorget, som är utgångspunkt finns många olika turer till öar där inte är så många människor men fina badplatser. Ett annat alternativ är att öka några mil österut till de större öarna Sturkö och Senoren med fler. På Sturkö finns vid kampingplatsen en fin badplats med brygga (kör förbi Sturkö kyrka).

Vår egen favorit ligger på Hasslö mellan Karlskrona och Ronneby. Sväng av E22 mot Almö och Hasslö. Längst ut på Hasslö, kör du rakt fram hela tiden och passerar så småningom fiskehamnen på vänstersida. Fortsätt en liten bit till så kommer du till en härlig badplats med sandstrand och färre turister.

En annan favorit som passar perfekt om familjen ska besöka Marinmuseum, är badplatsen på Stumholmen precis bredvid museet. Badet har både skön gräsmatta, hopptorn och härligt vatten – dessutom ligger badplatsen bara ett stenkast ifrån Stortorget.

Mer information kan du hitta på:

Sölvesborgs turistbyrå Karta, vägbeskrivning Besöksadress: Stadshuset, Repslagaregatan 1 294 80 sölveborg Tel 0456-100 88, 16181, 16182, Fax 0456-12505 E-post: turistbyran@solvesborg.se www.solvesborg.se

Ynde turistbyrå Rastplatsen Ynde Tel: 0456-19175, Fax: 0456-191 77 Medborgarkontor listerlandet (turistinfo) Skolvägen 4, Mjällby Tel: 0456-164 00, Fax: 0456-502 97

Norje turism Tingshuset, Norjevägen 14 Tel och fax: 0456-320 01 E-post: norjeturism@norje.net www.norje.net

Karlshamns turistbyrå Ronnebygatan 1 374 81 Karlshamn Tel: 0454-16595, 81213, Fax: 0454-842 45 E-post: turistbyran@karlshamn.se www.karlshamn.se

Karlskrona turistbyrå Box 24 Stortorget 2 371 21 Karlskrona Tel: 0455-303490, Fax: 0455-30 34 94 E-post:turistbyran@karlskrona.se www.karlskrona.se

Olofströms turistinformation Brostugevägen 1 293 42 olofström Tel: 0454-309400 Fax 0454-99980 E-post: turism@olofstrom.se www.olofstrom.se

Ronneby turistbyrå V. Torggatan 1 372 20 Ronneby Tel 0457-18090, Fax 0457-17444 E-post: turist@ronneby.se www.ronneby.se