Mycket av familjens resande sker med bil och speciellt under sommaren får trotjänaren slita varg. Här hittar du tipsen på hur ni får den perfekta hjulsemestern tillsammans.

Tolv tips för en lyckad bilsemester

1. Kör säkert. Det är egentligen så självklart att det inte borde behöva nämnas. Se till att barnstolarna är godkända och har bra säkerhet. Små barn åker säkrast bakåtvända i baksätet. Uppgradera med rätt barnstolar allt eftersom barnen växer. Barn sitta säkrast i baksätet. Och du, ta det lugnt i trafiken!

2. Ta god tid på dig när du bilar med barn och se till att resan blir en nöjestur. Planera in massor med extra tid. Stanna ofta. Gör det till en kul grej för hela familjen att ni planerar resan  tillsammans och försöker hitta bra stopp utmed vägen. Ett alternativ är att köra när barnen sover då går det bra att köra längre sträckor.

3. Reser du med små barn på sommaren så se till att de är skyddade för värme och sol och får mycket dricka. En bil sommartid kan bli plågsamt för ett litet barn, speciellt om bilen stått still i gassande sol. Luftkonditionering ger skön svalka och använd solskydd. Har du inte luftkondi-tionering så fundera på om du kan undvika att köra när det är som varmast på dagen.

4. Inget är plågsammare på en långfärd än syskon som bråkar i baksätet. Se till att ha någon överraskning i beredskap eller gör ett stopp vid glass-kiosken ni passerar för att höja blod-sockret. En cd med berättelser (finns att låna på biblioteket gratis eller köpa på macken) kan ha lugnande effekt både för att dämpa bråk och fördriva tiden vid långa körningar. Vår favorit är Sune-berättelserna. Roligt att lyssna på för både barn och vuxna.

5. Packa rätt. Använd hellre flera mjuka väskor och kassar än några få och hårda, så länge ni ska åka bil – annars gäller tvärtom. Ha en väska med fika, en väska med badgrejor osv. Tänk efter vad du kommer att behöva under resan och packa så det är lättast att komma åt. Dricka, fika, våtservetter och toapapper är alltid bra att ha till hands. Låt barnen packa sina egna små väskor som de kan ha bra-att-ha-grejor i för själva bilfärden.

6. Ska ni med färjor eller göra uppehåll med långa stopp? Då är det bra att ha spel eller kortlek till hands. Små leksaker som lego eller annat att pyssla med under resan är också bra, men var beredd på att smådelar kommer att försvinna i bilens alla skrymslen.

7. Ha rätt förväntningar. Alla som har sett komedin ”Vi hade i alla fall tur med vädret” vet hur illa det kan gå när förväntningarna inte är samma för alla i familjen. Tänk igenom innan så alla är med på resplanen. Kom ihåg att ett litet barn är helt nöjt med att vara på stranden och bada och leka. Tonåringen vill helst vara med kompisar.

8.  Tänk annorlunda, följ inte strömmen. Att besöka de stora turistanläggningarna slukar massor med pengar. Inträden, mat, dricka, glassar, souvenirer och allt annat kostar. Försök hitta era egna smultronställen. Den teknikglade kan tanka ner pois-filer till sin gps och få massor av uppslag utmed vägen. Försök hitta trevliga alternativa vägar. Det tar kanske lite längre tid att köra landsväg än motorväg men ger en trevligare upplevelse.

9. Har barnen lätt för att bli åksjuka? Efter att som liten själv provat åkskjukepilller av olika sorter blev lösningen att äta ett helt knäckebröd utan något på (inte ens smör eller dricka till) det första du äter på morgonen. Det sägs att knäckebrödet suger upp magsaften och minskar på åksjukan.

10. Myskläder på långkörningar är skönast för både små och stora. Undvik kläder som sitter åt och skaver.

11. Ha några lekar till hands som ni kan göra i bilen. Några klassiker är ”gissa färgen på nästa bil”, bilbingo, sten-sax-påse, ett skepp kommer lastat och i nödfall tysta leken. Det finns en bok som heter Lekar i bilen med många tips. Läs mer på förlaget www.carlstein.se.

12. Bilatlas för familjer. En bilatlas för familjer om är vår favorit och alltid finns med i bilen heter ”Bila med barn”, en lysande bra bilatlas för familjen där alla snabbt kan hitta sina favoritstopp, upplevelseparker, vinter-sporter, sommarland, nöjesparker, museer, djurparker och mycket mer. Sök på titeln hos till exempel www.adlibris.se, www.bokfynd.nu eller www.bokus.se.

Låt alla i familjen delta i resan

När du planerar bilsemester är första rådet att lägga till massor av tid. Det vanligaste misstaget är att resan planeras ur ett vuxenperspektiv med långa sträckor och kort om tid för att hinna fram så snabbt som möjligt. Men varför inte göra själva resan till en upplevelse? Alla mår bättre av att ta det lugnare på semestern. Så svänga av från motorvägen, stanna och klappa hästarna i hagen, unna er den där glassen i kiosken eller ta ett dopp i sjön som ligger utmed vägen. Som tumregel brukar vi planera med en paus var tionde mil. Det kan låta överdrivet men fungerar bra som riktlinje. Ibland räcker det med att sträcka på benen och andra gånger att plocka fram picknick-korgen. Ett annat tips är att engagera hela familjen i resplanerna i god tid innan resan. Låt alla komma med förslag på vad de vill få ut av resan. Det finns fantastiskt mycket spännande att upptäcka bara man letar lite.

Planering är A och O

Vad händer då om hela bilsemestern ändå regnar inne och barnen bråkar och gnäller ”när är vi framme”? Det låter kanske som en klyscha men planering är A och O. När du reser med barn gäller det att planera för olika situationer och försöka förekomma. Om det till exempel regnar är det klokt att ha funderat ut vad som fungerar istället. Kanske finns det något spännande museum eller kul inomhusaktivitet. Annars är det bara att ta fram regnkläderna (som du givetvis har packat med, eller hur?). Blir det gnäll i bilen under resan brukar vi stanna och pausa eller sätta på en CD med roliga berättelser som du kan låna gratis på bibliotek och köpa på bensinstationer. Suneberättelserna är en favorit som både barn och vuxna kan skratta åt. En fruktpaus är också en bra lösning.

Vart ska ni resa?

Som regel är det vi föräldrar som driver på att familjen ska åka långt. Men en bilsemester behöver inte bli bättre bara för att du kör längre. Små barn blir ofta trötta i ryggen och nöjer sig med kortare resor. Att resa med barn handlar också om att inte slaviskt följa lämmeltågen utan att hitta smultronställen som förgyller just din familjs upplevelse. Vill familjen ändå besöka turistattraktioner fungerar lekland, badplatser, äventyrs- och nöjesparker utmärkt de första fem till tio åren. När barnen blir större vill många familjer bila utomlands. Då kan du utvidga resandet till klassiker som Legoland på Jylland och Finlands Mumindalen – förutsatt att ni vill följa strömmen, som sagt. Annars finns det smultronställen på annat håll. Ett av våra favoritländer att bila i är Tyskland. Förutom att det ligger lagom nära oss som bor i södra Sverige finns det fantastiskt många saker att upptäcka bara man kör av från Autobahn. I Tyskland hittar du allt ifrån spännande medeltidsstäder med festivaler till häftiga nöjesparker som kan få även den mest garvade tonåring att jubla av glädje.

Packa annorlunda

Att packa är helt annorlunda när man bilar på så sätt att det är smartare att packa i flera väskor och kassar, istället för några få. Packa en väska för badgrejor, en för övernattningar, en för fika och så vidare. Det är också bättre att ha mjuka väskor eftersom de går att trycka in lite här och var. Tänk efter vad du behöver under resan och packa så det är lättast att komma åt allt eftersom det ska användas. Dricka, fika, frukt, våtservetter, plåster och toapapper är alltid bra att ha till hands. För att barnen ska tycka att det är roligare att följa med kan de packa egna små väskor med bra-att-ha-grejor för bilfärden. På Clas Ohlson hittade till exempel sonen Anton för några år sedan en verktygsväska i plast. Jättebra att förvara småprylar i som ska med på resan. Inför varje resa fylls den med allt ifrån kortlek, fickkniv, fina stenar, småmynt, pocketböcker och hemlisar som kan vara bra att ha på resan, åtminstone enligt sonen. Den familj som ska ta med riktigt mycket kan ha nytta av en takbox. Takboxar finns att hyra lite varstans och rymmer nästan hur mycket som helst. Nackdelen är att de är perfekta vindmotstånd så bilen drar extra bränsle och kan påverka köregenskaperna – speciellt om ni kör på autobahn i höga hastigheter.

Försäkringar och praktiskt

För en ”normalsemester” med bil utomlands fungerar de flesta hem- och bilförsäkringar bra men undersök med just ert försäkringsbolag vad som gäller. Till vissa länder behövs ett ”Grönt kort” som du beställer hos försäkringsbolaget. Vad gäller bilförsäkringen kan det vara bra att se till att hyrbil ingår ifall oturen är framme. Det är också viktigt att bilens alla handlingar finns inklusive registreringsbevis. Har du lånat eller hyrt bilen kan en del länder kräva att en fullmakt av ägaren finns med som bekräftar detta. Länder har olika krav på säkerhetsutrustning. Varningstriangel är lag även i Sverige men i andra länder kan det vara lag på att förbandslåda, brandsläckare, extra glödlampor och reflexväst finns i bilens utrustning. Tänk också på att många av våra tankkort inte gäller i så många länder. När vi skulle tanka i Tyskland för några år sedan och matade in vårt tankkort fungerade det inte trots att det var rätt bensinbolag. Förklaringen var att en del kort bara gäller i Skandinavien! Som ett annat exempel råkade vi en semester ut för att Finland inte har samma bensinbolag som i Sverige och en stor del av reskassan gick åt till att tanka bilen istället – ända tills vi upptäckte att en del av våra svenska tankkort fungerade även på några finska bolagens stationer trots att de var andra märken. Fråga landets turistbyrå innan resan vad som gäller.

En annan viktig sak att tänka på är att du i god tid innan resan beställer det Europeiska försäkringskortet till familjens medlemmar som ger förmånlig läkar/sjukvård i andra EU-länder. Korten kan beställas från Försäkringskassan på deras webbplats, och har ni redan kort så kontrollera giltighetstiden. Något som gäller även bilkartan, antingen du har den i mobilen, kartbok eller gps. Många vägar ändras på ett år och senaste version är guld värt. Tänk också på att inte lämna värdesaker i bilen, gps, kameror, mobiler och mycket annat är stöldbegärligt.

Vägtullar och andra avgifter

I Sverige är vi än så länge förskonade ifrån vägtullar (nåja, om man inte räknar trängselavgifter). I många andra länder är det däremot vanligt med vägtullar, tunnel-, bro- och motorvägsavgifter som kan gräva djupa hål i familjens kassa ifall ni inte är förberedda. Den som inte har så bråttom kan undvika en stor del av dessa avgifter genom att köra alternativa vägar eftersom det är framför allt motorvägarna som är avgiftsbelagda. På nyare gps:er kan du som regel ställa in att rutten ska välja bort motorvägar och istället visa alternativa sträckor. Dessa vägar är ofta sämre underhållna och tar längre tid men å andra sidan får du se mer av landskapet. Värt att veta är att en del länder, som till exempel Italien, har satsar mycket på kameraövervakning. Många bilister har bittert fått erfara dryga böter (skickas hem till ägarens adress) efter att ha kört för fort, kört på förbjudna vägar eller inte betalt väg/stads-avgifter. Att överklaga är inte lätt när böterna kommer flera månader senare.

Utrustning i baksätet

För att barnen ska ha lite kul i bilen under resan är det nästan bara fantasin som sätter stopp. Att ladda ner filmer och spel på mobiler och ipads har ofta barnen redan gjort men utövder det kan man på biblioteket låna många spännande cd-böcker. För yngre kan lego och andra byggsaker fungera bra men var beredd på att delarna lätt kommer bort. Pocketböcker och andra böcker är också bra om barnen inte har lätt för åksjuka, då är det bättre att fästa blicken på vägen framför bilen och lyssna på en ljudbok istället. Kamera är också både kul och minnesvärt. Låt barnen skildra resan utifrån sina bilder, något som kan vara roligt att titta tillbaka på under kommande vinterkvällar och när barnen blivit större.

Värdefulla länkar

Läs artiklar och sök på nätet om familjen funderar på att åka utomlands. Som vi berättade inledningsvis har vi hittat mycket kul i Tyskland för hela familjen. Antingen åker man längst med kusten, till exempel dit via Rödeby-Puttgarden, längst med kusten och Hansa-städerna och hem via Sassnitz-Trelleborg. Ska ni igenom Tyskland finns Sagovägen och Romantiska vägen. På Barnens Turistguide kan du läsa mer om att till exempel bila på Jylland i Danmark, Finland, Norge och Tyskland. Andra bra webbplatser som du har nytta av kan vara:

Motormännen har mycket fakta om bilkörning, information land för land och massor av annan värdefull information www.motormannen.se