Barnens slott i Kalmar

Hur luktar det i slottets gamla kungskök? Blir man en riktig prinsessa i den blanka guldklänningen? Hur tung är en tre meter lång lans?
På Kalmar Slott kan alla barn uppleva äventyret – som riddare eller prinsessa.

Förra sommaren fylldes hela Kalmar Slott av leksugna riddare och prinsessor, som ville ta chansen att utföra storslagna hjältedåd.

– Det var första året vi genomförde vår nya barnsatsning och den blev en stor succé. I år har vi därför utvecklat konceptet vidare, berättar slottschef Lars W Andersson.

På borggårdens kullerstenar och i slottets välbevarade salar flyttas barnen tillbaka i tiden, till 1500-talet. De får prova på tornerspel, jaga stora råttor i slottsköket, duka upp en måltid till slottsfrun, utföra en desperat flykt genom Gustav Vasas dass och mycket, mycket mer. En av årets nyheter är Svarte Riddaren – en fantom i rustning, som barnen får utmana på tvekamp. Efter att ha avklarat ett värdighetsprov dubbas sedan barnen till riddare, hertig eller prinsessa vid en högtidlig ceremoni. Föräldrar och annat patrask får följa med, men stannar förstås utanför skranket.

För de lite mindre barnen finns Sagotornet med smakprov från våra mest älskade sagor. Det går också att följa med på prinsessvandring och att pyssla i Borgstugans levande verkstad. Den som vågar, och som är lite äldre, kan få följa med ned i Spökhålan, där det berättas spökhistorier som har anknytning till slottet. Som vanligt spelas det dessutom barnteater på Kalmar Slott under sommarkvällarna. I år ges både Fem myror är fler än fyra elefanter och Duran & Mollans allsångsshow.

Och naturligtvis finns det mycket att uppleva även för vuxna. I sommar visas bland annat en utställning om den världskände konstnären Yrjö Edelmanns karriär.

För mer information, se www.kalmarslott.se