Barnensturistguide besökte Kolmårdens djurpark och den stora nyheten, Bamses Värld.

Kolmården hade 50-årsjubileum 2015 och det firar dem med att förverkliga alla barns dröm om att kunna besöka Bamse och hans vänner i Bamses Värld. Investeringen i Bamses Värld uppgår till 80 miljoner kronor och består av helt nya parkmiljöer med åkattraktioner från berättelserna om Bamse och hans vänner.

Sommar, sol och äntligen ett besök på Kolmården, upp i ottan för att vara först på plats. Vi hade under veckan före vårt besök läst om att entrén fick stängas pga av för stort antal besökare. Därför ville vi vara där i riktigt god tid, trots att även denna dag hade många besökare märkte vi inte av det i parken. Kolmården har ca 500 000 besökare per år, men parken är stor, alla får plats och vi kan se och ta del av alla djur och attraktioner.

Vi började dagen med att besöka tigrarna, dessa fantastiska djur om ser så mysiga ut, ställde snällt upp sig framför glasrutan så barnen nöjt kunde titta på dem. Både Felix och Mille ville gärna mysa och kela lite för de såg ju så gosiga ut. Tack vare glaspartierna kom vi väldigt nära tigrarna och deras värld som riktigt effektfullt hade tematiserats.

Sen var det dags för Safari-banan, denna upplevelse såg vi fram emot extra mycket, då vi i denna familj älskar höjder och härliga vyer. Det fick vi verkligen se, hela banan är 2, 6 km och som högst är vi på 20 meters höjd. Vi ser över Bråviken och parken, lite blåsigt men vad gör väl det. Lejonen sov gott när vi passerade och de tittade inte ens upp, snacka om avslappnade. Mera fart var det bland giraffer och zebror som glatt härjade fritt i hänget. Mille 2 år var mäkta imponerad av girafferna och deras låånga halsar när sträckte på sig och de åt uppe i träden.

Delfinshowen bjöd på magiska ögonblick. Showen med musik och lek är mycket sevärd. Vi blev alla väldigt förtjusta i dessa fina djur. Tänk att få bada med delfiner. Inte lika mysigt att gå på plankan och bada med sälar, för det fick vi se på Säl-showen som med pirater i full fart showade med publiken och sälar.

På Kolmården finns 700 djurindivider samlade, att hinna med att träffa alla blir svårt men många roliga möten med djuren blev det. Aporna showade, björnarna busade, elefanterna var stora och mysigt var det att få klappa getterna och besöka dem i sin hage.

Bamses värld avslutade vi besöket med, vi hade medvetet valt detta som sista attraktion då vi anade att barnen skulle vilja stanna här länge. Vi fick rätt i det, då det både var teater, bilar, berg och dalbana, honungsburkar och glassätande innan vi var klara. Om vi nu blev klara, för hit kan man alltid åka och gärna stanna i flera dagar. Åk-attraktionerna gick verkligen hem och barnen ville åka flera gånger, Skeppet Viktoria, Skalmans bilar och Godiståget blev populärast. Att sen äta glass under Farmors hus var en höjdare. Vi satte oss ner och vilade benen när det var dags för Bamses teater, här skrattade vi gott och barnen var väldigt förtjusta i hela Bamse sagan som är skriven av Peter Magnusson, komiker och skådespelare i bland annat Hey Baberiba och Sommaren med Göran. Han beskriver att föreställningen handlar om en historia om kompisskap, att man inte ska välja bort någon utan vara storsint. Efter teatern fick barnen hälsa på Bamse, Skalman och Lille Skutt och till och med vargen fick en kram.

Bamse värld är väl värt ett besök och är som en egen del i djurparken. Här har man lyckats fånga den mindre publiken och även utöka attraktionerna i parken.

– I år har vi öppnat en ny tematiserad värld där besökarna får träffa Bamse och hans vänner och besökssiffrorna visar tydligt att det är en satsning som besökarna uppskattar. Genom att öppna nya Bamses Värld har vi även gett oss själva den bästa 50-årspresenten, säger Mats Olsson VD på Kolmården.

Att Kolmården funnits i 50 år är inget man märker av, då allt känns nytt och fräscht. En välmående park både bland djur och besökare. Nästa gång får vi stanna en natt på vildmarkshotellet så vi kan spendera två dagar i parken. För här finns det alltid något nytt och spännande att upptäcka.

Läs mer om Kolmården och deras nyheter på www.kolmarden.se