Bröderna Lejonhjärta, en berättelse man varken kan läsa eller se utan bli berörd, både som liten och stor. Det är befriande med berättelser som tar upp frågor om livet och icke livet på ett sätt som barnen kan ta till sig. Just innan besöket på Astrid Lindgrens värld hade testpatrullen läst boken ytterligare en gång. Förväntningarna på sommarens stora nyhet var enorm! Denna gång var det barnen i åldrarna 5- 8 år som granskade sömmarna på ett av Sveriges största besöksmål.

Stämning i parken kändes extra familjär och trots mycket besökare och många getingar meddelade testpatrullen nöjt att de fått träffa väldigt många figurer. Det är just det som gör Astrid Lingrens värld så unik, att skådespelarna tar sig tid att möta, berätta, visa och se besökarna. Efter sina olika scener som spelas då och då stannar skådespelarna kvar och är tillgängliga för barnen att verkligen känna och klämma på. Att ha pratat med stiliga Jonatan Lejonhjärta kommer barnen bära med sig en lång stund i sin barndom, trots att det var väldigt skrämmande att gå fram.

Bröderna Lejonhjärtas hem, Törnrosdalen och Körsbärsdalens är otroligt välbyggda och gestaltning något utöver det vanliga. Inte en detalj saknades och större delen av dagen spenderades i husens alla skrymslen och vrår som aldrig verkade ta slut.

Vi kan varmt rekommendera att läsa böckerna innan ett besök på Astrid Lindgrens värld, det ger verkligen en dimension till för upplevelsen. Det är slående hur mycket detaljer barnen känner igen även i de miljöer där det var längesen de läst böckerna eller sett filmerna. Exempelvis Nils Karlssons pysslings hus, jag tror de sett den filmen en gång för fler år sedan men när de är i huset kan de återberätta nästan varje scen.

Att ha tid i Astrid Lindgrens värld är verkligen att rekommendera för det finns så mycket att se och göra. Det är synd att behöva stressa barnen mellan de olika scenerna då det finns så mycket att upptäcka även mellan de olika miljöerna. Det är små lekmiljöer här och där, inte nudda mark banor, vattenlek, labyrinter, experiment etc. det tar aldrig slut. Under september har parken lekparksöppet, gratis inträde under vardagarna och möjlighet att i lugn och ro leka i parkens påhittiga kluriga lekmiljöer, då finns inga karaktärer på plats. PÅ helgerna i september är det fullt ös och öppet som vanligt med alla föreställningar i gång.

Det finns gott om matställen inne i området med hög kvalité till lagom priser. Testpatrullen gillade skarp pannkashuset med den fascinerade pannkansmaskinen. Här kan man äta pannkakor tills det ramlar ut ur öronen. Men om man hellre vill ha med sig egen picknick finns det många mysiga ställen att inta dessa på, det finns också skrindor man kan hyra till tung matsäck eller trötta ben.

Vi kan konstatera att från det första vänliga leendet av parkeringsvakten till det sista leendet av konstaplarna Kling och Klang som vinkade oss adjö för dagen så har vi skrattat och njutit av att vara i sagans värld, en plats för barnen på jorden helt enkelt!

www.alv.se