När man ska börja resa utomlands med barn följer många frågor. Bara att hitta ”rätt” resmål kan vara svårt. Christine Foss Eriksson delar här med av sina erfarenheter och tipsar besökare på Barnens Turistguide om spanska ön Menorca.

En liten tjej skulle ut och resa. För henne skulle det bli den första riktiga utlandsresan, det vill säga utanför Norden. Det skulle bli två helt underbara veckor på Menorca (Menorca är en ö i ögruppen Balearerna, Spanien, och är näst Mallorca den största ön i ögruppen). Ett mycket bra resmål för barnfamiljer, och lite äldre par, som vill ta det lugnt och slippa nattliv och andra störande saker. Rekommenderas starkt! Och så JÄTTETREVLIGT, lugnt och fint, och ändå lagom att se och göra med bil, om man känner för utflykter anpassade för ett litet barn.

 

Flygresan och transfer till badorten

Vi hade granskat tänkbara resmål utifrån en maxgräns för flygresan på fyra timmar. Det skulle också vara ett land med bra läkarvård, bra infrastruktur, barnvänligt hotellområde, barnvänliga omgivningar men ändå lite extra eller nytt för oss föräldrar. Den här flygningen tog cirka 3,5 timmar plus transfer från flygplatsen på ytterligare en timme. Allt gick bra, bara lite gnäll sista biten på bussen, sen vid ”chocken” i värmen med 30 grader och troligen lite till. Läggdags hade just passerats. Positivt första intryck, från bussfönstret, lägenheten och orten med mataffärer alldeles intill.


Maten och vattnet

Vi åt både hemma och på restauranger eller caféer och allt gick bra. Mycket god mat överallt, som alltid i Spanien, både att äta ute och köpa i supermercadon. Goda Rioja-viner i snabbköpet till middagen för de vuxna för endast 30-35 kronor! En liten semesterbonus. Det är att rekommendera att bara använda köpt flaskvatten och att även skölja med flaskvatten. Delvis för att vattnet på Menorca är salt i kranen, och smakar även för tandborstning ganska pyton. Femliters dunkar finns överallt i affärerna till en billig penning.


Klimatet, resans längd och bilhyra

Värmen gick bra för Nadine, 13 månader. Bara de första fyra nätterna var för varma, så vi hyrde en fläkt i receptionen att ha i sovrummet. Tyvärr hade vi inte luftkonditionering på lägenhetshotellet, men som sagt, det gick bra ändå. Det var väldigt lagom att vara två veckor, en vecka hade varit för kort och stressigt. På två veckor hann vi med både lata dagar vid poolen och stranden samt lite lagom sightseeing. Vi hyrde bil flera gånger. Dels genom researrangören Solresor, som anlitade en lokal uthyrare, vilket fungerade bra. Dels egen hyra via Avis, som råkade ligga bäst i pris och läge med kontor vid hotellet.


Badorten, och närmaste större stad och lite sevärdheter

Vi bodde på en ort som heter Cala’n Bosch, i sydvästra hörnet på ön. Närmaste större stad var den gamla huvudstaden Cuitadella. Cuitadella bär spår av de dåvarande moriska ockupanterna, är väldigt fin och skiljer sig i stil från nya huvudstaden med sin engelska influens. Den heter Mahon (Mao). Trots att den bara låg drygt fyra mil från vår ort så tog det 50 minuter att köra med bil. Det finns ingen motorväg men vägarna är i alla fall väldigt fina och bra.

 


Lyxig pool och tio meter till stranden

I badorten fanns allt, en fin och mysig marina och hamn med restauranger, caféer och trevlig shopping. Det var lagom stort och från vårt lägenhetshotell bara 5-10 minuters gångväg. Vi bodde precis vid en jättefin sandstrand i en bukt. Tyvärr ligger inte alla hotell så bra. Vi kan också rekommendera Solresor. Allt fungerade bra. De hade en värdefull och välfungerande service med ”Hjälp på plats” via den extra reseförsäkringen. Det vill säga kontant betalning vid skada direkt på orten. De sköter administrationen mot Europeiska Försäkringar efter ifyllande av blankett med bifogade kvitton. I vårt fall blev detta viktigt då båda vi vuxna hade oturen att skada våra fötter i badet och behövde läkarhjälp, och det gör stora hål i reskassan. Så fick vi också erfarenhet av läkarhjälpen, bara positivt och rekordsnabb service. Doktorn kom till vår lägenhet, vi behövde bara kontakta receptionen. Bra att veta, om man behöver hjälp till barn också, inga väntetider, snabb och bra hjälp på engelska eller tyska. Effektiviteten självt, tryggt!


Fornells – en liten pärla

När det gäller små utfärder, passande en barnfamilj, missa inte underbara lilla byn Fornells på nordkusten, cirka en halv timmes resväg. Den kan med fördel kombineras med ett besök på öns högsta punkt, berget och före detta klostret El Toro som erbjuder fin utsikt även från sin lunchrestaurang. Berget har en speciell atmosfär med krock mellan gammalt och nytt, klostret med sin kopia av stora Jesus-statyn i Rio, kontra alla moderna master som samlas här. Glöm besök i de otaliga skofabriksbutiker som kantar huvudvägen, särskilt vid utkanten av Cuitadella och Es Mercadal – bara dyrt och helt oanvändbara skomodeller á la senaste modet.


Lite om ön och hamnen i Mahon (Mao)

Ön har en spännande historia. Den har varit ockuperad i omgångar av engelsmän, vilket var för länge sedan. Dessa har dock stannat kvar, eller kanske återkommit, nu som turister, och finns överallt. Det ger en viss kvarlämnad lite ”gammal” kolonial atmosfär, särskilt i den nya huvudstaden Mahon (Mao) och lilla grannstaden Es Castell (regional spanska för fästning/slott). Där har de en liten, mycket charmig och enormt välbesökt anglikansk kyrka, där världens alla turister är välkomna. Under spanska inbördeskriget var Menorca, i motsats till grannön Mallorca, en av de sista i regionerna att bjuda motstånd mot Franco. Nu verkar dess delvis stormiga förflutna vara över, och har upphöjd status av FN-organet Unesco som så kallat ”biosphere reserve”, och lockar till lata dagar i solen utan jäkt eller massturism.

 


Säsong att resa hit , och paradisiskt

Hörde av andra gäster på hotellet att i maj är det ännu ganska kallt, och inte direkt badbart. Något att tänka på kanske. I början av september, när vi var där, var det bara helt ljuvligt, med lite lågsäsong och inte så mycket folk. Bara precis lagom härligt varmt och faktiskt ganska paradisiskt! Och massor av lekhästar i alla former och färger för en liten tjej finns. De blev absoluta semesterfavoriterna. Svenska lekplatser i all ära, men ack vad mycket de har att lära av fina välutrustade och bara såååå jätteroliga spanska anläggningar, till och med i minsta lilla småstad/by. Vad kan man mer begära? Och även små människor med andra preferenser än vi vuxna trivs också alldeles utmärkt. Det är DET man SKA begära av ett familjeresemål!