Vi sitter framför datorn för att hitta en lämplig resa som inte är för dyr eller för långt bort. Samtidigt vill vi att resmålet ska erbjuda sol och badmöjligheter. Den låga kronkursen är också en aspekt att väga in. Vi söker runt på resesajterna och fastnar för Albufeira i Algarve, Portugals sydkust. Algarve är känt för sina fina stränder och många soltimmar.

Även under vintern är temperaturen omkring 15-20 grader och det är runt 90 procent solchans. Att boka resorna på internet är lätt men det gäller att inte nappa på första bästa erbjudande. Tålamod är en surfares bästa vän. Priserna varierar nämligen kraftigt. På vår resa skiljer sig priserna med 200 procent beroende vilken sajt vi tittar på. Till slut landar vi hos ett resebolag som tar 3500 danska kronor, omkring 4400 svenska kronor per person för flyg och en veckas fyrstjärnigt hotell nära stranden. Som regel kan man räkna bort en stjärna jämfört med svenska förhållanden.

Hyr bil och hitta en egen badvik

Efter lite mer än fyra timmar har vi landat på flygplatsen utanför regionens huvudort Faro. Tillsammans med ett dussin andra semestersugna hittar vi efter lite om och men vår hyrbil. Det visar sig att de mindre uthyrarna har ett gemensamt litet bås en bit från de större hyrfirmorna. Solen värmer så där härligt som den ska göra när man är på solsemester. Vi stoppar in bagaget i bilen och styr mot Albufeira. Klimatet är torrt och den rostfärgade sanden lyser igenom grönskan utmed vägen. Trafiken är snabb men vägarna är bra. Vi checkar in på hotellet som ser ut som förväntat utifrån bilderna på internet – ett enkelt men fräscht hotell med egen kokvrå på rummet. Perfekt för familjer som inte vill lägga alla respengarna på utemat. Bredvid hotellet finns dessutom ett snabbköp. Eftersom vi reser lite vid sidan av turistsäsongen är det få hotellgäster och vi praktiskt taget ”äger” hela våningen. Däremot behöver det utfärdas en sängvarning. Tidigare erfarenheter av hotell på Madeira och nu Portugals fastland får oss att undra om portugiser älskar stenhårda sängar. Vi är inte kräsna men madrasserna är i hårdaste laget, typ marmor.

Sol och bad i Algarve

Algarve har omkring 410 000 invånare och på sommaren stiger siffran till över en miljon tack vare alla turister. Bästa tiden för ett besök är därför innan eller efter högsäsongen. Åker familjen till Algarve kan man nöja sig med att vistas på stranden varje dag ifall barnen är mindre, men är de äldre vill de förmodligen göra mer än så. Stränderna nära hotellen är ofta fullproppade och turistorterna kan upplevas väl turistiga. Bättre är att hyra en bil och upptäcka den långa sandstranden på egen hand, på så sätt finns det goda möjligheter att finna familjens egen badvik. I princip gäller, ju längre bort från städerna desto färre turister. Södra Portugals kustremsa är drygt 20 mil lång och det sägs att varenda solbadare i Europa skulle få plats här.

Gammalt och nytt mötes i Albufeira

Utanför vårt köpcentret går ett litet grönt turisttåg som vi åker en tur med för att få en överblick över staden. Själva Albufeira består av flera stadsdelar. Den nyare stadsdelen vid stranden Praia da Oura kan ståta med mängder av restauranger och kaféer och de flesta är samlade längst med nöjesgatan. Gamla Albufeira med vindlande kullerstensgränder känns mer genuin men bjuder också på ett färgstarkt kvällsliv. Efter några dagar känner vi att det är dags att besöka lite mindre turistiga platser. Vi kör från Albufeira västerut för att hitta en egen lite badvik. På västra sidan är kusten mer dramatisk med klippor medan den öster ut, mot Spanien, är låg med långa stränder och våtmarker. På vår gps, som vi har tagit med, har vi knappat in flera badstränder. Har du inte gps är det bara till att följa vägskyltarna med ordet praia (strand) på. Vi kör på slingriga vägar med fantastisk utsikt ut över Atlanten och hoppar över de första stränderna. Efter någon timme har vi hittat till en nästan egen badvik försänkt bland branta klippor. Vi går ner för den svindlande trappan som är inhuggen direkt i berget. Sanden bränner under fötterna och det kristallklara men kalla vattnet från Atlanten kyler snabbt ner oss. Faktiskt är vattnet så kallt att ett snabbt dopp räcker. Den mjuka sandstenen som klipporna består av har gröpts ut av havet och bildat spännande gångar att undersöka för barnen. Med lite fantasi kan man skymta piratfartyg som läger till och sjömän som ror i land för att gräva ner någon skatt i grottorna. Och tro det eller ej rätt som det är när vi står där och spanar ut över Atlanten kommer det ett sjörövarskepp seglandes. Först tror vi att vi ser syne. Men det visar sig snabbt vara ett riktigt piratskepp. Visserligen inte med en massa pirater ombord utan en skeppslast turister istället. Skeppet är ännu en av de många aktiviteter som erbjuds till turister.

Prisvärd mat och låga priser

Med hjälp av Portugals turistbyrå visitportugal.com har vi innan resan fått hjälp med intressanta sevärdheter för familjer. Avstånden runt Albufeira är inte stora så det går även bra att ta sig fram med buss mellan städerna om man inte vill hyra bil. Som regel brukar vi boka in 1-2 aktiviteter per dag när vi är på semester. Planeringen gör vi som regel hemma för att väl på plats ha ett förslag till program. Inget att slaviskt hålla sig till men bra som utgångsläge. Att leva som turist i Portugal är ganska billigt även med en svag kronkurs. En bättre middag kostar runt 100-200 kronor per person för mat och dryck även på de lite finare restaurangerna, utanför turiststråken är det ännu billigare. Närheten till havet innebär att menyerna ofta rekommenderar fisk- och skaldjursrätter. Till maten serveras bröd och olika kryddor. Piri-piri är en av kryddorna och kyparna varna för att den är stark, något vi inte håller med om och storögt tittar de på när vi öser över mer kryddor. En restaurangklassiker är Restaurant Ramires som ligger i Guia, cirka en mil norr om Albufeira. Ända sedan 1964 har Ramires erbjudit nationalrätter utan prut på kvalitén, en klassiker är kyckling i Piri-piri. Det sägs att mat som serveras här är det bästa Algarve har att erbjuda. Till Ramires går även lokalbefolkningen när de vill äta gott, den lokala känslan präglar också resturangens inredning och dess blygsamma läge. Föräldrar som är vinintresserade kan också passa på att besöka till exempel Cliff Richards vingård Adega do Cantor som ligger några mil norr om Albufeira i Guia. Det avgår bussar från Albufeira till vingården och guidningen med efterföljande vinprovning. En bit ifrån vingården finns ett av traktens större köpcenter (Mercado).

Simma med delfiner

Denna dag har vi tänkt besöka Zoomarie zoomarine.pt som ligger i i Guia och är en kombinerad form av vattenland och zoo. Anläggningen är välskött och djuren ser ut att må bra konstaterar vi när vi passerat entrén och går runt i parken. Till och från är det olika uppvisningar med sjölejon, papegojor och rovfåglar. Uppvisningarna ingår i entrépriset och det finns också ett litet badland i anslutning, så ta med badkläderna. Det finns även en del karuseller av varierande häftighetsgrad för barnen. Men Zoomarie är mest känt för är att man kan simma med delfiner här. Denna aktivitet ingår inte i biljettpriset utan behöver bokas separat men är väl värt det. Tillsammans med en handfull andra besökare byter vi om till våtdräkt och får instruktioner av delfintränarna. I simbassängen får vi i tur och ordning sedan prova på att ”träna” delfinerna genom att ge olika tecken för att då dem att både dansa och simma runt med oss. Delfinerna är med på noterna och verkar tycka det hela är en kul lek. Både vi föräldrar och barnen tycker det är en spännande upplevelse långt utöver det vanliga. Som ett minne kan vi efter drygt en timmes delfinlek köpa en CD med bilder och filmsnuttar som tagits under vårt badpass. För att barnen ska kunna delta behöver de vara simkunniga. Åker familjen till Algarve är ett dopp med delfinerna ett måste. Passa samtidigt på att upplev resten av anläggningen med sina roliga djurshower. Våra favoriter blev utan tvekan den med sjölejonen och en annan med busiga papegojor.

Nattlig höjdpunkt under stjärnhimlen

Ett annat av våra mål är att besöka Tavira som är känt för sina vattenkanaler, sandbankar och naturparken Ria Formosa. När vi en dag besöker Tavira ser vi reklam för ett annorlunda besöksmål på staden högsta punkt – Camera Obscura. Sevärdheten drivs av en hängiven engelsman och tillika astronom som efter tidig förlaga har byggt en jättekamera i det gamla vattentornet. Härifrån kan man under handledning ”smygtitta” runt i staden och se vad befolkningen har för sig. Samme engelsman, som vi skämtsamt döper till Peeping Tom, har också byggt upp en liten astronomipark Observatório Astronómico för att lära barn och vuxna mer om astronomi. För att komma till astronomiparken behöver du ha bil och vara nattuggla eftersom aktiviteterna startar efter mörkrets inbrott. Det är inte lätt att hitta hit till Observatório Astronómic så en bra karta är ett måste. Att vår hängivne engelsman valt att bygga sin observatoriepark just i Algarve beror på att det är mer stjärnklart här än på flera andra platser. Förutom astronomipark finns ett observatorium. Av många saker vi varit med om är detta ett av de mer udda i Portugal. Att mitt i den becksvarta natten stå i ödemarken och titta upp mot stjärnorna under sakkunnig ledning känns nästan overkligt, samtidigt som det är både lärorikt och spännande. Även om parken inte är utbyggd i full skala än utan ganska liten så uppvägs det av den entusiasm som visas. Ett både annorlunda och spännande äventyr för hela familjen.

Go-kart

OK. Tillbaka på stränderna några dagar och pigg på att hitta på mer. Är familjen lite motorintresserade är ett besök på Kartódromo de Almancil kartingalgarve.com en kul upplevelse. Anläggningen ligger i Almancil nära Faros flygplats och bara fem minuter från Quinta do Lago och Vale do Lobo stränder. Här har några entusiaster byggt upp ett litet äventyrsland på temat motor. Den som vill kan prova på att köra go-kart här, det finns olika motorstyrkor på kartanar som passar hela familjen. Banan invigdes av Ayrton Senna och är en 760 meter lång kopia av den tidigare Formel 1-banan Jacarepaguá i Brasilien. Eller varför inte ta en guidad tur med fyrhjulingarna i terrängen runt omkring eller roa sig med de andra attraktionerna på temat motor. För de minsta finns mindre bilar att köra runt i och de större kan som sagt testa go-kart eller fyrhjuling. Utflykten passar lagom att göra under en halvdag och det går även att äta gott i restaurangen.

Turistfällor och möjligheter

Under vår vecka passar vi på att besöka flera av städerna runt Albufeira. Fördelen med hyrbil kan inte överdrivas. Innan resan har vi gått igenom vår Berlitz reseguide och olika internetsidor om Portugals sydkust men som alltid har även andra turister gjort detsamma. Ta till exempel staden Loulé som enligt guideböckerna sägs vara bästa plats för inköp av lädervaror och keramik. Rena bluffen. Visst staden är full av varor att handla men givetvis har både säljare och de många turisterna gjort att priserna rusat i höjden och det som var prisvärt tidigare innebär nu att det är en turistfälla med både höga priser och turisttrötta säljare. Bättre är som alltid att gå på lokala tips och undvika de värsta turiststråken. Loulé är visserligen mysig med sina trånga gator, caféer men själva upplevde vi till exempel städerna Faro och Tavira som extra trevliga. Dels för att det var mindre turister, säkert beroende på att vi reste ”off seasong”, och dels för att det var en mindre stressig atmosfär gentemot de mer turisttäta städerna vid stränderna.

En vecka går snabbt när man är på semester och en summering av Algarve utifrån våra erfarenheter är på tiden för oss svenskar att återupptäcka Algarves möjligheter. Algarve har till viss del fallit i glömska och det är synd. Turiststäderna är väl turistiga med sina inkastare och trängsel men det finns alternativa städer att åka till. Att ha hyrbil för att komma utanför turiststråken är extra värdefullt. Portugal är prisvärt och Algarve är avkopplande med långa sandstränder och många soltimmar, även om temperaturen på vintern givetvis är lägre än vår och höst. Bäst att besöka Algarve är innan eller efter högsäsongen. Minst turister är det vintertid då vädret är kallare men det ändå med goda solchanser och upp till 20 grader värme.

För mer information

Portugals turistbyrå, tel 08-506 521 00
visitportugal.com
visitalgarve.pt