Det är både lätt och relativt billigt att flyga till flera av Europas huvudstäder idag. Men vilka städer är bäst för en barnfamilj? Barnens Turistguide har testat London, Berlin och Köpenhamn.

London

När det gäller störst utbud för en barnfamilj är London överlägset den mesta intressanta huvudstaden av de tre. Men glöm de berömda museerna som National Gallery, National museum eller Naturhistoriska museet. De är tråkiga för barn, även om de är gratis. Däremot är Science museum i stadsdelen South Kensington en pärla. På Science museum får barnen prova olika experiment och lära sig mer om teknik och vetenskap. Som barn i London finns mängder av saker att uppleva. Varför inte som tonårstjej inventera några av de många modevaruhusen eller som yngre besöka leksaksaffären Hamleys. Hamleys sägs vara världens största leksaksaffär och består av ett fem våningar högt varuhus fullproppat med spännande leksaker. Det går också utmärkt att som familj uppleva någon av de många teaterförställningar som London erbjuder – det finns till och med speciella föreställningar för barn. Hos Brittiska Turistbyrån i Stockholm kan du köpa biljetter av olika slag och tunnelbanekort, så kallade Travel Cards. Köp direkt via onlineshopen www.visitbritain.se. Köps biljetterna i Sverige slipper du allt köande, det sägs också att det är billigare att handla biljetter hos Brittiska Turistbyrån än på plats i London. Det går visserligen att hitta billiga flyg till London men tänk på att förtjänsten snabbt äts upp av dyrt boende och uppehälle. Tänk också på att flygpriserna varierar mycket beroende på när du bokar din resa och vilka tider du väljer att åka. Vi upplever att andra lågprisflyg på senare tid har bättre priser är klassiska Ryan Air.

Berlin om priset får bestämma

Den tyska huvudstaden Berlin, som just nu marknadsförs till flygpriset 199 kronor (flyg enkel resa), har betydligt lägre priser än många andra huvudstäder och till och med andra tyska städer. Även om Berlin inte håller ”östpriser” kan en familj på semester i Berlin både bo och äta billigare här än i både London och Köpenhamn. Tänk bara på att om ni bor på hotell ingår som regel inte frukost utan kostar ofta 100 kronor extra per person och dag. Billigare är att äta frukosten på ett av de många fik som i regel finns nära hotellen. I jämförelse med London är inte utbudet av aktiviteter så stort i Berlin men tro inte att det råder brist på saker att göra. I Berlin lär det finnas över 200 museer som innehåller skatter från hela världen. Här hittar du till exempel det imponerande Pergamonmuseet och Egyptiska museet – båda har världsstatus. Precis som i London är det inte säkert att barnen blir lika exalterade av att få se Pergamondaltaret eller Nefertiti. Det samma gäller andra klassiska platser som Brandenburger Tor, Fernsehturm vid Alexanderplatz (ett 368 meter högt utsiktstorn med roterande restaurang), Gedächtniskirche vid Kurfürstendamm, Gendarmenmarkt med konserthuset, Deutscher Dom eller Französischer Dom. Roligare är istället att besöka Stasis spionmuseum och Berlins Zoo. Berlins Zoo är förresten en av världens största djurparker. Zoologischer Garten, som anläggningen egentligen heter, är också Tysklands första zoo och öppnades redan 1844. Djurparken har omkring 19 000 djur av 1 400 arter. En annan sevärdhet på våren och sommaren är Die Pfaueninsel (Påfågelön). Slottet Påfågelön är ett av stadens mer romantiska utflyktsmål och här visar Berlin sin mest förtrollande sida. Påfågelön kan bara nås med färja och ön är ett trädgårds- och parklandskap med rosenträdgård, Biedermeierträdgård och ett antal vilda påfåglar. En annan sevärdhet är Der Tierpark Friedrichsfelde – Djurparken Friedrichsfelde som kännetecknas av stora hagar med sällsynta djurarter. Den 160 hektar stora djurparken ligger i en historisk park där du även hittar slottet Friedrichsfelde. Åker familjen till Berlin så passa på att hyra cyklar. Det finns många fina naturområden och de cykelvägarna fungerar bra till och med i centrum. Vår erfarenhet är att berlinarna kör betydligt lugnare än både londonbor och köpenhamnare.

 

Köpenhamn är barnvänligast

Men vilken är då barnvänligaste huvudstaden av de tre? Vi vågar sticka ut hakan och påstå att även om London och Berlin har sina specialiteer för familjer, ligger Köpenhamn extra bra till. Vår favorit som kombinerar bra familjeaktiviteter med gemytlig huvudstad är just Köpenhamn. I Köpenhamn har det tänkts på familjer lite extra och Köpenhamn känns mer greppbar och lagom stort än både London och Berlin. Tivoli mitt i centrum är en klassiker (sedan några år tillbaka har Tivoli öppet även under delar av vintern). Närheten är också ett stort plus. Bara att ta tåget ifrån Malmö central till Köpenhamn över Öresundsbron och vips är du framme vid entrén på Tivoli. I Köpenhamn kan familjen strosa längst gågatan ”Ströget” och besöka något av de många anläggningarna som finns i stadskärnan, till exempel Guinness rekordmuseum, Tycho Brahe Planetarium och Post & Tele Museum. Andra bra sevärdheter för familjer i Köpenhamn är till exempel Zoo, Experimentarium i Hellerup, nöjesplatsen Bakken (båda strax utanför Köpenhamn) och Danmarks Akvarium i Charlottenlund. Till dessa kommer du enkelt med tåg ifrån centralstation.

För mer information

Brittiska Turistbyrån www.visitbritain.se
Danska Turistbyrån www.visitdenmark.se
Tyska Turistbyrån www.tyskland-info.se