I nordvästra Italien, lite över en timma från Turin, finner man denna riktiga pärla till skidort. Hit söker sig italienarna själva när det är dags för skidåkning och det är inte särskilt svårt att förstå varför. Med över 400 km pist och åkning upp till 2 823 m.öh fördelat på skogsåkning varvat med högalpina sluttningar bjuder Sauze D’Oulx på ett skidsystem över det vanliga. Dessutom är byn mycket charmig med en flera sekler lång historia. Här åker, äter och sover du bättre än på många andra orter.

Först av allt ska vi kanske börja med hur man uttalar ortens namn för det är inte helt glasklart. Orten uttalas ”Sawse doul”, eller bland de lokala bara ”Sawse”. Bra, nu har vi det överstökat!

Med anor hela vägen bak till 1532 har byn minst sagt en rik historia och byggnaderna samt kullerstensgatorna vittnar tydligt om byns anor. Idag är en del av byn bilfri och gatorna är kantade med caféer, restauranger, barer och butiker. Att gå runt och upptäcka Sauze med familjen är härligt och vill man stanna på ett café för en smarrig italiensk kaffe eller en varmchoklad finns det dussintals med trevliga ställen längs gatorna. Det finns även några riktigt bra pizzerior där det serveras pizzor som får andra att blekna.

Hur är skidåkningen då? Som nämnt ovan tillhör Sauze D’Oulx ett stort skidsystem vid namn Via Lattea, eller Vintergatan, med över 400 km pist som knyter samman sex andra byar: Sestriere, Claviere, Montgenèvre, Pragelato, San Sicario och Cesana Torinese. Montgenèvre ligger faktiskt i Frankrike och du kan åka skidor hela vägen dit. En dag i Montgenevre ingår i alla vecko-liftkort och en tur dit är verkligen något vi rekommenderar. Så under en vecka i Sauze D’Oulx behöver du inte bara nöja dig med det fantastiska italienska köket utan du kan även åka över och njuta av läcker fransk cuisine.

För dig som gillar att åka offpist så finns det nästintill oändliga möjligheter till detta, faktiskt har man uppskattat det till ca 1000 km offpist som är relativt lättillgänglig. Det finns riktigt härlig skogsåkning med lagom lutning som passar perfekt för barn såväl som vuxna som vill åka lössnö i lagom lutning där risken för laviner är minimal.

Det bästa av allt? Pisterna är nästintill oändligt varierade med allt från härliga nybörjarbackar genom skogen som är perfekta för familjens minsting till tuffare svarta backar långt över trädgränsen för familjens duktigare skidåkare.

Runtomkring skidområdet ligger det mängder med restauranger som erbjuder en stor variation av mat ur det lokala såväl som lite mer internationella köket. Lokalområdet är känt för sina ostar och kallskuret, så vi rekommenderar verkligen att man provar en charkuterie-tallrik. För de som uppskattar ett gott vin är de lokala Piemonte-vinerna perfekta vänner till de lokala specialiteterna.

Sauze D’Oulx är en riktig pärla och många besökare väljer att återvända år efter år. Byn är minnesvärt charmig med en anrik historia och vacker arkitektur. Skidområdet är i toppklass med över 400 km pist fördelat på blåa, röda och svarta pister. Här finns pister för alla, oavsett om det är första gången på skidor eller man är rutinerad veteran. Det är ett riktigt härligt resmål för familjer där det finns goda möjligheter att åka skidor tillsammans, äta gott och bara njuta av varandras sällskap.

Läs mer :