Aldrig har det varit så billigt att flyga till Tyskland. Ta med familjen på en annorlunda resa till Köln. Lotta Hellman rapporterar om choklad muséum, chokladfrosseri och karneval i Köln samt om Tysklands mest galna hotell för barnfamiljer.

Det blir allt billigare att flyga till Tyskland. För bara några hundra kronor kan man numera flyga till Berlin enkel väg och lika billigt är det att flyga direkt till Köln från Arlanda. Köln är landets äldsta stad belägen vid floden Rhen i västra Tyskland. Känd bland annat för sin fantastiska katedral Kölnerdomen, som finns på listan över Unescos världsarv. Köln har en miljon invånare och är i jämförelse med Berlin något lugnare att besöka för en barnfamilj. Allt finns inom gångavstånd, det är småskaligt och trevligt.
Karneval i Köln

Köln tillhör en av världens stora karnevalsstäder. Från den fjärde februari fylls gatorna av ett magnifikt karnevalståg. Under fem fantastiska dagar är det bara clownerna som har något att säga till om i den rhenska karnevalens högborg. Höjdpunkten för varje tåg är när prinsen, bonden och jungfrun jublar åt narrarna och karameller och små blombuketter regnar över deltagarna på stadens gator. Karnevalen inleds redan i november, så en stor del av året festas det i Köln.


Chokladmuseum

Köln har också ett modernt och spännande chokladmuseum som är kul för hela familjen. Där kan man få se hur choklad blir till från planta till kaka. Det är informativt på ett underhållande sätt. Allra bäst är chokladfontänen där alla får njuta av den rinnande, härliga chokladen. Man kan också fnissa åt den gamla svartvita reklamfilmen från förr som positivt uppmanade föräldrar att ge barnen bara det bästa, alltså choklad med motivationen; för det finns inget kaloririkare!
Tiderna förändras, idealen och kostråden likaså.
Galet barnvänligt hotell

Att besöka katedralen, se karnevalen och ta ordentligt med tid till chokladmuseet är väl vad man hinner på en helg. Jag kan rekommendera boende på Mariott Hotel, nära centralstationen och katedralen. Lyxigt , bekvämt och barnvänligt. Dessutom lite härligt galet. I restaurangen så brister serveringspersonalen ut i sång då och då, ivrigt påhejade av hotelldirektören som gillar upptåg. Bli inte förvånad om pizzan serveras av personal som kommer in åkandes på en cykel.
De är nog också det enda hotell i världen som på hotellTVn sänder direkt från köket, där en fastmonterad kamera följer arbetet. Det är inte ovanligt att barn suttit på rummet, tittat på TV och ropat ”det där vill jag äta!”. Då är det bara att ringa ner och beställa!

Mer fakta och priser hittar du på:

Resa: www.germanwings.com

Boende: www.marriott.de/Channels/globalSites/propertyPage/GERMANY/CGNMC

Chokladmuseum: www.schokoladenmuseum.de