Dagens utflykt är naturum vid sjön Tåkern i Östergötland. Tåkern är vida känd för sitt fågelliv. Vi styr bilen i riktning mot naturum för att få springa runt i skogen och uppleva djur och natur på barnens vis. En riktig fullträff när vi går prinsessan Estelles sagostig och letar djur. Följ med haren Ann-Sofie på jakt efter sin kompis Hasse. Stigen börjar precis utanför naturum Tåkerns entré och sträcker sig 700 meter runt i strandskogen, förbi en orkidé äng, ut till öppet vatten och genom vassen. Längs vandringen stöter du på olika djur som bor i skogen. Kryp, klättra, lyssna, lukta… Men vem kan hitta Hasse? Mille har hittat en snigel och Felix springer snabbt mellan stationerna för att få ledtrådar efter Hasse hare och andra djur.

En härlig dag där barnen får utlopp för sin fantasi och med alla sinnen uppleva naturen.Stigen går att ta sig fram på med barnvagn eller rullstol. Längs stigen finns tio upplevelsestationer, med figurer och miljöer där barn får utlopp för sin nyfikenhet och upptäckarglädje. Sagostigen vid Tåkern är en dopgåva från Östergötland till Prinsessan Estelle, hertiginna av Östergötland. Prinsessan Estelle invigde stigen den 17 maj 2014. Landshövding Elisabeth Nilsson överlämnade gåvan vid prinsessdopet våren 2012. Länsstyrelsen Östergötland har låtit uppföra stigen. För den konstnärliga utformningen står Vesa Jussila och Ulf Lundqvist.

Inne i Naturum finns det många pedagogiska aktiviteter för att se och höra olika sorters fåglar, fiskar och andra kryp. Från 2 åring till större barn och vuxna, det finns något för alla att se och lära. Vid naturums utställningshus finns även ett 10 meter högt fågeltorn detta kan nås via trappor eller via en nästan 150 meter lång träramp som barnen älskade. Från fågeltornet kan man skåda många fåglar, dagen till ära hade man sett havsörn, dock såg vi mest måsar och svanar. På vägen ner hittar Felix ett krossat fågelägg som blir ett mysterium att lösa. Vad har hänt? Är det rovfåglar som tagit ägget, är det någon som flyttat på ägget från boet eller har det varit ett djur i farten tex en räv? Vi spekulerar i vad som hänt och får förklaring av den trevliga och kunniga guiden på Naturum. Antagligen är det någon rovfågel som tagit ägget i jakt på mat. Spännande avslutning på en riktigt rolig dag!

Besök gärna deras hemsida för mera information.