Reportage av gästskrivande familj

I min lilla miniserie ”resa ensam med tonårsbarn”, har vi haft lyckade utflykter till Turkiet, Fuerteventura och Jordanien. Nu var det 14-åringens tur att resa på tumanhand med sin mor och han var mycket bestämd, han ville till Dubai. Resan till Jordanien hade gett mersmak på arabvärlden.

Vår erfarenhet är att det är väldigt lätt att resa i arabländer. Vi har aldrig mött några krav på slöjor eller andra villkor. Alltid bara mött vänlighet och respekt. Men visst är Förenade Arabemiraten en diktatur och min son fick i uppgift att lära sig om ett annorlunda statsskick. Dock är Förenade Arabemiraten en väl utvecklad välfärdsstat med fri utbildning, vård och omsorg för medborgarna. Rika, tack vare olja och gas, vars inkomster investerats i ett affärsmecka. 70 procent av universitetsstudenterna är kvinnor. Så det är inte riktigt som man tror, även om man ska hålla i minnet att politiska partier är förbjudna – man får lita tlll styrande, kloka emirer. Ett vanskligt system för oss svenskar som så självklart tror på demokrati. Då och då ser man gästarbetare komma i bussar. De har det tuffare än genomsnittsbefolkningen. Det känns väldigt västerländskt när man reser runt i Förenade Arabemiraten, engelska pratas överallt. Turister är viktiga och behandlas därefter.

Strandlyx på Ras Al Khaimah

Med bara sex timmes flygtid från Sverige är det lockande att lämna vinter för sommar. Klimatet är fantastiskt, varmt och soligt nästan jämt. Det är definitivt ett alternativ till Kanarieöarna, för den som vill ha garanterad solsemester och inte flyga 12 timmar till Thailand. Vi började med härlig strandlyx vid Ras Al Khaimah, som är den nordligaste av de sju emiraten. Hit flyger man enkelt och direkt med charter. Sedan ligger olika resorts som på ett pärlband. På Hilton Ras Al Khaimah resort & spa träffar vi många svenska och skandinaviska familjer. Flera är återvändare. De har hittat sin lilla oas vid havet, lång sandstrand, fina rum, bra mat. Lugnt och stilla. Det är över förväntan på alla plan. Bara nio mil bort ligger Dubai som verkligen seglat upp som en populär metropol. Det är lätt att tappa hakan när man kommer in i staden, denna mellanösterns svar på Miami. För ett femtontal år sen fanns här bara öken och nu är den ena skyskrapan värre än den andra.

Världens största torn, Burj Khalifa

Vi åker upp i världens största torn, Burj Khalifa, nära en kilometer rakt upp i luften. I hissen finns bara två knappar, det är entréplan och våning 126. Det svindlar till när man ser våningsräknaren flimra förbi 20, 30, 40 o.s.v. Känns som det är en raketuppskjutning när det slår lock för öronen. Ute ur hissen vågar vi knappt gå fram till fönstren med glas från tak till golv. Detta är inget för den som har svindel. Här har Tom Cruise svingat sig utför i nya ”Mission Impossible”-filmen. Sonen inhandlar t-shirt och är glad att kunna pricka av listan över saker att hinna med i livet. Att ha varit i världens högsta torn ger merit bland kompisarna.

Atlantis

Ett annan ”must see” äventyr i Dubai är den spektakulära hotellet/nöjesparken Atlantis, byggd på en av flera artificiella öar runtom Dubai. Det är som om den muslimska världen med Dubai i spetsen verkligen vill triumfa allt som västvärlden kan erbjuda. Här tar de upp kampen med all världens nöjesparker och tar i för allt vad tygen håller. Det är vattenrutschkanor som färdas i tunnlar där man är omgiven av hajar. Enorma akvarieområden med fiskar stora som människor. Guld och ornamentsalar. Luxiös shopping. Kitschigt och färgsprakande, i en ”more is more” anda.

Delfinbad i Dolphin bay

Skönt då att ta sig till delfinlagunen ”Dolphin bay” och drömmen om att bada med delfiner. Det kostar dryga tusenlappen men är ett välorganiserat äventyr inom Atlantis. Allt börjar med en liten kurs om delfiner. Jag fastnar för hur de får djuren att lyda genom att belöna det som de gör bra, men ignorera det motsatta. Det största straffet är alltså att inte bli sedd. Kanske ett alternativ även för föräldrar som gärna tjatar och skäller istället. Resans höjdpunkt blir när vi får vara nära ”vår” delfin, krama och klappa den, göra vattenkonster tillsammans i Atlantis vackra pool, byggd som en lagun. Efter allt detta är det perfekt att åka lanternprydda kanalbåten Dhow cruise som går genom stadskärnan. Du äter middagsbuffé ombord och kan i ett behagligt tempo njuta av den fint upplysta staden.

Barnfamilj i Dubai

För en barnfamilj finns mycket att uppleva i Dubai. Många pratar om fantastisk shopping och visst här finns världens största gallerior. Vi går in i den största, häpnar, och går ganska snabbt därifrån. Vi vill till andra utflykter. Som rally i öknen. Det är lite turistvarning när vi ansluter oss till en ökenutflykt där chauffören traditionsenligt klädd kör oss ut på sanddynorna och där vi tävlar mot andra turister i sina jeepar. Men vi skrattar hysteriskt när sandkornen yr runt bilen och man är helt övertygad om jeepen ska volta i den lösa sanden. Vi överlever förstås, rejält mörbultade och en upplevelse rikare. Slutdestinationen är ett ökenläger, med flera olika stationer där man kan pröva på arabiska traditioner som hennamålning, kamelridning, klappa en falk eller testa sandboard (som snowboard, men i sand). Allt avrundas med grillad mat och magdans. Det är inte en lika genuin ökenupplevelse som vi upplevt i Wadi Rum, Jordanien men vi reser hem nöjda genom natten tillbaka till staden.

Fujariah Beach

Trafiken i Dubai är tuff och det är ingen stad där man kan promenera i så 2-3 dagar känns alldeles lagom, sen längtar vi ut till havet. Denna gång beger vi oss österut till Fujariah Beach, två timmar från Dubai. Även här blir vi hänförda. Vänligheten känner inga gränser på personliga Fujariah Rotana Resort. Det märks att de lägger ner särskild omsorg om sina gäster, alla blir till namn och sedda. Återigen noterar jag att flera familjer är sådana som återvänder år efter år. Vi bor precis intill stranden och ser fiskarna komma in på morgonen. Jag tar mig ett morgondopp och möter strandjoggarna. Varje timme startar olika träningspass. Fujariah Rotana har också ett spa av världsklass med en orientalisk profil. En intensiv dag avrundas med bambumassage innan maten och välmåendet är på topp.

Fakta: Charter till Dubai, från 6 548:- per person del i dubbelrum 3-stjärnigt www.apollo.se Där kan man också boka resorterna: www.hilton.co.uk/rasalkhaimahresort www.rotana.com och www.atlantis.com