Vad sägs om en avkopplande spaweekend för hela familjen? På Hasseludden  i Saltsjö-Boo utanför Stockholm finns Yasuragi, en spaanläggning som vissa perioder även arrangerar Yasuragi Kids. En av Barnens Turistguides testfamiljer har provat.

Under somrarna har Yasuragi Hasseludden ett par veckor när de välkomnar familjer med barn då är det mera anpassat för barn vad gäller mat, och aktiviteter. Arrangemanget kallas Yasuragi Kids. Detta lät helt underbart och när jag fick ett presentkort i handen till just Yasuragi Kids veckorna strålade hela familjen ikapp. Ingen av oss hade varit där förut, inte heller hade barnen varit på spa, så det skulle bli riktigt spännande. Vi hade hört av andra som varit övriga tider, och inte på Kids veckorna, att Yasuragi Hasseludden är ett underbart ställe. Spända och förväntansfulla packade vi vår väska. Vi hade läst och hört att på Yasuragi Hasseludden så får man Yukatas, speciella ”badrockar” och tofflor som man klär sig i, dessa går man klädd i hela vistelsen vilken innebar att packningen inte behövde vara så stor.
Tvättning på japanskt vis

Väl framme möttes vi av härlig personal som tog emot oss och välvilligt svarade på alla våra snurriga frågor. Något som slog oss genast då vi kom in, och som man kände av då vi gick i de långa korridorerna med kantning av gråa stenar, var att det infann sig ett sådant lugn. Det var så tyst, så otroligt lugnt, och det enda som hördes var lite lågmäld japansk musik samt de personer man mötte som tyst kom gående – även de iklädda yukatas och med varsin rund korg under armen där man förvarade handdukar och tillhörigheter. Vi ville genast pröva badet och bytte om till våra Yukata och tofflor. Handdukar och tvättlappar hämtade man rena utanför omklädningsrummen så det kunde inte bli så mycket bekvämare, inget släpande på väskor och byteskläder. På en dörr stod det ”silent area”, som var ett omklädningsrum. Tyst var det verkligen. Märkligt, mäktigt, trots vi var flera som bytte om. Vidare in i det som vår minsting kom att kalla ”Trollgrottan” eftersom dusch och tvagningsrummet var lite grottlikt i ett barns ögon. Det var ganska dunkelt, och väggar och golv var av sten. Grått var den dominerande färgen men det var vackert, absolut inte på något sätt ”murrigt” eller obehagligt. Där fanns lågt placerade duschar, och pallar att sitta på. Framför sig hade man ett litet träkar som man skulle fylla med vatten, tvätta sig med tvättlappar (som man hämtar på samma ställe som handdukarna) och skölja över sig med. Yasuragi Hasseludden har varje hel och halvtimme introduktion i hur man tvättar sig på gammalt japanskt maner. Yasuragis egna tvagningscremer, och schampon fanns fritt att använda. Små källor/bassänger fanns i duschrummet och vanlig bastu samt ångbastu – bara att välja. Vi var så nytra på resten av badet så vi skippade bastun.


Bassängerna

Ut i baddelen finns en större bassäng och vi plaskade på lite. Med tanke på hur pass många barn det var överallt var det ändå rätt lugnt. Kanske lugnet man så påtagligt mötte i dörren in också smittade av sig på barnen? En varmbassäng fanns inomhus liksom lite stolar att slappa i. Ville man vara ifred så fanns det, jag tror kallades tehuset – med väggar som avskärmning. Utomhus finns varma källor där man har en utsikt som hette duga. Hasseludden ligger rätt högt på berget så man kunde ligga och titta på båtarna som åker till och från Stockholm. Sommartid är det åtskilliga båtar att beskåda. Blev man törstig eller sugen på något står juice och fruktbuffen framdukad hela tiden och det är bara att gå och hämta. Vad är skönare än att ta en solbränd barnahand i sin, hämta färsk frukt och sätta sig i solen på terrassen och få i sig lite mellanmål medan man ser båtarna åka förbi! Sen direkt ner i vattnet igen.
SkrattYoga och Klangresa

Prova-på-aktiviteter finns också, vi testade SkrattYoga. I början kände man sig mest dum och lite fånig när vi gjorde övningarna men jag tror att det släppte rätt snabbt och alla skrattade gott efter ett tag. Det sägs att ett barn ler och skrattar flere hundra gånger per dag, och vi vuxna bara ca 15 gånger – givetvis är detta individuellt också, men så fick vi berättat för oss. En annan sak vi testade var Klangresan – en avslappnande stund där vi fick ligga ned och lyssna på en berättelse medan ledaren frambringade klanger på tibetanska klangskålar. Vackra ljud tyckte vi alla, och att få prova på att ”känna” på klangen genom att få stiga ner i och stå i en stor klangskål var speciellt, man verkligen kände klangen genom hela kroppen! Qigong, var den tredje aktiviteten vi provade och det är lugna rörelser, som förstås också var anpassade och inte försvåra för barnen eller för oss nybörjare till vuxna. Utomhus fanns Samurajstigen – en stig där man följer skyltar och följer anvisningarna, allt från att kasta repringar runt pinnar, lyssna på ljud, till att samla naturföremål som man sedan sätter i sjön nere vid lilla stenstranden och får önska sig något. Barnen tyckte att alla aktiviteter vi prövade var spännande, annorlunda och roliga och deltog med själ och hjärta. Vi förundrades över hur tyst det var på Qigongen, och de flesta andra aktiviteter. Inte ett fniss eller ”jag vill inte” eller liknande, utan alla deltog verkligen, och det var knäpptyst, ja, jag tror man skulle kunnat höra en knappnål falla. Utöver aktiviteterna fanns också ett stort lekrum, där man kunde se film (två ggr om dagen), lägga jätte sudoko eller bygga med klossar. Även en  Mangahörna fanns där man kunde läsa Mangaserier, rita manga eller annat också givetvis eller ”bara vara”.
Japanskt inspirerad buffe

Middagen var för barnen en Japanskt inspirerad buffe där det fanns nudlar, sushi, grönsaker, olika såser och mycket mer. För oss vuxna var det en meny med sushi och misosoppa till förrätt och sedan röding med ris och grönsaker tillredda i soya.. Gott var det, och vi som var ovana att äta med pinnar så fick ju verkligen äta i lugn och ro. Lite ovanlig syn i en restaurang var att alla var lika klädda – nämligen i sina Yukatas. Praktiskt och skönt att inte behöva ha så många olika ombyten med, eller fundera om man ska byta om till middagen, överallt och hela tiden gick man i sina rockar. Vi reagerade på att vi inte såg några klockor nånstans. I början tyckte man det var lite märkligt – men rätt skönt! För när man är på Hasseludden så tar man dagen som den kommer, och bara ÄR. Inte heller hörde man mobiltelefoner som ringde – och det var faktiskt skönt. Lugnet som infann sig här var en sådan känsla, att man blev överväldigad tyckte jag. Utsikten gjorde ju inte saken sämre. En härlig vistelse hade vi, och att försöka beskriva den i ord är svårt – det måste upplevas. Jag tycker att har ni en möjlighet att åka hit, under Kidsveckorna, med era barn så GÖR det! Tror att idag är vi alla ganska stressade och det känner även barnen av, att sen få en helg tillsammans då man bara är, njuter och tar det lugnt och så att säga lyssnar på tystnaden är guld värt. För våra barn som är 8 och 12 år var det kanon, de njöt – det syntes – och vi njöt… De kopplade av på ett annat sätt än hemma och vi kan bara säga att vi kommer igen! Innan vi åkte hem så gick vi förbi ”Önsketrädet” där man får skriva en önskan – och minstingen skrev: ”Att få koma hit ijen”  så bara det talar för sig själv. Yasuragi Kids är underbart för stora som för små!

Läs mer på www.yasuragi.se