Är familjen i trakten av Gränna i Jönköping län så är ett besök på den lilla ön Visingsö mitt i Vättern en avkopplande och annorlunda upplevelse. Antingen åker man remmalag eller är det cykel som gäller. Turen till Visingsö är en lämplig endagsutflykt.

En gång i tiden var Visingsö och grännatrakten monarkins tummelplats och en motsvarighet till nutidens Reviera. Idag finns bara minnen kvar av den forna storhetstiden. En varm sommardag tog vi färjan vid Gränna över till Visingsö. I väntan på den svalkande korta båtturen kunde barnen bada av sig på badstranden i närheten. Väl på Visingö finns det egentligen bara två sätt att ta sig fram – antingen med häst och vagn, så kallade remmalag, eller med cykel. Eftersom det knappt finns några backar är cykel idealiskt, dock kan de smala vägarna på ön göra att det blir trångt när cyklister och bilister ska samsas. Roligast för barnen är Remmarlagen. Remmalagen dök upp redan i slutet av 1800-talet då ångbåtsrederierna började göra lustresor till Visingsö. Från början användes flakvagnar och namnet kommer av rem=ribbor, la=flak. Idag är är det bekvämt stoppade säten som dras fram av öns hästar. Remmalagen startar ifrån hamnen och kör några olika turer.

Med remmalag i sakta mak

Den mest populära turen tar en timme och går genom ekskogen till Kumlaby kyrka där ekipagaget gör ett uppehåll innan färden fortsätter tillbaka mot hamnen. Det finns också en tur på två timmar som efter stoppet i Kumlaby fortsätter till Tempelgården längre norrut på ön. Färden går i lugnt tempo och du kan njuta av både dofter och naturupplevelser. På sin plats i de avlånga sätena har man gott om tid att studera allting som man rullar förbi. Visingsö består av vacker natur och de historiska minnesmärkena från tiden när trakten var adelns lustgård. Här finns borgruinen där Magnus Ladulås avled och här finns ruinen efter ett av stormaktstidens mest imponerande slott, grevarna Brahes Visingsborg. På Visingsö finns också Sveriges största och mest kända ekskog, som planterades på 1830-talet för att förse flottan med virke till skepp.


Många sevärdheter

Några sevärdheter på Visingsö är Visingsborgs Örtagård en av landets största och förnämsta barockträdgårdar. Tempelgården – är en annorlunda oas skapad av visingsökonstnären Olle Krantz. Brahekyrkan – på 1600-talet byggd av greve Magnus Brahe som en av öns medeltidskyrkor till ett unikt exempel från den svenska stormaktstiden. Kyrkan är praktfullt utsmyckad och fungerade på 1600-talet både som kyrka, museum, konstgalleri och kuriosakabinett. Kumlaby medeltidskyrka – känd för sitt avkapade torn där man kan beundra utsikten. Visingsborgs slottsruin – en gång ett av 1600-talets ståtligaste slott, och medelpunkten i det Braheska grevskapet idag en ruin. Ekskogen – en gång odlad för att bli krigsskepp. Visingsös museum – senare användes byggnaden som skolan och numera finns öns museum här.

Mer fakta
http://www.grm.se
http://www.visingso.net
http://www.jonkoping.se/upplevagora.4.74fef9ab15548f0b8001d69.html